Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Új szűrőbusz dolgozik

A krónikus hörghurut világnapját tartják csütörtökön: ezen a napon beutaló nélkül elvégzik a betegség szűrésére alkalmas légzésfunkciós vizsgálatot. A kór minden ötödik dohányost, közülük is elsősorban a 40 év felettieket veszélyezteti.
Fotó: Gyenes Kálmán
Az idei év a hazai tüdőgyógyászatban a krónikus hörghurut (COPD) elleni küzdelemé. A betegségnek, melytől a felnőtt lakosság 5–15 százaléka szenved, külön világnapot is jelöltek ki, mely csütörtökön lesz. Ezen a napon a szegedi és a hódmezővásárhelyi tüdőgondozókban beutaló nélkül el lehet végeztetni azt a légzésfunkciós vizsgálatot, mely alapján kideríthető: kialakulóban van-e, vagy esetleg már ki is alakult ez a betegség.

– A COPD-ben szenvedő betegek 90 százaléka dohányos, közülük is elsősorban a 40 év felettiek a veszélyeztetettek. Ezért elsősorban számukra ajánljuk, hogy végeztessék el a szűrést – mondta el Somfay Attila megyei tüdőgyógyász szakfőorvos. – Nagyon fontos a korai felismerés, hiszen a krónikus hörghurut előrehaladott állapotában már fulladást is okozhat. A dohányzás elhagyása, valamint a gyógyszeres kezelés azonban jelentősen lassíthatja az állapotromlást.

Ez a légúti szűkülettel járó betegség nagyjából minden ötödik dohányost, vagyis körülbelül félmillió embert érint. Leggyakoribb tünete a visszatérő köhögés, a reggelenkénti köpetürítés, előrehaladott állapotában pedig a terheléskor fellépő fulladás. Kialakulásában vélhetően a genetikai adottságok is közrejátszanak. Mivel azonban nem lehet tudni, ki hajlamos rá és ki nem, szakemberek azt javasolják: a 40 év feletti dohányosok 1-2 évente vegyenek részt az ötperces légzésfunkciós vizsgálaton.

A Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza nemrégiben egy digitális szűrőbuszt kapott, melyet szintén felszerelnek a krónikus hörghurut felismerésére alkalmas légzésfunkciót vizsgáló készülékkel. A műszert most üzemelik be, a jövő évtől azonban már várhatóan használatba tudják venni, így azoknak a kistelepüléseknek a lakói is élhetnek a vizsgálat lehetőségével, akik eddig a nagy távolság miatt nem utaztak el a szűrőállomásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder János szerint a 22-es csapdájában vagyunk

Áder János szerint a 22-es csapdájába manőverezte az ország gazdaságát az MSZP–SZDSZ-kormány,… Tovább olvasom