Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Újból eladó a Bárka

Nem tudta eladni a város a Bárka étterem épületét. Vevő ugyan akadt, de a Bárkát is magába foglaló társasház megzavarta a felek egyezkedését. Ebből bonyodalom és per keletkezett, a vevő továbbállt, az étterem már megint eladó. De bizonytalan a volt Vigadó, a Kass és a Hági sorsa is. Szeged legsikeresebb éttermei jelenleg azok, ahol egyetlen főétellel jóllakik a vendég.
Valaha sokak kedvence volt a Bárka. Még mindig üresen áll. Fotó: Frank Yvette
Nem jött össze a bolt: a Bárka ismét eladó. Az ismert szegedi étterem épületét a város értékesíteni szeretné. Bár négy éve zárva a kisvendéglő, csak idén márciusban tartottak versenytárgyalást, ahol a ház elkelt. 33 millió 250 ezer forintért vette volna meg a budapesti székhelyű Anikó '84 Kft. A befektető a Bárkában éttermet, bárt nyitott volna, ez ellen a környéken lakók közül néhányan tiltakoztak. Még az épület falára is fölfestették: „Ide nem akarunk játéktermet, éjszakai bárt!". Végül a kft. elállt az üzlettől.

A Bárka épületét továbbra is értékesíteni kívánja az önkormányzat – mondta Baranyi Irén az IKV gazdasági igazgatója. – Profilkötöttséget a jogszabályok értelmében nem lehet előírni és érvényesíteni.
A Bárkához hasonlóan bizonytalan a sorsa Szeged más patinás kisvendéglőinek, éttermeinek is. A tulajdonos általában „jobb időkre" vár, hiszen az éttermek akkor élnek meg, ha az embereknek jelentős szabadon elkölthető jövedelme keletkezik.

A Hági ügyében sincs előrelépés. Az Imosoft Kft. 1999-ben 67 millió forintért vásárolta meg a patinás belvárosi étteremegyüttest. 2001 októbere óta a Kelemen utca 3. szám helyi védelem alatt áll. A cég ügyvezetője korábban többször is úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a felújítás után étteremként kívánja üzemeltetni a vendéglátóhelyet. Most épp a homlokzatot teszik rendbe, legalábbis beállványozták, mert a város kényszertatarozással fenyegette meg a tulajdonosokat. Az étterem felújításáról egyelőre nincs szó.

A Hági üres épülete jelenleg állványok mögött alussza álmát. Fotó: Frank Yvette
Az újszegedi Vigadó 2000-ben kigyulladt, azóta pláne elszomorító az állapota. Ezt még a kilencvenes évek elején adták el, a terület is magánkézbe került. A tulajdonos Marosiné Mucsi Piroska az ingatlant felkínálta megvételre az önkormányzatnak, de nagy árat szabott – százmillió forintot kért, az üzlet nem jött létre, a Vigadó azóta is rom.
Végleges építési engedéllyel bír a Kass Szálló jelenlegi tulajdonosa, a Questor Pénzügyi Tanácsadó Rt. 1977-ben zárt be a hotel, az újjáépítése elkezdődött, de megfeneklett. A tulajdonos legutóbbi nyilatkozatában kijelentette: négycsillagos szállodát nyitna, megőrizné az éttermet és a báltermet is.

Egy vendéglátó-ipari szakember szerint egyszerű oka van annak, hogy kivárnak a tulajdonosok. Csak néhány étterem működik jó eredménnyel, a szegedieknek ugyanis kevés a pénze. Egy italra, fagyira még szánnak az emberek pénzt, de hétköznapokon ki költ sok ezer forintot egy színvonalas, többfogásos vacsorára? – kérdezte. Amíg erre nincs kereslet, addig még a most üzemelő éttermeknek is nehéz.


Egy vacsora ára

Hogy mennyit kellene rendszeresen éttermekben hagyniuk a szegedieknek? Egy belvárosi vendéglő kínálatából válogattunk. Aperitifként egy Unicum (440 Ft), előételként egy tonhalsaláta dukál, pirítóssal (850 Ft). Majd roston csirkét kérünk erdei gyümölcsmártással (1350 Ft), almás burgonya krokettel (350 Ft). Levezetésképp gyümölcskelyhet rendelünk (420 Ft). Italból egy pohár Királyleányka (560 Ft), egy deci édes szamorodni (600 Ft), üveg ásványvíz (190 Ft) jár a menühöz. Ez 4760 forint összesen, borravalóval együtt kerek ötezres. Itt azonban még nem tart a gasztronómiai kultúra és a pénztárcánk sem bírja. Szeged legsikeresebb éttermei jelenleg azok, ahol egyetlen főétellel jóllakik a vendég. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukdácsolnak a gyalogosok

Megint a régi rendben közlekednek az autósok a szegedi Anna-kútnál, a gyalogosok viszont még egy… Tovább olvasom