Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Újabb SIS-körözött jármű akadt fenn - ezúttal Röszkén

Röszke - A Schengeni Körözési Rendszerben szereplő újabb gépjármű akadt fenn az ellenőrzésen szombaton - ezúttal a Röszkei Autópálya Határátkelőhelyen.
Az Opel Antarával egy bosnyák nő jelentkezett kilépésre. A jármű kontrollja során kiderült, hogy azt az osztrák hatóságok körözik nem több, mint három napja.

A járművet a rendőrség lefoglalta, és a további eljárás lefolytatása végett értesítette az ORFK NEBEK SIRENE Irodát - tudta meg a delmagyar.hu.

Olvasóink írták

 • 9. fLeTo 2010. október 25. 18:52
  „Ja ok már én is kezdem azt hinni, de szoktam még esélyt adni az embereknek, de ez már reménytelen.”
 • 8. x 2010. október 25. 01:15
  „#7, tényleg "van baj, nem is kicsi", ha fölnőtt emberek hisznek a Mikulásban stb.
  http://www.sg.hu/cikkek/55008/hibaktol_hemzseg_az_amerikai_terrorista_adatbazis
  http://www.nol.hu/archivum/20100506-megbizhatoak-e_az_amerikai_dns-tesztek_
  http://www.sg.hu/cikkek/62361/amerikai_terror_adatbazis_felmilliard_dollarert
  http://www.sg.hu/cikkek/65107/tul_draga_a_sis_ii "Még jó, hogy a SIS I kiválóan működik",
  valahogyan, egyáltalán működik, a II-es számú verzióval ellentétben. Kellemes csaholást!”
 • 7. fLeTo 2010. október 24. 22:01
  „Ja értem már mi a gondod! Neked a bajod az, hogy van egy rendszer egy összefogás ami vagy akik kiszűrik a gyanús személyeket, bűnözői csoportokat netalán terrorista gyanús elemeket. Te ezeket gondolod besúgóhálózatnak. Hát van baj nem is kicsi...”
 • 6. x 2010. október 24. 21:06
  „#4 és #5, ha lenne fogalmatok, nem lelkesednétek a Seggemi Információs Rendszerért, a többiért sem.”
 • 5. fLeTo 2010. október 24. 20:00
  „Autónepper? XD
  Aki ma Magyarországon autóval kereskedik sikeres ember nem lehet... így érthető a hozzáállása :S”
 • 4. ISD_Avenger 2010. október 24. 19:53
  „3.

  Hagyd már autónepper urat, nem tetszett neki, hogy beleköptek az üzletébe, na... :)”
 • 3. fLeTo 2010. október 24. 19:41
  „És?
  Most ezt becopyztad, amit kidobott a google. Gondolom, aki tévedésből kerül bele az tudja tisztázni magát, iratokkal, okmányokkal stb.
  Biztosan vannak tévedések, hiszen semmi sem tökéletes. Gondolj bele, hogy netalán lopott volt az autó, ami fennakadt a rostán és így a tulajdonos visszakapja ő is besúgónak tartja-e azt az embert, vámost vagy bárkit aki hozzásegítette a jogos tulajdonához.
  Gondolom te valami tévedésből belekerülhettél, hogy ennyire ellenszenves neked, mert még mindig értetlenül állok az előtt, hogy miért "besúgózol" és sötétnek találod a más véleményen levőket.”
 • 2. x 2010. október 24. 19:27
  „Az SIS egy gigantikus adat-szemét-láda, ne kívánd, #1, hogy esetleg tévedésből belekerülj!

  A Schengeni Információs Rendszer (SIS)

  A Schengeni Megállapodás és a Schengeni Végrehajtási Egyezmény lehetővé teszi a személyek szabad mozgását biztosító térség létrehozását, ahol a tagállamok közötti belső határokon megszűnik az ellenőrzés, a schengeni térségbe történő belépés esetén pedig minden külső határátkelőhelyen azonos szabályok szerint történik a határellenőrzés.

