Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Újév napján lelassult az élet a havazásban

Szeged - Hétfő este és kedd dél között tíz centiméter hó hullott megyénkben, aminek vastagsága a hét végére öt centivel növekedhet. A közutakon – amelyeken lelassult a közlekedés – folyamatosan dolgoztak a gépek. A havazás váltóállítási nehézségeket okozott a vasútnál: késtek a vonatok Szeged és Budapest között.
Az első hópelyhek még tavaly, az óév utolsó napján, hétfőn este nem sokkal fél hét előtt kezdtek el hullni. A hóesés tegnap délig még csak percekre sem állt el.

A szegedi meteorológiai állomás szakembere vasárnap még 2-5 centis havat jósolt Szegeden – tegnap kora délutánra a hóréteg vastagsága a tíz centimétert is elérte. A szegedi állomás tájékoztatása szerint erre ma újabb két-három centi hó hullhat, miközben a hőmérséklet nem megy nulla fok fölé. Csütörtökön és pénteken az előrejelzés szerint felszakadozik a felhőzet, és a nap is kisüthet. A hajnali mínusz tíz és a nappali nulla, mínusz három fok körüli átlaghőmérséklet miatt azonban a hótakaró nem olvad el.

A hét végére újabb csapadék várható, ami szintén hó lesz, újabb öt centivel hízik majd az eddig leesett mennyiség. A meteorológus tegnap délben még nem tudta megmondani, hogy meddig folytatódik a havazás. Ami biztosnak tűnik: nulla fok fölé jövő hét eleje előtt nem emelkedik a hőmérséklet.

A városokban és az utakon megállás nélkül dolgoztak a hóeltakarító gépek. Fotó: Karnok Csaba (Képgaléria)

Milyen a hó minősége? A gyerekeknek nem lesz könnyű belőle hóembert építeni. A laza, száraz porhót a szél is viszi, tapadása sem az igazi.
A Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. gépei hétfő este fél nyolc óta tisztítják a város útjait. Bakacsi Zoltán szállítási és logisztikai részlegvezető elmondta: tizenhárom hótakarító gépükkel folyamatosan járják a várost, emellett húsz munkásuk söpri el a havat a buszmegállókban. A munkálatok tegnap este sem álltak le: a lehulló hó miatt többször kellett újraszórni és tisztítani az utakat. Tegnap nem volt nagy a forgalom, alig jártak személyautók a városban, ezért nem volt semmilyen fennakadás. Mindössze a sebességük csökkent az utakat helyenként vastagon ellepő hó miatt.

Galéria kép

A havazás a vonatokra is hatással volt: tegnap üzemkezdettől a Budapest–Szeged és a Békéscsaba–Szeged között induló járatok félórás késéssel érkeztek meg végállomásaikra. Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője elmondta: a Szeged térségében lehullott nagyobb mennyiségű hó váltóállítási nehézségeket okozott az egyirányú pályaszakaszon. Tegnap délutánra a késés, köszönhetően a MÁV készenléti szolgálatban dolgozó takarító munkásainak, húsz percre csökkent. Ha a havazás folytatódik, a mai napon is várhatók kisebb-nagyobb késések.

A Tisza Volánnál a hó miatt lapzártánkig nem volt semmilyen fennakadás sem a helyi, sem a helyközi és távolsági járatoknál, ahogy az SZKT járművei is a megszokott rendben végezték a szállítást.

Folyamatosan dolgoztak

Nem vált járhatatlanná megyénk egyetlen fő vagy mellékútja sem, hiszen hétfő estétől folyamatosan dolgoztak a sószóró gépek és a hókotrók – tudtuk meg az állami közútkezelő régiós, kecskeméti központjától. Tegnap napközben Szegeden 7, Makón 6, Szentesen és Vásárhelyen 5-5 munkagép tisztította az utakat. Az utakra a legtöbb hó Vásárhelyen és a város közvetlen környezetében esett, itt intenzívebb volt a síkosságmentesítés. A közútkezelő a következő napokban is rendkívüli készenlétben várja a havazást. Tegnap estig főutak mindegyike havas-vizes, a mellékutak hókásásak, latyakosak voltak.

