Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Újabb veszélyes üzem épülhet Algyőn

Újabb veszélyes üzem épülhet AlgyőnSok mindenre voltak kíváncsiak az algyőiek – fórumon kérdezhettek a beruházásról. Fotó: Kuklis István
55 embernek adna munkát az a kozmetikai alapanyagokat gyártó görög cég, amely a vasút és a sztráda közelsége miatt Algyőn építene új üzemet. A helyiek egy része aggódik amiatt, hogy újabb veszélyes üzem települne a nagyközség határába, a 47-es főút mellé.
Tusfürdők és samponok alapanyagait gyártaná a legnagyobb kozmetikai cégek beszállítójaként egy görög cég Algyőn. A 2018-ban induló vegyi üzemben kezdetben 55-en kapnának munkát. A 4-4,5 milliárd forintos beruházást a kormány kiemelt stratégiai fontosságúnak minősítette, a lakosság egy része azonban idegenkedik a veszélyes üzem betelepülésétől – derült ki azon a fórumon, amit a napokban rendeztek a faluházban. A görög cég azért érdeklődik Algyő iránt, mert itt adottak a vasúti és közúti teherszállítás feltételei is – az alapanyagok szállításához pedig mindkettőre szükség van.

Molnár: Nem nőne a kockázat, csak a bevétel

Sokan azt is kifogásolják, hogy az úgynevezett felső küszöbértékű veszélyes üzem nem az ipari parkban, hanem a 47-es főút mellett, az új körforgalomnál lévő öthektáros területen működne. Ehhez azonban módosítani kell Algyő helyi építési szabályzatát (HÉSZ), amelyről csütörtökön dönt a kérdésben erősen megosztott képviselő-testület. A szabályzatot 2012-ben épp azért szigorították, mert egy környezetre veszélyes üzem települt volna a nagyközségbe.

Molnár Áron polgármester szerint a görög cég képviselőivel és a szakhatóságokkal való egyeztetés, illetve az előzetes mérések alapján számára kiderült, hogy az üzem miatt nem nőne a veszélyhelyzet Algyőn. A településen jelenleg is működő veszélyes üzemek miatt kialakított veszélyességi zónák sem változnának. Az új üzem emellett évi 20-25 millió forint iparűzési adót fizetne a településnek. Az ipari park ügyvezetője, Ormay Tamás többek között azzal érvelt a beruházás mellett, hogy azzal megduplázódik az áramfogyasztás és tízszeresére nő a vízfogyasztás, amivel anyagilag szintén jól jár a település.

Bezárják a ként és az alkoholt

Az új, folyékony ként is nagy mennyiségben felhasználó vegyi üzem azért számít veszélyesnek, mert nagyjából ezer köbméter etoxi-alkoholt tárolnának itt. Ez ugyan nem éghető és nem robbanásveszélyes, viszont a környezetre ártalmas. A kén folyékony állapotban szintén nem éghető, de bőrirritációt okoz annak, aki érintkezik vele. A befektető képviselője, Gombos Ervin a fórumon azzal igyekezett eloszlatni az ezzel kapcsolatos aggodalmakat, hogy minden alapanyagot szigorúan zárt rendszerben – konténerekben, tartályokban és csővezetéken – szállítanak és tárolnak. Azaz a környezetbe nem kerül ki sem a kén, sem annak származéka, ahogyan az etoxi-alkohol sem. A porszennyezés is töredéke lenne a megengedettnek, és büdös sem lesz a ként használó üzem környékén. A látképet sem rontaná, mivel a főút mellé telepített fasorral takarnák el.

Alaposan megvizsgálják

Ha a testület elfogadja a HÉSZ módosítását, elindul a környezet- és katasztrófavédelmi dokumentáció összeállítása, ami után közmeghallgatást tartanak. Csak ezután következhet az építési engedélyezési eljárás és az építkezés. A polgármester lapunknak elmondta, ha bármilyen alapos kétség merül fel az üzem biztonságával kapcsolatban, bármikor leállíthatják az engedélyezési folyamatot.

Megjegyezte, tudja, sokaknak az sem tetszik, hogy magánterületen épülne föl az üzem, de az önkormányzatnak nincs saját ipari területe, így kénytelenek az ipari park tulajdonosának birtokában lévő területet megvenni.

Nem lesz kiskapu

Molnár Áron hangsúlyozta, a HÉSZ módosítása csak a cég által használt területre vonatkozik, azaz nem nyit kiskaput más, a településen nem szívesen látott veszélyes üzemek számára. A hulladékkezelésről ugyan nem esett szó korábban, de szerinte bízni kell a magyar szakhatóságok véleményében és szigorában ezzel kapcsolatban is. A gyártás során keletkező hulladékhő ráadásul akár a közeli fürdő számára is hasznosítható lenne.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukából került a régiségboltba Janics Natasa Év sportolói díja

Kukából került a régiségboltba Janics Natasa Év sportolói díja
Az olimpiai bajnok állítja: nem ő dobta a szemétbe lapunk üvegtrófeáját Tovább olvasom