Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 32°C Még több cikk.

Újabb feljelentés SZEVIÉP ügyben és már Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja

A Legfőbb Ügyészség korrupciós és szervezett bűnözés elleni ügyek főosztálya a Központi Nyomozó Főügyészségnek továbbította azt a feljelentést, amelyet a Szeviép-károsultak egy részét képviselő Szabó Bálint tett annak gyanújával, hogy a közelmúltban első fokon lezárult perben - politikai befolyásra - nem vizsgálták a mélyebb összefüggéseket.
Mint arról korábban beszámoltunk, a bíróság első fokon elítélte Botka László szegedi szocialista udvari beszállítóit. Botka László és a szegedi városvezetés kezdettől fogva igyekezett úgy beállítani, mintha nem a szegedi baloldal botránya lenne a Szeviép-ügy, nem sok sikerrel. A szoci városvezetést egyébként is meglehetősen sok botrány jellemzi, ráadásul Botka luxuséletmódja is kicsapta a biztosítékot.

A Legfőbb Ügyészség korrupciós és szervezett bűnözés elleni ügyek főosztálya a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF) továbbította azt a feljelentést, amelyet a Szeviép-károsultak egy részét képviselő Szabó Bálint tett annak gyanújával, hogy a közelmúltban első fokon lezárult perben – politikai befolyásra – nem vizsgálták a mélyebb összefüggéseket – értesült a Magyar Idők.

Direkt hagyták bedőlni a céget?

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője közölte: a feljelentést szombaton továbbították a KNYF-nek. Szabó Bálint bűnszervezetben elkövetett csődbűntett, pénzmosás, tiltott pártfinanszírozás, hivatali visszaélés, vesztegetés és más bűncselekmények gyanújával fordult a Legfőbb Ügyészséghez.

A jogász ebben leírta: információik szerint Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere és Ujhelyi István, a párt politikusa a Szeviép vezetőivel közösen 2008-ban úgy döntöttek, hogy a jelentős önkormányzati bevételekkel rendelkező céget hagyják bedőlni, a pénzt pedig kampánycélokra vonják ki a társaságból. Az ebből adódó problémákat a helyi hatóságok és politikai befolyásuk segítségével akarták elsimítani, Szabó szerint ez meg is történt.

Összeállt az MSZP-Jobbik-koalíció

Mint megírtuk, a Szegedi Járásbíróság elsőfokú ítéletében csődbűntett miatt a Szeviép három egykori vezetőjét letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta.

Szabó Bálint közölte: reméli, hogy a KNYF teljes körűen feltárja a tényállást, és ezáltal politikus bűnözők is a hatóság látókörébe kerülnek. A jogász arról is tájékoztatott: feljelentést tesz a szegedi Jobbik alapszervezetétől érkezett fenyegetés miatt is, ami szerinte azt jelzi, hogy a Szegeden is összeállt MSZP–Jobbik-koalíció példa nélküli mélységekbe süllyedt Botka védelmében.

Csődbűntett

Mint arról korábban beszámoltunk, a Szeviép Zrt. mindhárom egykori vezetőjét elmarasztalta első fokon a Szegedi Járásbíróság.

A már felszámolás alatt álló, útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó társaság egykor vezető beosztású munkatársait a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondták ki bűnösnek.

Emellett egyetemlegesen mintegy hárommillió forint perköltség kifizetésére is kötelezték az elítélteket, akiket a járásbíróság ezzel együtt öt évre eltiltott attól, hogy gazdasági szervezet vezető tisztségviselőiként tevékenykedjenek. A verdikttel szemben mindhárom terhelt fellebbezést jelentett be, az ügyész pedig három munkanap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

Másik büntetőeljárás is van! A további részleteket a linken olvashatják >>>
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 páros belépőt sorsoltunk ki a dínókiállításra!

10 páros belépőt sorsoltunk ki a dínókiállításra!
Mindössze egy kérdésre kellett jól válaszolni, és a jól válaszolók között 10 darab páros belépőt… Tovább olvasom