Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Újabb szülői értekezlet a Deák utcai óvodában

Szeged - Újabb szülői értekezletet tartottak hétfő este a december elsejével az ÁNTSZ vizsgálatának megállapításaira hivatkozva bezárásra ítélt Deák Ferenc utcai óvodában. Többen továbbra is tudni vélik: a közelben felépített, működési engedélyére váró kaszinó lobbija áll a háttérben.
Újabb szülői értekezletet tartottak hétfő este a december elsejével az ÁNTSZ vizsgálatának megállapításaira hivatkozva bezárásra ítélt Deák Ferenc utcai óvodában. A szülők még mindig kifogásolják, hogy nem kaptak egyértelmű magyarázatot az okokról, de legtöbbjük már intézi gyermeke átíratását.

– Nem fogadjuk el a döntést, de hát keresnünk kell az új óvodát, intézni az ebédbefizetést. Kecskésen lakunk, naponta két órát kellene utaznunk a Gyík utcai óvodáig, inkább azt kértük, a helyi intézménybe kerüljünk – magyarázta tegnap Dancsné Horváth Szilvia, miközben öltöztette fiait, Norbit és Dominiket. – Ide már nem jön a Télapó – jegyezte meg. Két gyermeke 45 társával együtt utolsó napjakat tölti a Deák Ferenc utcai óvodában, amelyet a közgyűlés döntésének értelmében december 1-jétől bezár az önkormányzat.

Kardos János az oktatási iroda vezetője nem zárta ki, hogy márciusban újra beindítják az intézményt. Fotó: Karnok Csaba" href="https://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2001914/2058165/" target="_blank"><a href=Kardos János az oktatási iroda vezetője nem zárta ki, hogy márciusban újra beindítják az intézményt. Fotó: Karnok Csaba" src="http://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2058165.jpg" border="0">

Hétfőn újabb szülői értekezletet tartottak az óvodában: a korábbinál kevesebben jöttek el, alig húsz szülő. „Nem kaptunk értelmes magyarázatot, miért kell a gyerekeket teljesen idegen környezetbe vinni", „tudom, hogy semmi értelme itt lennünk, csak kíváncsiak vagyunk az igazi okokra", „miért nem lehetett ezt megmondani szeptember előtt" – kérdezték néhányan. Többen továbbra is tudni vélik: a közelben felépített, működési engedélyére váró kaszinó lobbija áll a háttérben.
– Az ÁNTSZ-nek nem tudunk parancsolni, nem lehet mit tenni, az első perctől biztos volt, hogy bezárják az óvodát – mondta Szondi Ildikó, a terület önkormányzati képviselője, aki szintén részt vett a szülői értekezleten.

Kardos János, az oktatási iroda vezetője arról tájékoztatta az érintetteket: megkezdődött a külső szakértői vizsgálat az épület állapotáról, a bizottság tételesen megvizsgáltatja az ÁNTSZ felmérésében megfogalmazott problémákat. – A közgyűlés ugyanis nem arról döntött, hogy bezárja az óvodát, hanem tudomásul vette az ÁNTSZ javaslatát – fogalmazott az irodavezető, ám szülői kérdésre válaszolva azt sem zárta ki, hogy a gyerekek március 1-jén visszatérhetnek a Deák Ferenc utcai épületbe. Az óvodát ugyanis nem törlik az óvodák igazgatóságának nyilvántartásából. Megerősítette: az önkormányzat nem szándékozik csökkenteni az álláshelyek számát, egy óvodapedagógust sem bocsát el.

Egy szülő hétfőn körbenézett a Gyík utcai óvodában. – Túlzás, hogy pozitív élményekkel tértem volna vissza az óvodából: a játszótéren összesen van vagy hat játék, az épület a 70-es évek óta nem sokat változhatott – sommázta.

Olvasóink írták

 • 2. Kovács Kálmán 2007. november 14. 19:30
  „A Közoktatási Törvény szerint nem lehet évközben átszervezést eszközölni! Ez nem átszervezés?”
 • 1. Dr. Szabó E. Gyöngyi 2007. november 14. 18:43
  „Tisztelt Szerkesztőség !
  A Gyík utcai óvodával kapcsolatos cikkükhöz szeretnék néhány rövid hozzászólást tenni. Először is sajnálatomat szeretném kifejezni a deák utcai óvodába járó gyerekek helyzetével kapcsolatban. Megértem a szülők aggodalmát. Több szempontból sem szerencsés év közben "költöztetni" a gyerekeket egyik oviból a másikba, különösen a kicsiket, vagy a sérült gyermekeket. Ez rossz a szülőnek, az óvodapedagógusnak, de a gyermeknek leginkább. Nem kellett volna ezen elgondolkozni még a tanév tervezése előtt az erre iletékeseknek? (A tanévkezdés és az ezzel kapcsolatos teendők benne van a költségvetési évben májusban is ugyanúgy, mint novemberben. Ez a helyzet vaószínűsíthetően már májusban is fennállt...)
  A Gyík utcai ovi felszereltsége sem idei probléma. A vezetőség tudomásom szerint rengeteg "kilincselésen", felmérésen, kérésen és ígéreten van már túl. Az ovi ablakainak nagy részét ennek eredményeként már kicserélték, most folyamatban van az udvar felújításának szervezése is. Emellett jelentős szülői segítséggel a csoportszobák egy része is megújult.Ha lassan is, de talán valami elindult.
  A kücsíny mellett úgy gondolom a "belbecs" is érdemel néhány szót. Az óvónők és a dadusok kedvessége, gyermekszeretete, az ovi családcentrikussága "első ránézésre" nem látható. Ezt nem az ajtók és a falak sugározzák, hanem az ott dolgozók, akik munkájukban mindent megtesznek azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az oviban. A kicsik például semmit nem vettek észre a beszoktatás során abból, hogy 1 óvónéni dolgozott a csoportban 2 hónapig (helyettes híján). Ezért is köszönet Andi óvónéninek és Ági néninek. Azt gondolom, hogy ezek az értékek lagalább annyira fontosak, mint a szépen festett falak és a csillogó játékok.
  A Deák utcai ovisokat, kis vendégeinket szeretettel várjuk. Vendégül látni öröm. Ha most egy kicsit szerény is a vendégül látó "otthona", azért reméljük ezt a szerény kis otthont megtölti majd a vidámság, a szeretet, és az együtt játszás öröme csillog majd minden kisgyermek szemében akkor is, ha a Mikulás már csak a Gyíik utcai oviban találja meg a Deák utcai kis ovisokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közegészségügyi hiányosságok szegedi óvodákban

Szeged - Információink szerint az ÁNTSZ által vizsgált szegedi óvodák több mint egyharmadánál… Tovább olvasom