Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Újabb vita a nevelőotthonról

Szünetel Tápén a nevelőotthon-beruházás – az épület állapota rosszabb, mint gondolták. Az ellenzék szerint a városvezetés szerkezetátalakításnak álcázza az építkezést.
Leállt az Árpád nevelőotthon-építkezés Tápén a Budai Nagy Antal utcában – átmenetileg. A már eddig is nagy vihart kavart beruházás kapcsán a kényszerszünet újabb alkalom, hogy az ellenzék kijelentse: továbbra sem ért egyet azzal, hogy a nevelőotthon Tápéra költözzön. Erre a tervek szerint különben tavasszal kerülne sor.

Korábban megírtuk: az önkormányzat a Szőregi útról a korábbi Dózsa-épületbe költözteti az Árpádot.

Az Árpád nevelőotthonban 16 speciális nevelési igényű, magatartás-zavarokkal küzdő fiúval foglalkoznak. Indoklás: a Szőregi úti létesítmény kihasználatlan, nyitáskor még 100 gyerekről gondoskodtak ott, de ma már nem gazdaságos fenntartani 3 épületet 2,5 hektáron 16 lakóért. A tápaiak és a városrész önkormányzati képviselője, Juhász Gyula (KDNP) tiltakozik. Miért a régi iskolaépületbe? – kérdezik. Azért – így az önkormányzat –, mert az tizenháromszor kisebb területen fekszik, és mert már évek óta üres (a Majakovszkij téri épület bővítése után oda költözött a Budai úti intézmény). Juhász Gyula erre: a fiataloknak nem felel meg a hely, például azért, mert két kocsma is található a környéken. A tápaiak egyébként is idős napközi otthont szerettek volna az épületbe. Erre ígéretet is kaptak, még az előző ciklus idején.

Felhívtuk a korábbi képviselőt, Mészáros Attilát, aki szerint nem volt ilyen ígéret a várostól. A szocialista képviselő közölte: felmerült az ötlet, de nem volt elég érdeklődő, és ami fontosabb: a város meglévő otthonai sem voltak teljesen kihasználtak, az önkormányzat pedig nem tudott volna forrást biztosítani egy új otthon üzemeltetésére.

A Fidesz szerint az egész költözés arról szól, hogy a város el tudja adni a 2,6 hektáros Szőregi úti telket. A közgyűlés különben egyhangúlag hozott döntést az ügyben, Botka László többször felhívta a figyelmet: Juhász Gyula is megszavazta az előterjesztést.

Az ügy újabb fordulata Juhász tegnapi sajtótájékoztatója. A képviselő közölte: három hete leállt az építkezés a Budai utcában, tudomása szerint azért, mert bontás közben kiderült, hogy a több mint 80 éves épület falai statikailag gyengék, és nem fogják elbírni a tervezett tetőszerkezetet, „ahogy ezt a tápaiak már hónapokkal előre megmondták". A városnak Juhász szerint tehát új terveket kellene készítenie és új épületet felhúznia az alkalmatlanná vált régi helyett. Ehhez új építési engedély volna szükséges, meg kellene ismételni az engedélyeztetési eljárást, a tervekhez azonban a szomszédos ingatlantulajdonosok hozzájárulását nem kapnák meg. Ezért – érvel a politikus – a városháza mindent megtesz, hogy szerkezetátalakításnak „álcázzák" az építkezést.

Városházi közlemény

A városvezetés közleményben reagált: „az építkezés során az alapozás és a bontás során az udvaron a térszint alatt olyan építményszerkezeteket találtak, amelyeket sem a tervezői alapfeltárások, sem a talajmechanikai fúrások nem mutattak ki. Ráadásul az eredetileg megmaradónak szánt, takart szerkezetek állapota is lényegesen rosszabb, mint az előre látható volt. Ezért a statikus tervező elrendelte a balesetveszélyes részek elbontását. Jelenleg a lehetséges műszaki megoldások számbavételével a tervek szükségszerű átdolgozása folyik, amelynek végeztével, előreláthatólag a hónap végén folytatódik az építkezés."

Olvasóink írták

  • 1. florian70 2009. szeptember 10. 20:06
    „Juhász úr azért ez se semmi.http://index.hu/video/2009/09/01/pecs_kudarcos_emberkiserlete/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pápaszem és lufipudli

Akár szemüveget is festethettek volna a pofijukra, a legtöbb lurkó azonban méhecskének, pillangónak vagy pókembernek álcáztatta magát. Tovább olvasom