Olvasóink írták

 • 12. El Nyomottka 2008. január 02. 15:12
  „Újév délutánján a Rókusi krt. több szakaszán is jégre hullott havon autóztunk, ezért ismét meg kellett állapítanom, hogy már megint csak a "felkészültünk a télre" szövegelésre futotta!”
 • 11. Baktói 2008. január 02. 15:09
  „Baktóban egy darab gép nem járt, pedig már nem mondhatják, hogy mert nincs is aszfaltút.Ja és nem attól aggódunk, hogy vizes lesz a cipőnk....”
 • 10. dühös 2008. január 02. 14:03
  „Azért forr a méreg bennem,mert Szegedre járunk dolgozni,nincs traktorunk, hogy magunk csináljunk egérutat, de becsületesen fizetjük a kommunális meg a fene tudja milyen adót az önkormányzatnak,azért,hogy ha ilyen az időjárás,akkor abból a pénzből az utak tisztántartására költsék ne a fenyőfák főtéri csilli-villiségére.És semmivel sem különb Üllés főutcája a tanyák állapotától,ugyanolyan havas,jeges mind a kettő.”
 • 9. Fehér János 2008. január 02. 13:48
  „Én egy balástyai tanyán lakom szüleimmel egy olyan füldesút mellett ahol nem igen szokott hóekés traktor járni.
  De nembaj mostmár ne is jöjjenek, mert csináltam a traktorunk után egy saját hóekét így nem függünk a beosztott hódúróktól.”
 • 8. dühös 2008. január 02. 13:06
  „Üllésen most először ment el egyszer a hótaklarító.Eddig estünk-keltünk a lefagyott utvákon.A főtéren, a főutcán idős emberek estek el.Eddig soha nem volt ilyen az utca.Az előző polgármester karácsonyi díszkivilágítás helyett legalább az utakat eltakaríttatta.
  Kíváncsi vagyok, hogy ha az utcák állapota miatt az autómban kár keletkezik,azt ki fogja megtéríteni?Talán a polgármesetr?”
 • 7. dova 2008. január 02. 12:53
  „Ahogy tegnap is írtam, takarítják a kerékpárutakat is, lealább is a Petőfi S. sgt. körúton belüli szakasza, tuti mindig az elsők között van.

  Egyébként meg, tök jó hóban bringázni.
  "No para! Normális jelenség." - www.criticalmass.hu

  Javaslom, ha valaki még tapasztalatlan, kicsit engedje le az ülést az alacsonyabb súlypont érdekében és inkább a szűzhavas kerékpársávot válassza, mint a letaposott, darabos, kásás utat, mert utóbbin nagyobb az elakadás és megcsúszás veszélye.”
 • 6. nana 2008. január 02. 11:00
  „sziasztok,
  ha nincs hó az a baj, ha van hó az a baj.
  ezt várták sokan, hát esett. na és akkor mi van???
  én gyalogosan közlekedem és még sem sírdogál a szám, hogy jaj istenem vizes lett a cipőm talpa...
  a kerékpár utakat senki sem fogja takarítani. csúszik mint a fene, de mégsem sírnak a biciglisták.”
 • 5. Logaritmus 2008. január 02. 10:48
  „Úgy beszéltek erről a januári hóesésről mintha legalábbis 2 méter, alaszkai mennyiség esett volna le és a buszok kocsik befagyva vesztegelnének az úton ragadva... :)”
 • 4. alibaba 2008. január 02. 10:28
  „A kerékpár utakat ki fogja takarítani.”
 • 3. ifj. Nagy Gábor 2008. január 02. 09:29
  „A nagykörúton én ugyan csak a ligettől a Szilléri sgt-ig jártam, de az tegnap délben elég jó állapotban (*) volt, utána meg már nem sok esett.

  (*) nyilván nem volt száraz, de én ilyenkor ezt nem is várom el :)”
 • 2. Mil 2008. január 02. 09:04
  „Jaja, én is észrevettem, mennyire "takarították" a nagykörutat.. Kb. semennyire, egyadta hó és latyak volt az egész még este is.”
 • 1. Hóember 2008. január 02. 08:49
  „Ugye ez a cikk csak vicc? A Csongrádi sgt-at, a Londoni, Berlini krt-at ,a Tisza L. sgt-at talán elfelejtették? Makkosházáról nem is beszélve! A megnevezett utakon takarítógép cseszett takarítani!
  Ha leesett a beígért 5-10 cm hakkor miért nem lehet MINDEN krt-at és sgt-at letakkarítani???
  Ennyit a környezetgazdálkodási nonprofit kft-ről!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarjáni rekonstrukció: öt hónapot csúszik az átadás

Szeged - Télen nem lehet befejezni a kertészeti munkákat, és térfigyelő rendszert is rendelt… Tovább olvasom