Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Újabb hat kilométerrel bővülne a szegedi kerékpárút-hálózat

Szeged - Újabb hat kilométerrel bővülne a szegedi kerékpárút-hálózat. Jelenleg 50 kilométer a biciklisút Szegeden. A város lakói közül még mindig kevesen pattannak drótszamárra hét közben. A szombatii autómentes napon a szervezők arra is felhívják a figyelmet, hogy kerékpárral sokkal gyorsabban lehet közlekedni a belvárosban, mint autóval.
Kerékpárral Szeged belvárosában sokkal gyorsabban lehet közlekedni, mint autóval. Ennek ellenére kevesen pattannak biciklire hét közben, így nem véletlen, hogy reggel és délután is hatalmas dugók alakulnak ki. Reggelente tíz szegedi autósból legalább hat egyedül utazik kocsijában. A többi autóban egy-két gyereket is láttunk az anyukán vagy apukán kívül. A dugókon kívül a légszennyezettség is növekszik.

Mindezek ellen egy módon lehet tenni, ha az emberek felfogják: kerékpárral sokkal kényelmesebb a városban közlekedni. Ehhez persze infrastruktúrára van szükség. Szegeden jelenleg összesen 50 kilométer a kerékpárutak és kerékpársávok hossza – tudtuk meg Kiss Gyulától, a városfejlesztési iroda közlekedési osztályának munkatársától. Észak-dél irányban Szentmihálytelektől egészen Baktóig el lehet jutni kerékpárúton. Kisebb szakaszok kivételével ugyanez a helyzet a kelet-nyugati irányban is. Újszeged legtávolabbi csücskétől akár elkarikázhatunk Sziksósfürdőig.

Nem az a legfőbb gond Szegeden, hogy kevés a kerékpárút, hanem, hogy a meglévőket nem tartják karban – nyilatkozta Ivanics Szonja, a Magyar Kerékpáros Klub szegedi alapszervezetének titkárhelyettese. Az utcán megkérdezett több kerékpáros is a döcögős aszfaltot kifogásolta. Tóbiás Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kereszteződésekben az autósok sokszor nem adják meg az elsőbbséget.

– Érdemes a védett kerékpárutakon is nagy figyelemmel hajtani – jelezte a fiatalember. Hozzátette: még mindig vannak olyan útszakaszok, ahol sürgősen kerékpárutat kellene építeni. Példaként említette a Kossuth Lajos sugárút, Anna-kút és nagykörút közötti szakaszát vagy a Vásárhelyi Pál utcát.

– Idén háromszázmillió forintra pályázott az önkormányzat, ami hat kilométer kerékpárút megépítését és kerékpársáv kijelölésére elegendő – hallottuk Kiss Gyulától, aki hozzáfűzte: az önkormányzat 34 millió forint önrésszel járul a projekthez. Az elbírálásra októberben kerül sor.

A szakemberek összesen kilenc szakasz megépítését vették be a pályázatba. A Kossuth Lajos sugárút mentén az Anna-kúttól a járdán lesz kijelölve a kerékpársáv a Pacsirta utcáig. Újszegeden a Fő fasoron a Víztorony tértől a Temesvári körútig hosszabbítanák meg a kerékpárutat. A kerékpárosok által régóta óhajtott Vár utca–Károlyi utca–Mikszáth Kálmán utcai szakasz is megépülne. A Csillag tértől az Etelka sorig és a Felső Tisza-parton a Budai Nagy Antal utcáig is vezetnének kerékpárutat.

Baktóban a Pihenő utcában már elkészült 900 méter bicikliút, a fennmaradó 400 métert szintén a fent említett pályázati pénzből folytatnák. A Csongrádi sugárutat a nagykörút és a Rózsa utca között egy méterrel kiszélesítik, ezáltal biztonságosabb lesz a kerékpáros közlekedés. Kiskundorozsmán a templomtól a sportpályáig és a tompai kapunál is építenek kerékpárutat.

Autómentes Nap

Az autómentes napokat 1997 óta szervezik rendszeresen. Szegeden, a többi európai országhoz hasonlóan, szombaton tartják a rendezvényt. A rakpartot már reggel lezárják, itt szervezik a különböző programokat. (A részletes programot a Sziesztában olvashatják.) Az előadások mellett lesz elsősegély-bemutató, a Szegedi Vadaspark kisállatokat mutat be. A szervezők csónakázási lehetőséget biztosítanak a Tiszán és lesz különleges kerékpár-bemutató is. A kerékpáros felvonulás délután négy órakor indul a Dóm térről a nagykörúton, a Kossuth Lajos sugárúton és a Rókusi körúton át a Szent István térig és vissza.

A rendezvény idején a kerékpárosok elhaladását a járműforgalom szakaszos megállításával biztosítják, ezért az érintett 1-es, 3-as, 3F-es, 4-es villamos, valamint az 5-ös, 8-as és 9-es trolibusz vonalakon előreláthatóan 5-10 perces késésekre lehet számítani. A szombati autómentes napon érdemes kihasználni, hogy ingyen lehet utazni a szegedi tömegközlekedési eszközökön. Egy feltétel van: fel kell mutatni a forgalmi engedélyt. Ezzel két felnőtt és három gyerek utazhat díjmentesen minden villamoson, autóbuszon és trolin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvkötészeti csoda

A könyvkötészet csodája a százhatvan éve Londonban működő Quaritch Antikvárium katalógusa. Az… Tovább olvasom