Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Új táncospár a balettegyüttesben

Szeged - Civilben is egy pár Hortobágyi Brigitta és Májer Gábor – a főiskoláról is együtt jöttek a Szegedi Kortárs Baletthez. Úgy érzik, a legjobb dolog, ami pályakezdőként történhetett velük, hogy Juronics Tamás társulatában kaptak bizonyítási lehetőséget.
– Nem kellett próbatáncra jelentkeznünk, hanem Juronics Tamás – aki kapcsolatban volt a Magyar Táncművészeti Főiskolán osztályfőnökünkkel, Szigeti Oktáviával – eljött megnézni néhány előadásunkat. Megtetszhettünk neki, mert megkérdezte, mit szólnánk hozzá, ha mindketten Szegedre jöhetnénk táncolni. Először nem is akartunk hinni a fülünknek, hogy van ma ilyen, majd boldogan mondtunk igent – meséli Hortobágyi Brigitta, aki Májer Gáborral együtt a Kortárs Balettért Alapítvány ösztöndíjasaként tölti szakmai gyakorlatát a szegedi társulatnál. Azt is elárulták: nemcsak a táncban, civilben is egy párt alkotnak, így könnyű volt gyorsan dönteniük.

A balettegyüttest jól ismerték, hiszen sok produkcióját látták Budapesten. Kedvenc Juronics-koreográfiájuk a vicces, könnyed Homo Ludens, amit háromszor is megnéztek. Mivel modern tánc szakra jártak, úgy érzik, a legjobb dolog, ami pályakezdőként történhetett velük, hogy Szegeden kaptak lehetőséget. Mindketten felléptek már a társulattal: a Carmina Burana és a Hattyúk tava gyerekeknek volt az első két produkció, amiben együtt táncoltak. Gábort ma a nagyszínházban, az Unisonóban láthatja a közönség, Brigitta készül az új bemutatóra: a Testek filozófiáját december 10-étől láthatja a publikum a kisszínházban. Szerencsésnek érzik magukat, hogy a főiskolán kitűnő mesterektől olyan alapot kaptak, amire egy professzionális együttesben is lehet építeni. Alma materükkel sem szakadt meg a kapcsolatuk; csak a szakmai képzésben végeztek, olyan elméleti tárgyakból, mint a mozgásbiológia és a filozófia, még vizsgázniuk kell ahhoz, hogy megkapják a táncművész diplomát.

Hortobágyi Brigitta és Májer Gábor civilben is egy párt alkot. Fotó: Frank Yvette
Hortobágyi Brigitta és Májer Gábor civilben is egy párt alkot.
Fotó: Frank Yvette

– Nagy élmény volt, hogy amikor a múlt héten Csehországban, az olmützi fesztiválon szerepeltünk a Carmina Buranával, hihetetlenül lelkesen fogadott bennünket a közönség. Az előadás végén felálltak, tapsoltak, ujjongtak, bravóztak, ami itthon nem mindennapos – meséli Gábor. Brigitta hozzáteszi: komoly kihívást jelentett számukra, hogy egy kész produkcióba kellett újoncként beszállniuk. Videón is sokszor megnézték a darabot, hogy a balett-teremben begyakorolt lépések mellett az egész produkciót is egyben lássák.

– Boldogító érzés volt, hogy már az első alkalommal, amikor a Carmina Buranában felléptünk, teljesen szabadnak éreztem magam, tökéletesen átéltem a zenét és a darabot. Elhittem, ami a színpadon történt – fogalmaz Brigitta.

Megszerették a várost

A 19 éves Brigitta Budapestről, a 21 éves Gábor – aki 11 évig versenytáncos is volt – Ráckevéről költözött Szegedre. Élvezik a város nyugodtságát, szeretnek sétálni, tetszik nekik, hogy nincsenek aluljárók. Azt mondják, szeretnék magukból a maximumot kihozni, inspirálja őket, hogy itt végre egész estét betöltő darabokban táncolhatnak. A társulat nyitottan, barátsággal fogadta őket, így könnyen, gyorsan sikerült beilleszkedniük.

Elmaradt a keddi Unisono

A Szegedi Nemzeti Színház tájékoztatása szerint a balettegyüttes kedd esti Unisono című előadása a nagyszínházban betegség miatt elmaradt. A megváltott jegyek más előadásra cserélhetők a színház jegyirodájában. Pataki András balettigazgatótól azt az információt kaptuk: a ma esti Unisono-előadást már megtartják.

Olvasóink írták

  • 1. lidi 2010. október 20. 11:45
    „nem akarok kötözködni, de van valami kvóta a napi balettre?
    az új táncospár meg 2 helyes fiatal, először is azok voltak (ld. http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/uj_tancosok_a_szegedi_kortars_balett_tarsulatanal/2179178/), és most másodszor is azok, remélem egy hónap múlva, harmadszorra még többet tudunk meg róluk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nógrádi Zoltán: Küldetésem van

Ötödször választották a mórahalmiak polgármesterré Nógrádi Zoltánt. Tovább olvasom