Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Újházy-tyúklevest kanalaznak a Lear király előadásain

Szeged - A színpadi kelléknek számító étel és ital jó produkcióban mindig csak másodlagos szerepet játszhat, mégsem mindegy, mit kell elfogyasztaniuk a színészeknek a közönség előtt. A kisszínházi Lear királyban például látható élvezettel kanalazzák az Újházy-tyúklevest.
Egyre ritkábban használnak a színházak műételeket színpadi kellékként. A rendezők többsége ragaszkodik az igazi finomságokhoz, így az előadásra vacsora nélkül beülő néző nagyokat nyelhet, miközben a színészek jóízűen lakmároznak.

– A kelléktár nem alkalmas komolyabb sütésre-főzésre, maximum virslit szoktunk főzni, az ennél bonyolultabb ételeket szállíttatjuk, és legfeljebb megmelegítjük – mondja Kertész Zsolt, a szegedi kisszínház kelléktárvezetője és ügyelője, akinek mostanában a Lear király előadásai kapcsán sok teendője akad, hiszen a produkció egyik legfontosabb kellékeként tíz liter Újházy-tyúkleves érkezik.

Majoránnás illatfelhő

A színházak sokféle praktikával igyekeznek megteremteni a megfelelő hangulatot, arra is akadt már magyar teátrumban példa, hogy kezdés előtt feltettek a színpadi tűzhelyre egy kis zsiradékot majoránnával, zsályával, rozmaringgal és bazsalikommal fűszerezve. Mikor felment a függöny, az illatfelhő beterítette a nézőteret. El lehet képzelni a hatást...

– Sok levest meg kell ennem az előadás alatt, rengeteg tésztával, sőt két szárnyat és egy nagy combot is el kell szopogatnom. Nem esik nehezemre, mert nagyon finom. Zsótér Sanyi az én korpulens alkatomra találta ki Lear király figuráját és különösen az első jelenetet – mondja a címszereplő, Király Levente. A darabban ugyancsak szereplő Fekete Gizi szerint nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani az ételeknek, hiszen azok egy jó előadásban mindig csak másodlagos szerepet játszhatnak. Bár nem tartja magát levesesnek, a Lear király húslevesét ő is dicséri, különösen, hogy a kellékesek mindig finom májat is csempésznek a tányérjába.

– Amikor Zalaegerszegen játszottuk Ruszt József rendezésében Az ember tragédiáját, a Keplert alakító Siménfalvy Lajos minden előadásra egy egész grillcsirkét kapott, azt kellett habzsolva megennie. Mindig megcsapott a sült hús erős illata, végül már hányingerem lett tőle, és jó ideig rá sem tudtam nézni a grillcsirkére. Mentes Jóskával Szegeden játszottunk egy darabot, amiben szendvicseket kellett ennünk. Olyan finomak voltak, alig vártuk, hogy végre ahhoz a jelenethez érjünk – meséli Fekete Gizi. Azt is elárulja, mindig figyel arra, hogy tiszták legyenek a színpadon használt evőeszközök, poharak, üvegek. A mosogatás is a kellékesek feladata, a népszerű színésznő szerint szerencse, hogy szegedi munkatársai gondosan ügyelnek erre. Abszolút bizalomra van ahhoz szükség, hogy a színész hirtelen nagyot húzzon egy ismeretlen üvegből.

– Főiskolás koromban, amikor az Othellóban statisztáltunk a budapesti Nemzeti Színházban, a Jagót alakító Major Tamás minden előadásra hozatott a mulatozós ciprusi képhez öt liter bort. Egy kis hordót vertünk csapra, abból folyt az igazi bor, ami persze nem ártott meg senkinek sem, mert olyan sokan voltunk rá, hogy egy embernek nem jutott sok. Ez volt az első és az utolsó eset, hogy színpadon alkoholt ittam. Még egy alkoholista színész is meglepődne, ha egyszer igazi sört vagy bort kapna. Az a színpadon szigorúan tilos – hangsúlyozza Király Levente.

Az italokról is a kellékesek gondoskodnak, Kertész Zsolt szerint fehérbort főként vízzel higított almaléből, vöröset szőlőléből, szörpből, whiskyt pedig teából készítenek – arra is figyelnek, nehogy túl édes legyen.

Udvari levesszállító

A szegedi Lear király-produkció ehető kellékeit a Felső-Tisza-parti Pick söröző és étterem biztosítja a színház számára. Mészáros Tibor üzletvezető szerint minden előadásra tíz liter Újházy-tyúkhúslevest szállítanak, a rendező kérésére hússal, májjal, szívvel és zúzával. A vendéglátóhely húszszázalékos kedvezményt ad a végösszegből november 30-áig azon vendégei számára, akik felmutatják a színház aznapi Lear király-előadására szóló belépőjüket vagy bérletüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kerékpár, 11 ország, 8401 kilométer, mínusz 23 kilogramm

Szeged - Dovalovszki András vasárnap érkezett vissza arról a közel száznapos biciklitúráról, amelyen… Tovább olvasom