Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Újabb nyolc birkát téptek szét Kecskéstelepen

Szeged - Másodjára ölték le a birkáit Kecskéstelepen, a Palánkai utcában Nagy Istvánnak. A 70 felett járó férfi megdöbbent: állatait hétfő hajnalban szétmarcangolva találta.
– Az ajtót átugorva már nem bír bejutni a kutya, tavasszal megerősítettem az ajtókat és a kerítést is – utalt vissza a ságváritelepi nyugdíjas a tavaly nyári esetre, amikor 21 birkája veszett oda. – Este még megetettem őket, rájuk zártam az ajtót. Szóltam nekik, hogy barikáim, és jöttek utánam, mint a vonat – elevenítette fel a vasárnap estét Nagy István.

A telken – amely egykor szeméttelep volt – az ólba bezárt birkákat az ajtót szétrágva gyilkolta le egy ismeretlen állat. – Nézze meg! – mutatott a faajtón tátongó hatalmas lyukra Pista bácsi, miközben a felfújódott birkatetemek közé léptünk. – Ez a valami szétrágta az állatok fejét, egy-kettőnek átharapta a combját is, egészen a csontig – mutatta be a borzasztó részleteket. Megtudtuk: a környéken két farkaskutya is szabadon garázdálkodik, ezért gondolta Pista bácsi, hogy kutyák végezhettek állataival. Elmesélte, egy telekvégi tulajdonos állatai is hasonló sorsra jutottak – reggelre valami szétmarcangolta őket. Az ólban éjszakázó 8 állatból 3 maradt életben, de súlyos sérüléseket szereztek, kényszervágással könnyítettek rajtuk.

Újabb 8 birkát téptek szét Kecskésen. Fotó: Segesvári Csaba

Másodjára ölték le Nagy István birkáit.
Fotó: Segesvári Csaba


– Oda lett a kosom is, amiért közel 100 ezer forintot fizettem – próbálta forintosítani a tragédiát a ságváritelepi férfi. – Nagyon erős állat lehetett, a vastag ajtódeszkát szétrágva jutott be az ólba. Kitépte a bárányok gégéjét, többségük ezért vérzett el – mutatott egy elhullott állatot. – Ha egy környékbeli kutya volt, nem hiszem el, hogy a gazdája nem látta: kedvence nyakig véresen tért haza.

Széttépett birkák Kecskéstelepen. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Nagy István szerint a bárányok hallgatnak: még vágáskor sem „nyüszítenek", a megrémült állatok néma csendben várják a halált.
Egy kutyákkal foglalkozó szakember szerint a cél nélküli gyilkolás leginkább a harci kutyákra jellemző. Ha egy nagy testű kutya éhes, általában egy gyenge állattal végez. A többit megkíméli. Azt is megtudtuk: a legtöbb problémát nem a szabadon élő állatok okozzák, hanem a kiengedett, otthonról elszökött kedvencek. Információnk szerint az elmúlt időszakban több hasonló eset is történt Kecskéstelepen és környékén. Nagy István széttépett birkáinak ügyében a rendőrök feljelentést tesznek.

