Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Újabb rovó az öttömösi moslékgyárnak

Tegnap megírtuk, hogy valószínűleg tovább fognak dolgozni az öttömösi savanyítóban, amely feketén működik. A hatóság újabb razziát tartott, a gyanú beigazolódott. – Csak rendőri erővel lehetne megakadályozni, hogy ezen a telepen folytatódjon az illegális élelmiszergyártás. - mondta a főállatorvos.
Fotó: Karnok Csaba
A kerületi főállatorvos, Szántó Tibor megerősítette, hogy a képen mögötte látható öttömösi telepen tegnap is folyt a munka. Rendőrök segítették a bejutást. Fotó: Karnok Csaba

Cikkünk nyomán tegnap újabb ellenőrzést tartott az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás megyei intézete az illegálisan működő öttömösi savanyítóüzemben.

Értesüléseink szerint az élelmiszer-ellenőrök ezúttal is rendőri segédlettel jutottak be a lakattal lezárt telepre. Iszonyú körülményeket találtak, akárcsak néhány napja. Most is négyen-öten dolgoztak. A telepvezető azt állította, hogy saját fogyasztásra csomagolják az árut. Erre a hatóság szakemberei megmérték a zöldség hőmérsékletét, és kiderült, hogy az ötvenfokos. Ez a tény nyilvánvalóan arra utalt, hogy a budakalászi székhelyű Arany Delikát Kft. öttömösi telepén megint feketén felfőzik a nagy mennyiségű savanyúságot.

Mi is újra megpróbáltuk megnézni, mi folyik az üzemben. A kerítésen túl azonban nem jutottunk, mert egy telepvezetőnek látszó szőke, rasztára fonott hajú fiatal nő ordítozva jött ki az épületből. Az udvarban kutyák ugrálták körül. Mereven elzárkózott minden kérdésünk elől. Csak azt hajtogatta, hogy „ezért még nincs elítélve senki". Lakatra zárta a telepet, beült a nagy, sötét Mercedesébe, és elhajtott.

A kerületi főállatorvos, Szántó Tibor megerősítette, hogy a képen mögötte látható öttömösi telepen tegnap is folyt a munka. Rendőrök segítették a bejutást. Fotó: Karnok Csaba
A telepre érkező Szántó Tibor kerületi főállatorvostól megtudtuk, a megismételt vizsgálat is bizonyította, hogy megint gyártás folyik a telepen. Átmozgatták az árut, és az is látható, hogy szállítottak is el belőle. A hatóság – a múltkorihoz hasonlóan – egymillió forint állat-egészségügyi bírságot szabott ki az Arany Delikát Kft.-nek illegális élelmiszergyártásért. A cégnek csak forgalmazásra van engedélye, egyáltalán nem gyárthatna. Az öttömösi telephelyén pedig kizárólag göngyölegraktározást engedélyezett a szakhatóság. A telep élelmiszer előállítására semmiképpen sem alkalmas.
– Csak rendőri erővel lehetne megakadályozni, hogy ezen a telepen folytatódjon az illegális élelmiszergyártás. De mi azt nem rendelhetjük el – mondta a főállatorvos. – Gyakorlatilag semmilyen kényszerítő eszköz nincsen a kezünkben a bírságoláson kívül.

Az illegálisan rotyogó savanyúság tehát akár már ma is rotyoghat tovább az öttömösi telep kotyvasztókuktájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Variációk szenvedélyre

Érdekes ötlet a Szegedi Kortárs Balett legújabb vállalkozása, a Carmen-variációk: a népszerű opera… Tovább olvasom