Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Új törvényt harcoltak ki a horgászok

Csongrád megye - Győzelemnek tartják a horgászok, hogy sikerült elérni, a parlament alkosson új törvényt a halakról. A horgászszövetség javaslatai nagyrészt beépültek a még tárgyalás alatt álló jogszabályba, amely a horgászat érdekeit a halászat elé sorolja.
A 310 ezer hazai horgász régóta vár a törvényre, amelynek részletes vitája kedden kezdődött, zárószavazása pedig a jövő héten lehet a parlamentben. A halászatról és horgászatról szóló 1997. évi törvényt váltja majd fel ez a mostani. A különbséget az új szöveg 5. paragrafusa is jelzi: „A halgazdálkodási jog a halgazdálkodási vízterületen elsősorban horgászati célú halgazdálkodásra jogosít. Halászat vagy haltermelés a horgászat mellett vagy akkor végezhető, ha a horgászati célú halgazdálkodás megvalósítására nincs mód". Ez a hangsúlyváltás a horgászok lobbijának eredménye. Az egyesületek több csatornán is eljuttatták javaslataikat a Vidékfejlesztési Minisztériumba, Csongrád megyéből Kalmár Ferenc országgyűlési képviselőn keresztül. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) pedig öt éve külön bizottságot hozott létre erre a feladatra. – Mi az előző törvényből is kigyűjtöttük azokat a bekezdéseket, amelyeket az élet felülírt. Most a legtöbb javaslatunk beépült az új törvénytervezetbe, amit pedig még módosítanánk, arról tájékoztattuk a képviselőket – mondja Láda Gáspár, a megyei szövetség ügyvezető elnöke.

Nem hiába vártak a horgászok: előnybe kerültek a halászokkal szemben. Illusztráció: Karnok Csaba
Nem hiába vártak a horgászok: előnybe kerültek a halászokkal szemben.
Illusztráció: Karnok Csaba

A horgászok minden részletet szabályozó törvényt szerettek volna. Ami most készül, inkább keret, sok fontos apróság tisztázása a rendeletekre marad. Láda hozzátette, szerették volna, ha a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizekben teljes egészében betiltják. Ehelyett kompromisszum született, a halászat szigorú szabályozás mellett folytatódhat. Szeretnék a pecások betiltatni a damilhálót, és problémásnak érzik, hogy a minisztérium turista állami horgászjegyet vezetne be. Ezt rövid időre bárki kiválthatja, horgászvizsga nélkül, ami talán ellenérzést szül a vizsgázott horgászokban.

A tárcánál viszont úgy látják, aki turistaként belekóstol a sportba, utóbb nagy eséllyel éves engedélyt vált. Azt is szeretné elérni még a Mohosz, hogy a társadalmi halőrök jogköre nőjön. Láda Gáspár azt mondta, a természetes vizekre vonatkozó mostani haszonbérleti szerződéseket nem érinti a törvény, de az újak megkötésekor már érvényesül az új jogszabály. A megyei szövetség gőzerővel készül 2015-re, amikor a Tisza megyei szakaszára ismét pályázni lehet.

A jogszabály tervezetéhez a másik oldalnak is volt hozzáfűznivalója. Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója például úgy látta, a gazdasági célú halászatot tényleg érdemes mérsékelni, de a halállományt szabályozni csak halászmódszerekkel lehet, és beavatkozásokra a jövőben is szükség lesz, főként a Balatonon.