Pusztítás

2009 augusztusában Nagy Istvánnak 21 birkáját végezték ki nagy testű kutyák. Akkor Veprik Róbertől, a vadaspark igazgatójától megtudtuk: 2007 novemberében három mezopotámiai dámszarvas és nyolc törpekenguru pusztult el. Az ebek addig űzték a különleges, ritka állatokat, amíg azok nyakukat nem törték. Felbecsülhetetlen kárt okoztak, hiszen a mezopotámiai dámszarvasok a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, mindössze ötszáz él belőlük a világon. Egy másik támadásban, 2002-ben vikunyák pusztultak el.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. MárkóÓó 2010. szeptember 29. 23:44
  „abinya ha kezd unalmas lenni akkor ne nézd, de nemtudom neked unalmas lenne e ez a téma ha téged haraptak volna meg és neked kellen majdnem minden este szembejönni a kutyákkal mikor mész haza és semit nem tucc ellene tenni mer senki nem csinál semmit. mondjuk mostmár hálistennek úgynézki h előrelépés van a dögökkel szembe.”
 • 93. abinya 2010. szeptember 29. 21:37
  „Közeledik 2012,a világ vége.Ez még csak a kezdet.Most még csak a láthatatlan ember gyilkol.Holnap érkezik Szeged-re,Batman és Robin..(Azért sajnálom a gazdát,de tényleg kezd unalmas lenni)”
 • 92. ferdzso 2010. szeptember 29. 21:02
  „Sajnálom a tulajdonost, de vegyék már le ezt cikket! Akit érdekelt olvasta, a többi már a bűn üldözők dolga! (Bezzeg a kényesebb témákat gyorsan át teszik, "sutba", hogy nehogy baj legyen...)”
 • 91. exluzer 2010. szeptember 29. 20:42
  „ALKONYAT / TWILIGHT
  Itt senkinek nem dereng semmi?
  Itt vannak! Elérték Szegedet!
  Én szóltam.....”
 • 90. boldiat 2010. szeptember 29. 19:04
  „Nekünk is volt ilyen esetünk de ha nemtudják a kóbor kutyákat befogni vagy az állományt kellőképp elkeriteni akkor legjobb lessz ha sürgősen eladják vagy levágják őket!”
 • 89. MárkóÓó 2010. szeptember 29. 17:29
  „Hát a kutyák nem a legjobb helyen élnek mármint arra értem ahol tartják őket amúgy meg ha rendbehoznák akkor nemlenne semmi mert nem csoró a család akiké a kutya. Az hogy a kutya meg bevolt e oltva az egy nagyon jó kérdés de szerintem biztos nem mert nem foglalkoznak velük, nemhogy még olcsák is őket.”
 • 88. bar21 2010. szeptember 29. 14:32
  „3. retegettiván: Sajnálom én is a bácsit, és ha meglesznek a kutyák és a gazdája, az a minimum, hogy kifizeti az okozott kárt DE aki vascsővel akarna agyonverni egy kutyát az nem gondolom h mentálisan és egyéb módon ép ember. Másrészt h Mo-n még az állatnak is több joga van, mint az adófizetőnek ez nem igaz. Hány állatkínzót ítéltek ténylegesen 2 év letöltendőre, nemcsak max 20 ezer ft-os bírságokra??? Mert sztem jogerősen egyet se. Az igaz, hogy nagyrészt a gazda a felelős, ha elcsavarog a kutyája, de nem kellene az összes, (mondjuk csak a tüzelő szukák után koslató, amúgy ártalmatlan ebeket) lelődözni, mert akinek volt már kan kutyája, az tudja, hogy időnként minden óvintézkedés ellenére meglógnak. Egyszer azt mondta nekem egy állatorvos, hogy egy társadalom fejlettségi szintjét mindig azon lehet a legjobban lemérni, hogy hogyan bánik a gyerekekkel, idősekkel, állatokkal- vagyis azokkal, akik segítség nélkül nem tudják megvédeni magukat. El lehet gondolkodni azon, hogy hol tartunk ebben, vagy hogy te hol tartasz a vascsöves megoldási javaslataiddal...(Hangsúlyozom nem a bácsi ellen, és nem a felelőtlen kutyatartók mellett beszélek, csak utálom az ilyen fekete-fehér világnézeteket.)”
 • 87. Hmmm... 2010. szeptember 29. 13:00
  „Tanyan, faluban , esetleg varos szelen milyen es mennyi allatot tarthat valaki, a helyi hatosagi es az altalanos eloirasok hatarozzak meg. Innen es onnan is el lehet koltozni, ha ezeket a lehetosegeket es felteteleket nem tudja valaki elfogadni.
  Szerintem nem egy elmeleti kivizsgalas, hanem "tetteneres" lenne a megoldas. Ha ilyen gyakori az itteni esethez hasonlok elofordulasa, kulonosen egy adott helyen vagy telepulesen, ejszakai jaroroket kell megbizni a figyelessel. Ha nem raszorultsagbol gyilkol egy allat, akkor a tetthelyre vagy kornyekere visszater, mint lathato is.”
 • 86. Mike3 2010. szeptember 29. 09:21
  „82: Márkó jaja így van! Hattyast írod. Gondolod, hogy ezek a dögök randalíroznak Kecskésen is? A két terület nincs messze egymástól, de azért elkülönülnek vadászterületként. Egyébként azt biztosan tudod, hogy a kutya ami megharapott nem volt beoltva? Csak azért kérdem, mert a kezelés amit kapsz szintén kib*szott veszélyes.
  Kurvajó egyébként, szüleimnek kertje van Hattyason. Tényleg már csak az kell, hogy valami rohadék dög rájuk rontson.
  A kutyák tulajdonosai nehéz körülmények között élnek?”
 • 85. gróf 2010. szeptember 29. 08:11
  „65. hozzászólás liongate 2010.09.28. 19:07
  Asszem én azt írtam a kutya szeretetét kell kihasználni a nevelésnél és a kaja iránti függést.
  Nyilván egy pulit nem kell nagyon terelésre tanítani vagy a huskyt szánhúzásra a vizslát apportírozni a kuvaszt őrizni...erre lettek szelektálva.(Behívás, fegyelmezés itt is munka)
  De a rotti és a n. juhász már elhagyta a nyájat és univerzális kutya lett. A személyvédelem, nyomkövetés, vakvezetés, mentés az már tanítással érhető el...tanítani pedig csak az tud eredményesen akit tisztelnek, szeretnek.

