Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Ujhelyi egy éve javasolta Gyurcsánynak a lemondást

Szeged - Nem egyszerűen miniszterelnököt cserélünk, hanem új kormányt alakítunk – mondta lapunknak Ujhelyi István, az MSZP szombati tisztújításán újraválasztott alelnöke. Úgy véli, a párttisztséget a szegedi politika sikereinek köszönheti.
Találgatni nem akart a következő kormányfő személyéről Ujhelyi István. A szegedi országgyűlési képviselő, az MSZP szombaton újraválasztott alelnöke szerint az az elsődleges fontosságú, hogy a szocialisták képesek voltak váltani: új kormány lesz, és az új felhatalmazás használhat a magyar gazdaságnak és a baloldal újjáéledésének egyaránt.

Az új pártelnökség ülése után, tegnap kora délután válaszolt kérdéseinkre a szegedi politikus; egyebek mellett arra, hogy a leendő új kormányban vállalna-e szerepet. – Jól érzem magam a szegedi politikában. Mint már többször is utaltam rá korábban, Szegeden országszerte elismerten és eredményesen dolgozik a baloldal – úgy vélem, ez az a hullám, ami bevitt most engem a párt alelnöki posztjára.

Ujhelyi a koalíció felbomlása, a tavalyi kormányátalakítás után köszönt le önkormányzati államtitkári posztjáról, mint mondja, azóta nem vállalt szerepet az országos politikában.

Ujhelyi és Gyurcsány Szegeden, 2007-ben. Még egy irányba haladtak. Fotó: Karnok Csaba
Ujhelyi és Gyurcsány Szegeden, 2007-ben. Még egy irányba haladtak.
Fotó: Karnok Csaba

– Akkor javasoltam a kormányfőnek négyszemközti beszélgetésünkön, hogy lépjen vissza mint miniszterelnök. Meg voltam győződve róla, hogy szélesebb társadalmi támogatottsággal rendelkező kormányfőre van szükség – és így gondolkoztak más szegedi szocialisták is. Ebből fakadtak politikai nézetkülönbségeink Gyurcsány Ferenccel. A kormányfő mostani lépésével sikerülhet a baloldal hitelességét és cselekvőképességét visszahozni. Tisztelem a bátorságért a miniszterelnököt, amellyel döntést hozott saját személyéről. Jó lenne, ha a Fidesz is képes lenne stílust és hozzáállást váltani – mondta Ujhelyi István.

Jelek

Karrier

25 éves kora óta dolgozik az MSZP legfőbb vezetői testületeiben Ujhelyi István: 2000 óta elnökségi tag, 2004 óta alelnök, azaz most harmadszor választották meg ebbe a tisztségbe. A Medgyessy-kabinetben vállalt először kormányzati szerepet, 2002-től kormányzati főtanácsadóként, az első Gyurcsány-kormányban kormánymegbízottként. A második Gyurcsány-kormányban 2006-ban önkormányzati államtitkár; erről a tisztségről mondott le tavaly áprilisban.

Gyurcsány Ferenc március 4-i szegedi látogatása idején hosszasan beszélt egy fórumon arról, hogy közeledik az idő, amikor „döntést kell hozni" a hosszabb távú, az ország jövőjét befolyásoló célok érdekében. Azon a szűk körű vacsorán, amelyen a látogatás alkalmából szegedi szocialistákkal volt együtt a kormányfő, információnk szerint azt mondta, az uniós választások után kell új miniszterelnököt keresni. Úgy tudjuk, Botka László szegedi polgármester akkor arra figyelmeztetett, hogy nincs idő az EP-választásokat megvárni. Botka két héttel ezelőtt a Hírszerzőnek, múlt csütörtökön a Klubrádiónak adott interjújában is arról beszélt: egy pártelnöknek mindig tudnia kell, mikor kell lépnie; egy miniszterelnök talán igen, de egy pártelnök nem mondhatja, hogy akkor lép, amikor jön valaki más, másik programmal.

Nem pártpolitikus lesz az utód a fővárosi elemző szerint

Hiteles, a válságkezelésben elkötelezett miniszterelnök kell – mondja Szomszéd Orsolya politológus. Szerinte az előrehozott választástól az SZDSZ és az MDF is ódzkodik: együttműködhetnek az MSZP-vel. A két nagy párt összefogását viszont kizárja.

– Az elmúlt hónapok állandó témája volt: milyen forgatókönyvei vannak az MSZP-nek a belpolitika átalakítására. Benne volt a pakliban a miniszterelnök távozása, bár nem ez volt a legvalószínűbb lépés – véli Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője, emlékeztetve: korábban több olyan pillanat volt, például a koalíció felbomlása, amely alkalmasabb lett volna egy ilyen nagyszabású változtatás indítására.

– Azért volt ez a megfelelő pillanat Gyurcsány Ferencnek, mert a várható vereség az európai parlamenti választáson megakadályozta volna abban, hogy ő maga vezényelje le az utódlási folyamatot – mondja az elemző.

