Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Újabb sarcok az egészségügyben

Csongrád megye - Egy tévedés akár egyévnyi fizetésébe is kerülhet az orvosnak – az egészségügyi törvény tervezett módosítása akár ezt is eredményezheti. A vényírási rend megsértésének szankcionálása mellett az ingyenes fogászati ellátásra jogosultak körének szűkítésétől is pluszpénzt remél a kormányzat, de drágulhatnak a gyógyászati segédeszközök is.
Módosítaná az egészségügyi törvényt a kormányzat, de az erről szóló javaslatot mindössze egyetlen napig, csütörtök estig volt lehetősége véleményeznie a szakmának. Pedig a salátatörvény-tervezet jó néhány olyan pontot is tartalmaz, amely heves indulatot váltott ki az érintettekből.

Ismét a betegeket sarcolja két új változtatástervezet. Az egyik szerint a gyógyászati segédeszközöket a gyártók 5 százalékkal drágíthatják, mivel jelenleg nyomott áron kénytelenek értékesíteni termékeiket. Csakhogy a különbözetet azokkal fizettetnék meg, akiknek ezeket felírják.

Egy tervezet szerint 5 százalékkal drágulhatnak a gyó-
Egy tervezet szerint 5 százalékkal drágulhatnak a gyógyászati segédeszközök.
Illusztráció: Frank Yvette

Már az első évben több mint 15 millió forintos megtakarítást remélnek attól a módosítástól, amely szerint a jelenlegi 60 évről 62 évre emelnék az ingyenes fogászati ellátás korhatárát. Bár a korhatár öregségi nyugdíjhoz való igazításával több mint 250 ezren járnának rosszul, a kezdeményezéssel egyetért Pinke Ildikó megyei szakfelügyelő főorvos.

– A praxisok jelentősen alulfinanszírozottak, átlagosan 6-700 ezer forintot kapnak havonta az egészségbiztosítótól. Ez nem fedezi az ingyenes ellátások költségét, nem beszélve a bérekről és a rezsiről.
Ha így fogadják el a tervezetet, két évvel kitolódik az az idő, amikor az alapellátásban ingyenesen megkaphatunk bármilyen kezelést. 18 és 62 év között azonban továbbra is térítésmentesek lesznek a fogmegtartó eljárások, a szűrővizsgálatok és a sürgősségi ellátás – igaz, további lehetőség lehet a kormányzat előtt a szolgáltatások körének szűkítése is.

Nem csupán megszorítástól, bírságtól is remélnek bevételt vagy megtakarítást. A törvénymódosítási javaslat súlyosan szankcionálná a vényírás szabályainak megsértését: ha az orvosok nem a finanszírozási eljárásrendnek megfelelően rendelnek gyógyszert, úgy az árához járó támogatás 150 százalékát kellene büntetésként befizetniük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. A felírást speciális készítményeknél szabályozzák. Megszabható a tb-támogatás mértéke, az a betegség vagy orvosi helyzet, amikor fel lehet írni, illetve a gyógyszer maximálisan finanszírozható mennyisége.

– Most is van lehetőség arra, hogy úgy írjunk fel egy betegnek ilyen gyógyszert, hogy a támogatás nem indokolt, csak rengeteg papírmunkával jár – mondta Kovács László, a Szegedi Tudományegyetem Reumatológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi docense. – Minden ilyen esetben az Országos Gyógyszerészeti Intézettől kell engedélyt kérni tudományos alátámasztással. Ha megkapjuk, akkor is csak százszázalékos térítéssel adhatjuk a betegnek, így még méltányossági kérelmet is kell írni ezek után az OEP-nek.

Az intézményvezető szerint ez az út az esetleges törvénymódosítás után is járható lesz. Torday László, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának adjunktusa azonban felhívta a figyelmet arra: a hibázás lehetősége folyamatosan adott.

– Az, hogy 100 százalékos támogatással felírok egy gyógyszert olyannak, aki erre nem jogosult, egy jó számítógépes programmal nem is lenne lehetséges. Csakhogy az OEP ezt nem kontrollálja. Ráadásul az onkológiában nincs is olyan eset, amikor elsőre minden stimmel. Minden egyes alkalommal át kell néznünk minden kitételt. Hogy ezek után még az orvost hibáztatnák, ha téved, felháborítónak tartom. Ezeknek a gyógyszereknek az ára milliós nagyságrendű: ezek szerint egyetlen téves felírással 1 évnyi fizetésemmel büntetnének meg. Most megmondom: az első ilyen után felállok az asztalomtól, és elmegyek külföldre – mondta Torday László.

Olvasóink írták

 • 7. info 2012. április 23. 22:44
  „Mastectomia után évente két melltartó egy szilikon. Hát igen, csak nem sokallják? Talán ki kellene próbálniuk-két gatyában járni-egy évig!”
 • 6. mygl 2012. április 23. 01:23
  „"Minden egyes alkalommal át kell néznünk minden kitételt. Hogy ezek után még az orvost hibáztatnák, ha téved, felháborítónak tartom. Ezeknek a gyógyszereknek az ára milliós nagyságrendű: ezek szerint egyetlen téves felírással 1 évnyi fizetésemmel büntetnének meg. Most megmondom: az első ilyen után felállok az asztalomtól, és elmegyek külföldre"
  ...és ezt egy erősen jobboldali orvos mondta!”
 • 5. macs 2012. április 22. 12:23
  „"A praxisok jelentősen alulfinanszírozottak"...
  Amikor a vizitdíj ellen kampányoltak, akkor nem volt alulfinanszírozott a praxis, akkor nem jött volna jól az a kis pénz? :-)”
 • 4. Koszta 2012. április 22. 11:50
  „"A praxisok jelentősen alulfinanszírozottak"...
  Akkor nem ezen kellene javítani? Mármint a finanszírozást növelni?
  Mellesleg a gyógyszer felírás nem "műhiba", 2#
  És valóban, "informatika korában" miért "hibázhat" ebben az orvos? Miért nem a szoftver "tudja", hogy mikor mit írhat fel? Mert gondolom ez is "változó" lenne. Gyorsan változó... Mikor ki (melyik gyógyszer gyártó) tejel többet az OEP felé? Az orvos meg kapkodjon ide-oda... hibázzon... Hí-ba-ezzeg...
  Különösen, hogy már olyan tervek is voltak, hogy csak hatóanyagot írjon fel az orvos... A gyártót (a konkrét gyógyszert) meg majd az OEP aktuális pénzügyi állása "meghatározza"...
  Szóval megy a kapkodás, "ötletelés" össze-vissza...
  Ez azt sugallja, hogy nincs koncepció (meg szakértelem)... Erre sem...
  :-(
  "A szakmának egy napja volt véleményezni" ???
  Megint jogászok fognak dönteni... egészség ügyben is?”
 • 3. Commander-V2 2012. április 22. 11:15
  „Hajrá Bohács és a többi fideszes és jobbikos politikus! Igen, ti tényleg megcsináltátok!”
 • 2. szegedgabor 2012. április 22. 10:19
  „Azért fordulhat elő műhiba mert túlhajtottak az orvosok.... ha nem kellene nekik 3 ember helyett dolgozni, talán kipihentebbek lennének? Nem baj... amit ezen beszednek, költsék gyógyszerre!”
 • 1. NP1 2012. április 22. 09:11
  „Lendületben a fülkeforradalom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyeváltásról szavaz szombaton Mezőhegyes

A Békés megyei, 5300 fős település polgármestere bizakodó, bár alacsony részvételre számít - a helyieket megosztja a kérdés. Galéria. Tovább olvasom