  Nincs több kuvasz támadás mint n. juhász vagy rotti...arányaiban, de valamiért előszeretettel szajkózzuk saját fajtánk alkalmatlanságát és a kihalás szélére sodorjuk.
  Sok kuvasz támadás kering a köztudatban, de a híradókban, fókuszban, aktívban, blikkben 10 éve egyet nem láttam...
  A menstruáló nőre a kan tacsi is érdeklődve megy a hormonális illatok miatt...nem a vér szagára ment.
  Tüzelő szuka a kannak, kölyök a szukának a legelső... a gazdi ezek után jön csak.”
 • 84. nádiposzáta 2010. szeptember 29. 03:43
  „61. hozzászólás nagypappa 2010.09.28. 18:34

  "Sajnos a kuvasszal nekem is rossz tapasztalataim vannak. Két ismerősömet is megtámadta a saját KAN kuvasz kutyája.
  Nem megbízhatóak, be sem engedném a házamba."

  Valóban igy van ,kuvasszal vigyázni kell,munkatársamnak (nő)is van kuvasz kutyájuk ,egyszer csak azt vette észre amikor megvan a menzesze a kutya kerülgeti és rátámadt a vér szaga miatt, szerencsére a férje is ott volt a helyszínen ,munkatársamat megvédte ,ez nem vicc.”
 • 83. Martynko 2010. szeptember 29. 00:38
  „franko felsovarosn is rnegeteg nagytestu kobor csaszkal..”
 • 82. MárkóÓó 2010. szeptember 28. 23:50
  „Az oltás neve Verorab. Amúgy köszi ogy szóltál :)”
 • 81. CID 2010. szeptember 28. 23:36
  „MárkóÓó : ? van oltás veszteség ellen ? Légyszi, légyszi, mi a vakcina neve ? Egyébként, ha tudod kinek a kutyái voltak Mike3 pénzjutalmat ajánlott fel. Csak szólók :)”
 • 80. MárkóÓó 2010. szeptember 28. 23:23
  „Nagyon gáz ami itt folyik és ugyanez van Hattyastelepen is. Én tudom h meik kutyák azok engem is az egyik megharapott kb 1 hónapja és azóta már 6 oltást kaptam veszteség ellen. Az elmúlt napokban is itt mászkáltak a kutyák és döglött macskát cipeltek a szájukban amit elkaptak. De már egy jóideje itt kóborólnak és nem egyszer rontottak be a kertekbe vagy házakba és szedtek szét amit tudtak. Nekem is nagy szerencsém volt hogy nem szedtek szét de elég volt azis h a vádlimat megharapta igen rendesen. És az a legfelháborítóbb hogy a sintér se csinál semmit nem egyszer szoltunk be de semmi reagálás majdnem mindeig üzenetrögzítő volt. De úgygondolom h megvannak a kutya gazdái és tudom hogy hol laknak ha őkse csinálnak semmit annak érdkében hogy biztonságos legyen közlekedni este vagy akár napközben az utcán akkor következményi leszne. Ezt nem szabad annyiba hagyni mer nem itt nemcsak rólam van szó hanem több száz emberről akiket ugyanúgy megtámadhatnak a kutyák.”
 • 79. CID 2010. szeptember 28. 22:49
  „Igazándiból, én szerencsétlen jószágokat sajnálom, hogy ilyen csúfos és kegyetlen véget ért a földi pályafutásuk, részben a gazdájuk felelőtlen állattartása miatt.”
 • 78. CID 2010. szeptember 28. 22:46
  „73. hozzászólás Hidegen 2010.09.28. 21:43