  A belső határok eltörléséből adódó lehetséges biztonsági problémák miatt azonban kiegyenlítő intézkedések szükségesek. Ennek keretében a külső határokon egységes határellenőrzést, továbbá a schengeni térségen belül egyes tagországok rendvédelmi szervei ún. mélységi ellenőrzést hajthatnak végre, melynek során ellenőrizhetik a tagállamok és a harmadik országok állampolgárait is. Ezt a schengeni tagállamok adatszolgáltatásából létrejött, és az egymás közötti adatcserét szolgáló Schengeni Információs Rendszer (Schengen Information System - SIS) teszi lehetővé.

  Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia és Luxemburg kezdte meg 1995-ben az együttműködést a SIS keretében, jelenleg - a nem uniós tagállam Norvégiát és Izlandot is ideértve - tizenöt állam a részese. Svájc csatlakozásával 2008 novemberére a schengeni térség 25 tagúra bővült. A régi schengeni tagállamokhoz - Ciprus kivételével - csatlakoztak a 2004-ben uniós taggá vált államok.

  A SIS adatbázisában a következő adatok szerepelnek:
  1. harmadik állambeli, azaz nem schengeni tagállambeli állampolgárok tekintetében beutazási és tartózkodási tilalmat elrendelő figyelmeztető jelzések,
  2. letartóztatandó és európai elfogatóparancs alapján, átadásra vagy kiadatásra kerülő személyekre vonatkozó figyelmeztető jelzések,
  3. eltűnt személyekre vonatkozóan kiadott figyelmeztető jelzések,
  4. bírósági eljárásban keresett személyekre (büntetőeljárásban bíróság által idézett személyekre, büntetés letöltésére felhívott személyekre, tanúkra) vonatkozó figyelmeztető jelzések,
  5. személyekre és tárgyakra vonatkozóan leplezett megfigyelés vagy célzott ellenőrzés céljából kiadott figyelmeztető jelzések,
  6. lefoglalandó vagy büntetőeljárásban bizonyítékként felhasználandó tárgyakra vonatkozó figyelmeztető jelzések.

  A SIS a kijelölt rendőri, határellenőrzési, idegenrendészeti, vízumkiadó, vám- és igazságügyi szervek, a forgalmi engedélyek kiadására hatáskörrel rendelkező hatóságok, továbbá az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) és az Európai Igazságügyi Együttműködési Egység (Eurojust) számára biztosítja - szigorúan célhoz kötötten, hatáskörükhöz igazodóan - a személyekre, tárgyakra vagy gépjárművekre vonatkozóan bevitt figyelmeztető jelzésekhez való hozzáférést.

  Az általános adatvédelmi elveknek megfelelően a Schengeni Végrehajtási Egyezmény elismeri a személyek jogát arra nézve, hogy
  - hozzáférjenek a SIS-ben tárolt, rájuk vonatkozó adatokhoz;
  - a hibás adat kijavítását vagy törlését kérjék;
  - bírósághoz vagy az illetékes hatósághoz forduljanak, kérve az adatok javítását, törlését vagy kártérítés megállapítását.

  A fentebb leírt jogokat az érintettek bármelyik schengeni tagállamban gyakorolhatják. A SIS-be bevitt adatok jogszerűségének vizsgálata azon tagállam nemzeti joga alapján kerül elbírálásra, amely a szóban forgó adatot a SIS-ben rögzítette.

  Magyarország schengeni csatlakozásától kezdődően, amennyiben bárki tájékoztatást kíván kapni arról, hogy adatai szerepelnek-e a SIS-ben, vagy a SIS-ben található adatok helyesbítését, törlését kéri, kérésével vagy az Országos Rendőr-főkapitányság SIRENE irodáját, vagy az adatvédelmi biztost kell megkeresnie. Ha úgy ítéli meg, hogy SIRENE irodától kapott tájékoztatás nem megfelelő, ebben az esetben is az adatvédelmi biztost tud segítséget nyújtani.”
 • 1. fLeTo 2010. október 24. 13:29
  „Mindjárt jön X, hogy megint egy besúgó XD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázolt a vonat egy férfit Szegeden

Vonat gázolt halálra egy férfit szombat este Szegeden a hattyasi vasúti átjárónál - tudta meg a delmagyar.hu. Tovább olvasom