Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Új vezető a gyermekklinikán

Szeged - Öt évre nevezték ki a gyermekklinika élére Bereczki Csaba egyetemi docenst, aki hétfőtől veszi át az intézmény irányítását. Gyermekmentőt szeretne Szegedre telepíteni, gyermek sürgősségi osztályt hozna létre, nappali kórházi ellátásra váltana, ahol megengedhető, és bővítené a pszichiátriai ellátást.
Új vezetője lesz hétfőtől a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-egészségügyi Központnak. A város legnagyobb egészségügyi intézményét Bereczki Csaba egyetemi docens irányítja. Ahogy fogalmazott: tulajdonképpen csak széket cserél Katona Márta professzor asszonnyal, akit eddig helyettesként segített megbízott intézetvezetői posztján. Ezek után Katona tanárnő lesz az ő helyettese.

Bereczki Csaba öt évre szóló kinevezést kapott. – Nem könnyű átvenni egy akkora klinikát, mint amekkora a teljes szentesi kórház. Ráadásul a gyermekklinika mindig is kiemelt intézménye volt a városnak – fogalmazott az új vezető, aki amellett, hogy a hagyományokat szeretné megőrizni, szükségesnek tartja a váltást is.

Bereczki Csabát öt évre nevezték ki. Fotó: Schmidt Andrea
Bereczki Csabát öt évre nevezték ki.
Fotó: Schmidt Andrea

A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott: a nagy veszteséggel működő intézményt úgy igyekeztek gazdaságosabbá tenni, hogy közben egyetlen telephelyet sem szüntettek meg, és senkit nem bocsátottak el. A párhuzamos ellátások – gasztroenterológia, újszülöttellátás – megszüntetése mellett a betegeket leginkább érintő változás a szemészet és a fül-orr-gégészet felnőttellátásba való integrálása volt. Ennek a takarékosságon túl szakmai indoka is volt: ez az a két speciális ellátási forma, amelynek szakmai vezető kell.

Névjegy

Bereczki Csaba 1989-ben végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen általános orvosként. Csecsemő-gyermekgyógyászati szakvizsgáját 1993-ban, nephrológiai szakvizsgáját 1996-ban tette le. 1999 óta a hypertonia minősített szakorvosa. PhD-fokozatát 2002-ben szerezte meg.

– A gyermekszemészet végre visszakerült oda, ahová való, azt már nem gyermekgyógyász, hanem szemész szakorvos felügyeli. Az eddigi egy kényszerhelyzet volt, amely hosszabb időre maradt, mint szakmailag szükséges lett volna – fogalmazott Facskó Andrea, a SZTE Szemészeti Klinika intézetvezető professzora. Május elsején vette át a klinika a gyermekek ellátását, a felnőttektől elkülönített rendelőben. – A hirtelen változás a betegeknek és a dolgozóknak is problémát okozott, hiszen a szokás nagy úr. A kezdeti nehézségeken azonban túljutottunk.

Róvó László, a SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika tanszékvezető professzora is nagy előrelépésnek nevezte az összevonást, amely ezen a szakterületen június 5-én valósult meg. – A gyermek fül-orr-gégészet az egyik legnehezebb része a szakmának. Olyan vezetők kezében kell, hogy legyen, akik nemzetközileg is elismert szakorvosok.

A gyermekklinika új vezetőjének számos további terve van, ám ezekről egyelőre csak érintőlegesen beszélt. – A felnőtt sürgősségi osztály mellett szeretnénk egy gyermek sürgősségit is létrehozni, tárgyalunk egy gyermekmentő Szegedre telepítéséről, és természetesen továbbra is cél, hogy mindhárom telephelyet megtartsuk – mondta. Hozzátette: a gyermekklinika, az egykori gyermekkórház és a gyermekpszichiátria épületeinek leendő funkcióiról is vannak elképzelések. Ezzel kapcsolatosan említette meg a pszichiátria bővítését, amely alátámasztja azt a korábban általunk már megírt tervet, miszerint ezt az ellátást a Boldogasszony sugárútról Újszegedre költöztetnék. Az is elhangzott: a 265 ágy számán még lehet csökkenteni, ha bizonyos ellátási formákat nappali kórházként visznek tovább.