Olvasóink írták

 • 15. történész 2013. június 05. 18:05
  „A halász az halász lesz.Az anyahal kifogása címén halászhat,aztán már van is kiskapu..de bezzeg a szavazó horgász még a víz közelébe sem mehet.Ez eleve szívásnak indult .Márciustól Júliusig nem horgászhatsz...Ennek két társadalmilag hasznos oldala van..
  1, a drága tagdíj horgászmentes időszakra eső része megy adóba(pl kukac adó)
  2,Nelmláthatod a halászt,hogy halat fog ...az uraknak vacsorára..”
 • 14. csonakos 2013. június 05. 15:58
  „13. juliskamariska 2013.06.05. 13:58
  A szálka a hal bosszúja!”
 • 13. juliskamariska 2013. június 05. 13:58
  „Kedves 12.Andlui49. Már azonnal csatlakozom is ehhez a párthoz mert ez középen lesz és vízen! :-) Jó ötlet. Aztán majd jól beledumálunk a törvényalkotásba és mi leszünk stílusosan a szálka ...........a halszálka. Sok sok apró kis szálka. De jó lenne ebben a pártban keszegnek lenni.”
 • 12. andlui49 2013. június 05. 09:48
  „Ha azt akarjuk tűnjön el az élővizekről a sok kártevő halász, javasolom MI,- a 310ezer horgász - alapítsunk pártot!
  A jelenlegi Szövetség felépítése tökéletesen alkalmas erre, képviseleteink/"Pártirodáink" minden helységben ott vannak./
  Annyi kellene, hogy MOHOSZ helyett MOHOP-nak neveznénk magunkat. A tagdíjak , egyebek leróva.
  Ezzel a taglétszámmal olyan erőt képviselhetnénk a parlamentben, hogy érvényesíteni tudnánk végre az akaratunkat. Remélhetően a Zöldek is támogatnának bennünket! Sőt jó esetben megnyerhetnénk a választásokat.
  A legnagyobb taglétszámunk lenne valamennyi párt közül.
  Sporikáim, rajta! Csak egyetlen betűn múlik a boldogságunk!!!”
 • 11. info 2013. június 05. 08:33
  „Hiába nő a társadalmi halőrök jogköre ha nem látják amit kell-,addig még vannak aki engedéllyel horgásznak és mellettük rabolják a halat engedély nélkül-megfenyegetik a horgászokat ha szólnak nekik- ha boldog boldogtalan lejár varsázni szinte mindennap tilalmi időben is és kilószámra árulja a halat.Ha valaki szóvá teszi-jaaa azt tudjuk ez az öreg már régóta odajár, had menjen.Ha hazavitte halait a panelban lévő garázsába pucolja föl és a belsőséget a csatornába dobja-ott bűzlik a következő fogásig. Ma már a parton is ugyanúgy ellenségeskednek némelyek mint a közéletben.”
 • 10. spiler 2013. június 04. 18:08
  „az egész nemér semmit,,,ahol halász van az halászni fog...amig pecás van addig érdek ellentétek lesznek
  AZ egész nagy szar,ezért kár volt gondolkodni,,,,,semmi nem valósult meg,...az egész csak LÓZUNG!!!!”
 • 9. ráérő 2013. június 04. 16:59
  „A bodorkát a veresszárnyú keszegtöl...? utobbi nem létezik csak kissé pesties
  A neve nem csak szegeden: vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus)
  Amig tilalmi időben a halász vagy a horgász halfogási céllal a vizen lehet addig az egész smafu.”
 • 8. deszkás 2013. június 04. 13:22
  „Mintha csak hal lenne a folyóban.”
 • 7. koko69 2013. június 04. 12:34
  „üggetlen ellenörző szervek hiányában továbbra is lerabolják a folyót.
  Plusz nem tudnak szaporodni az ívási időben sekély, melegedő partszéli vízeket meglátogató halak, mivel a halászok varsáikkal, hálóikkal még az apróbb védett fajokat is több órás kínzással megölik. Ami pedig túléli az szintén minden ellenőrzés, dokumentáció, szállítólevél, könyvelés nélkül... Eltünik
  Milliós adózatlan ellenőrizetlen pénzek.
  Meglopva az állam, város, horgászok ....
  Üres kifosztott folyók. Felborult biológiai egyensúly.
  Fekete halászpénzeken megvett törvény ez.”
 • 6. balihoho 2013. június 04. 11:16
  „Ha már a horgászvizsga szóba került, ismerek olyan, már már idősödő horgászt, aki vizsgázott ugyan, de a gyakorlatban nem tudja a bodorkát a veresszárnyú keszegtől megkülönböztetni, és a védett halainkkal sincs tisztában. Hát ezért is kell a horgászvizsga, de valahogy élő halakkal kellene tanítani, mert a többnyire, vizsgafüzetekben lévő, silány rajzok alapján, nehéz a halismeretet elsajátítani.”
 • 5. Lacusch69 2013. június 04. 09:00
  „4. Köszi, ezt akartam én is írni Kamusinak.”
 • 4. Dr.Tonyk 2013. június 04. 08:58
  „2. KamuNeni 2013.06.04. 08:36
  "Horgasz Vizsga??? Mi az??"

  Mondjuk az, hogy meg tudd különböztetni a halakat: védett faj-e, méretkorlátozás alá esik-e, tilalmi időszak van-e rá, mivel és hogyan horgászhatsz, jogok, kötlezettségek stb.
  Kell az nyugi!

  Valóban kicsit túlszabályzott ez itthon és nem utolsó sorban irtózatosan drága a külföldi állapotokhoz/árakhoz képest. De ezt már megszokhattuk itthon. Árakban a hanyatló nyugat előtt járunk.”
 • 3. balihoho 2013. június 04. 08:38
  „A gyakorlatban sok változást ugyan nem hoz, de már ez is eredmény.”
 • 2. KamuNeni 2013. június 04. 08:36
  „A horgaszvizsga?? Sohha nem is hallottam. Micsoda baromsag. Meg jo hogy a turistaknak nem kell levizsgazni. Ez egy kommunista betegseg. Gyorsan szuntessetek meg, mert meg hallani is szegyen. Mi az a horgaszvizsga egyaltalan?? Mibol all?? Mas orszagokban fizetni kell a horgasz engedelyert egy evre es kesz. Valami potom osszegert az illeto horgaszhat egesz evben.

  Horgasz Vizsga??? Mi az??”
 • 1. Lacusch69 2013. június 04. 07:47
  „"Ehelyett kompromisszum született, a halászat szigorú szabályozás mellett folytatódhat."

  No, és ki fogja ellenőrizni a halászokat? Saját maguk?

  Ugyan már...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs más megoldás: őrizni kell a menekülteket

Tarthatatlanná vált a menekültügyi helyzet Magyarországon. Tovább olvasom