  Természetesen nem tartottam még birkát. De két hete vettem egyet ( természetesen már birkapörköltként a frigóban nyugszik a jószág nagy része ), és ahonnan vettem, bár tisztán, és jól voltak tartva, volt "némi" szag.
  Elméletileg nyolc kutyát nem tarthatsz ( hiába takarítod a kutyaszart, amit kicsit egyszerűbb összeszedni mint a kis bogyókat ), akkor miért kellene nekem elviselni, hogy a szomszéd tatinak a birkatartás a heppje ? Nagyon komfortos kis tanyákat lehet kapni a környéken, ki kell költözni.”
 • 77. Ganxta 2010. szeptember 28. 22:04
  „Haszonállat tartása, elhelyezése:
  (3) E rendeletben szabályozott állattartási ügyben első fokon Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere /továbbiakban: polgármester/, másodfokon Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése jár el.

  5. § (1) Haszonállat csak a közegészségügyi, állategészségügyi és építésügyi előírásoknak megfelelő körülmények között arra alkalmas épületben (istálló, ól, ketrec) tartható.

  (2) Haszonállat tartására szolgáló épület alkalmasságának, illetve építésének feltételeit az érvényben lévő előírások alapján az építési hatóság - új épület létesítéséhez a szükséges engedélyezési eljárás keretében - határozza meg.

  ...
  (4) Családi házban a lakóépület arra alkalmas, elkülönített - nem lakás céljára szolgáló - helyiségében az 1. § (4) bekezdése c.) pontjában meghatározott haszonállat tartható.

  (5) Haszonállat tartására szolgáló épület, s az ahhoz tartozó kifutó. ill. trágya és trágyalé tároló a Rendelet 2. számú mellékletében meghatározott védőtávolságok szerint helyezhető el, illetve létesíthető.

  (6) A védőtávolságot a lakás és az állattartásra szolgáló épület egymáshoz legközelebb lévő nyílásai között légvonalban kell mérni. Ez a távolság 20 %-kal csökkenthető saját tulajdonú és használatú épületnél.”
 • 76. jozko 2010. szeptember 28. 22:01
  „Fél füllel hallottam egyszer, hogy egynémely kutyatartónál vdhúst lehet kapni.
  Gondolom, nem a töltésen futtatják a kutyáikat és nem ürgére vadásznak!

  Feltételeze, hogy az ilyen idomítás vérengzővé tehet jónéhány kutyát, amelyek szabadjára eresztve azt teszik, amire az ösztöneik és a kiképzésük készteti őket!

  Nem a kutyákat kell megölni-legalább is nem feltétlenül!
  A gazdájukon kell számon kérni az okozott kárt és a tartás szabályait!
  Persze az ilyen emberek rendszerint nem kispályások és porbafingók nem szívesen húznának ujjat velük!

  Esetleg pár rendőr, akik éppen nem a bicikliseket szondáztatják...”
 • 75. Ganxta 2010. szeptember 28. 21:58
  „Hozzáteszem, a bácsit mint embert sajnálom. Kárát térítse meg a biztosító a mezőgazdasági biztosítása alapján. Az önkormányzat meg hivatalból járjon el vele szemben a cikk alapján.

  És akkor minden a helyére kerül, és a világ sorsa jobbra fordul...”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterjelöltek vitája: mind a négy jelölt eljött

Hétfő este fél nyolctól rendeztük meg Szeged polgármesterjelöltjeinek vitáját a Belvárosi Moziban. Mind a négy polgármesterjelölt eljött az estre. Tovább olvasom