Olvasóink írták

 • 15. Monthechristo 2013. július 01. 16:25
  „Ez várható volt a Túri éra után,de nem a személyeskedés volt a szándékom,csak gratulálni szeretnék a Tanár úrnak,sok sikert erőt és kitartást a munkájához...Egyéb iránt a leköszönt prof ott praktizál ahol "főnök"volt??...Érdekes momentum de ez ne legyen senki szemében lőporos hordó,egyszerűen csak csodálkozom ezen,ez nem összeférhetetlenség??..Nem értek hozzá..és az is lehet hogy felkérték erre::)))))))”
 • 14. öreganyó 2013. június 30. 23:44
  „Valami megoldást kitalálhatnának a gasztroenterológiai rendelésre is. A több hónapos előrejelzés amivel
  dolgoznak, bizony sok. A doktornő azért türelemmel, alapossággal végzi a munkáját. Köszönet érte!!”
 • 13. y-akta 2013. június 30. 15:02
  „Mazsolaszolo ismét egyet kell értenem. Minden lehetséges módon és eszközzel támogatni kell a gyermekpszichiátriát. Csak sajnos a gyerekeket előbb-utóbb kiengedik, hazamehet, ki a sérült családjába, ki máshová. Iskolába is kell járni továbbra is, ami külön terror egy sérült gyereknek. Sajnos ma Mo családpolitikája és oktatási rendszere, de egészében a társadalma "balkáni", gyereknevelésre nem alkalmas. Ez a társadalom nem érdemli meg a gyerekeket, a jövőt.”
 • 12. kvendi 2013. június 30. 12:57
  „10. kispacni 2013.06.30. 10:56

  ... "mert én csak ÁOK-s docens vagyok :-)"...,

  A docens Úr akkor a majd - ha tűz közelébe kerül(-ne) - biztos novemberben szeretne elmenni a családjával szabadságra, vagy más hová..., csak , hogy példát mutasson ugye...? :)”
 • 11. uborka 2013. június 30. 12:20
  „Sok sikert a munkájához, és eredményeset !”
 • 10. kispacni 2013. június 30. 10:56
  „7.
  " A Fül-orr-gégeklinikán egyébként kitűnő szakemberek dolgoznak, ezt is tapasztalatból tudom!"

  Szerintem ezt micz sem tagadta, dehogy áldatlan álapotok vannak minden szegedi klinika ambulaciáján, az tény. Akár időre mész akár nem. Főleg ez utóbbi esetben. Tegnap is négy órát vártam fiammal a Fül Orr-Gége klinika ügyeleti rendelőjében, pedig csak a hatodikok voltunk, érkezés sorrendjében. Nem a szeméyzetet szidom. Egy ügyeletes orvos volt, aki a osztály és az ambulancia között futkosott. Utána jött a mentő egy nénivel, nyilván ős is előttünk került be az ambulanciára.
  De nem állítom, hogy azért értem be később, mert én csak ÁOK-s docens vagyok :-)”
 • 9. micz 2013. június 30. 10:47
  „Igazságkereső!
  Nem tudom, hogy a DM illetékes munkatársa meddig engedi a kettőnk közti beszélgetést, mert ez már nem a cikk témájához kapcsolódik. Egy szóval nem vitattam az ott dolgozók szakismeretét. És igen, néhány ismerős odajött, hogy segíthet e. De én be akartam tartani a normál menetet, és ez az, amit nehezen tudnak emberek felfogni. Ezért is írtam, hogy buta ember vagyok, de ez nem a jó kifejezés, inkább csodabogarat, balekot (esetleg még bal-al kezdődő szót írhattam volna, de nem szoktam csúnyán beszélni, különben is kimoderálták volna). Remélem még fiatal, mert az igazság keresés hosszú és nehéz munka, én már abban is kételkedek, hogy az igazság létezik, de azért persze keresni lehet.”
 • 8. mazsolaszolo 2013. június 30. 10:25
  „Eddig jó. A gyermekpszichiátria bővítése pedig kifejezetten nagyon jó ötlet. Nagyon sok sérült és problémás család van ma otthon (másutt is, de otthon és a volt szoci országokban különösen sok); nagyon sok a társadalomban a mindennapi feszültség, bizonytalanság, frusztráció. Ezek legtöbbje sokszor a család legkisebbjein vezetődik le - a gyerekeken (ha akarjuk, ha nem, ez nem puszta akarás kérdése).

