Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Újgörög és közpolitika a szegedi egyetemen

Szeged - 12 ezer leendő elsőévesnek kínál változatos képzéseket a Szegedi Tudományegyetem a napokban megjelent, háromkötetes felvételi tájékoztatóban.
Három kötetben jelent meg a héten a 2009 szeptemberében induló képzéseket tartalmazó felsőoktatási felvételi tájékoztató: idén már külön könyv tartalmazza az érettségizettek számára meghirdetett képzéseket, a diplomások részére induló mesterszakokat, s a szintén diplomával rendelkezőknek szánt szakirányú továbbképzéseket, hiszen közel ötszörösére nőtt például a meghirdetett mesterképzések száma – az SZTE összesen 38 szakmai és 30 tanári mesterszakot indít. A jelentkezési lapok beadási határideje jövőre február 16-a, hétfő lesz.

Eddig jelentkezhetnek a jövendőbeli hallgatók a Szegedi Tudományegyetem 12 ezer 901 helyére – amely szintén több, mint tavaly: akkor első körben 9249 gólyának volt hely. Választék van bőven: a 2006-ban a legjobb orvos- és egészségügyi képzőhelynek választott általános orvostudományi karon például 530 hallgató kezdhet jövő szeptemberben, igaz, közülük néhányan az egyetem legdrágább költségtérítéses képzésén: félévente 950 ezer forintot kell fizetni, akárcsak a fogorvostudományi kar hallgatóinak.

Nyílt nap a TIK-ben. Jövőre 12 ezer elsőévesre számítanak Fotó: Segesvári Csaba
Nyílt nap a TIK-ben. Jövőre 12 ezer elsőévesre számítanak Fotó: Segesvári Csaba

Utóbbi az SZTE legfiatalabb önálló kara – 80 fős kapacitásával ráadásul a legkisebb is, noha tavalyhoz képest megduplázódott a felvehető hallgatók létszáma. A legtöbb gólyára a bölcsészettudományi karon számítanak, 3340 főre – 35 mesterszakkal. Számos alapképzés indul, a szociológiától
a keleti nyelvekig és kultúrákig – utóbbi képzési területen arabból vagy újgörögből abszolvált érettségivel is lehet próbálkozni.

Ritkaságszámba megy a gazdaságtudományi kar közgazdálkodás és közpolitika mesterszakja: az országban csak három helyen tanulhatnak ilyen speciális szakmai modult a diákok.

Ápolónőként, gyógytornászként könnyen el lehet helyezkedni Magyarországon – ezért érdemes 510 leendő hallgatónak az egészségtudományi és szociális képzési kart választani. A gyógyszerésztudományi karon frissen végzettek átlagosan három-négy állásajánlat közül választhatnak, ráadásul diplomájukat Európában mindenütt elfogadják. De a statisztikák szerint a diploma kézhezvételétől számított két hónapon belül állást kap az is, aki a természettudományi és informatikai kar valamely szakán végez. A legnépszerűbbek tavaly a biológia, a környezettudomány, a földrajz, valamint az informatikai alapszakok voltak – jövőre 17 mesterszak is indul. A Juhász Gyula pedagógusképző kar képzéseinek közel negyede felsőfokú szakképzés: rendszergazda, hulladékgazdálkodási menedzser és sportkommunikátor szak egyaránt indul.

Az alapdíj 9000 forint

Nem változott idén a felvételi rendszer: továbbra is 480 pont az elérhető maximum – 2010-től azonban 160 helyett 200 lesz a bejutáshoz szükséges minimumpontszám. A felvételi eljárás díja sem növekedett, a 9000 forintos alapdíjért három képzésre lehet jelentkezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdasági Oscar a gépjárműbontónak

Szeged - A kiadónk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő, a… Tovább olvasom