  Ha a teljes családot már nem lehet gyógyítani, de a gyereket sokszor lehet(ne) menteni. "Csak" jó szakemberek és jó háttér, infrastruktúra kérdése az egész. Ha pedig a gyereket mented, a Jövőt mented.

  Sok sikert és jó munkát! :)”
 • 7. igazságkereső 2013. június 30. 10:10
  „#5. micz! Azon az alapon, hogy egészen biztos, ismerték Önt, mint óraadó egyetemi tanárt, és mint ilyen személyiséget nm szoktak megvárakoztatni! Ez a módszer még él egy egyszerű háziorvosi rendelőben is, ezt viszont tapasztalatból tudom! A Fül-orr-gégeklinikán egyébként kitűnő szakemberek dolgoznak, ezt is tapasztalatból tudom!”
 • 6. dömdödöm 2013. június 30. 09:45
  „Olyan a bácsi, mintha álmos lenne....”
 • 5. micz 2013. június 30. 09:26
  „Igazságkereső!
  Jóri professzor a tanúm rá, aki a harmadik órában ment át a rendelőn, mivel ismertem (talán egy évben kerültünk a karra 71-ben) megkérdeztem tőle, hogy szerinte ez normális e. Ezúttal is elnézést kérek tőle, mert mikor odamentem hozzá, kedvesen üdvözölt én meg egyenesen lerohantam a kérdésemmel.
  Nem tudom, milyen alapon kételkedik az írásomban.”
 • 4. TELSTAR 2013. június 30. 09:13
  „A F-O-G klinika már rég nem alkalmas a korszerű gyógyító munkára, nem is értem, az új tömbben miért nem biztosítottak helyet a számára. Úgy hallottam, az ÁNTSZ évről évre csak kegyelemből hosszabbítja meg a műtőjére kiadott engedélyt, pl.”
 • 3. igazságkereső 2013. június 30. 08:58
  „T.micz! Ha igaz, hogy 41 évig oktatott az orvoskaron, akkor Ön egészen biztos,hogy időpontja ellenére nem várakozott három órát.Valószínű, hogy az órájával, vagy az időérzékével lehetett valami probléma!”
 • 2. micz 2013. június 30. 07:35
  „A Fül-Orr-Gégészeti Klinika járóbeteg rendelőjében elég balkáni állapotok uralkodnak. Sajnálom a gyerekeket, ha oda kerülnek. A várakozók fele nem tud leülni, állni nem nagyon van hol, mert az ember mindig útban van. Egyszer időpontra mentem, az időpont után még három órával sem hívtak be. Persze én buta ember vagyok, nem használtam ki, hogy 41 évig oktattam az orvoskaron. Így aztán boldog-boldogtalan előbb sorra került.”
 • 1. TELSTAR 2013. június 30. 06:25
  „Sok sikert a munkájához!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbe kerül a vendégség a Sárgán

Egy Balaton melletti nyaraló tulajdonosát néhány nappal ezelőtt arra kötelezték, fizessen idegenforgalmi adót vendégei után. Szegeden is él a törvény. Tovább olvasom