– Azért nem a lemondást választotta, mert akkor szerepet kapott volna Sólyom László köztársasági elnök, ez elvezethetett volna a parlament feloszlatásához, az előrehozott választáshoz. Márpedig ezt az MSZP, az SZDSZ és az MDF is el akarja kerülni. Az SZDSZ partnersége kézenfekvőnek tűnik: ha az új kormány igent mond a reformokra, beléphetnek a túlélési ösztön által vezérelt szabad demokraták. A Fidesz ugyanazt mondja, mint eddig: a két nagy párt együttműködésére nem látok esélyt – fogalmaz Szomszéd Orsolya, aki arra számít: intenzív tárgyalások kezdődnek, egy héten belül meglehet az új miniszterelnök neve.

Ki lesz az? – Olyan személy kell, aki hiteles, akiben megbíznak a nemzetközi pénzpiacok, politikusok, aki elkötelezett a válságkezelésben. Úgy látom, nem pártpolitikus lesz az illető. Inkább elismert közgazdász, volt jegybankelnök, nagy társadalmi presztízzsel bíró tudós, akadémikus vagy menedzser, vállalatvezető – jósolja a politológus, aki konkrét nevet nem említett.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. petermeister 2009. március 24. 11:59
  „Ujhelyi "Úr"! Lehetett volna sokkal határozottabb már egy éve, ha meg azóta is azt a segget nyalta, amit igazán nem is akart, akkor itt az ideje, hogy ÖN IS húzzon fletókájával egyetemben! Vagy hinnünk, bíznunk kellene Önhöz hasonló olyan emberekbe, akik eddig tiszteltek, nyomtak, "hatalomban" tartottak olyasvalakit, akit tulajdonképpen nem is tartottak méltónak arra, hogy miniszterelnök legyen? Tényleg most hinnünk, bíznunk kellene Önben? Hadd kérdezzem meg: MIVEL ALAPOZTA MEG EZT AZ ELVÁRT BIZALMAT??? És persze, ugyanezt a kérdést feltehetném MINDEN olyan szocialista politikusnak, aki most még válogat a miniszterelnök-jelöltek között... MILYEN ALAPON "URAIM"??? MILYEN ALAPON???????????”
 • 81. achilleus 2009. március 24. 10:45
  „Medgyessy: "Az előrehozott választás már mindenkinek jobb lenne"
  2009. március 24. 00:45 | Utolsó módosítás:2009. március 24. 10:31
  Medgyessy Péter szerint Gyurcsánynak már az őszödi beszéd után le kellett volna mondania. Ha jövőre tartják a választásokat, addig az új kormánynak legfeljebb rendcsinálásra lesz lehetősége, reformokra nem. Az előbbire Bokros a legalkalmasabb személy. Az előrehozott választás az optimális megoldás a jelenlegi helyzetben - fejti ki többek között a hvg.hu-nak adott interjúban. (...) HVG

  Medgyessy viszont - Ujhelyivel ellentétben - BIZONYÍTHATÓAN felvetette már jó egy évvel ezelőtt Gyurcsány távozásának szükségességét.”
 • 80. átlag 2009. március 24. 10:44
  „Már alig várom, hogy az Orbánra szavazhassak! De miért is ??????????????????????? Hogy nem vett részt a parlament munkájában?, hogy viselkedni sem tud úriember módjára?, hogy kolbászt igérget kenyér helyett?
  hogy elégtételt kiván venni azokon akik nem az ő táborába tartoznak?, hogy a válságkezlésre nincs is programra?, (ATV Egyenesbeszéd műsorból kiderült!) hogy papírból tud szónokólni? ( más külföldi nagy politukusoktól ellopott mondatokat), hogy nem is demnokráciát hanem elnöki hatalnat akar? (névszava politológusi írás!) Kérem tessenek már gondolkodni és a gazdasági szakemberekre hallgatni!!!! Más a politika és más a gazdaság!!!! Eddig még egyetlen politikai erő sem tette azt amit igérgetett!!! ÉBRESZTŐ EMBEREK”
 • 79. lopicigazsi 2009. március 24. 09:48
  „Én már 4 éve is javasoltam. Meg még sok ezren. Csak hát miránk senki nem figyel. Kivéve, ha felírjuk azt a FAL-ra : __________www.afal.hu___________”
 • 78. achilleus 2009. március 24. 09:21
  „"A mostani végjáték egyetlen célja - akárki is adja hozzá a nevét -, hogy az utóbbi években regnáló elit elkerülhesse azt a kézenfekvő és milliárdokat megspóroló megoldást, amellyel június elején az európai parlamenti választásokkal együtt új, felelős kormányt lehetne választani Magyarországon. Gyurcsányék már nem pusztán egy választási vereségtől félnek, hanem egy kétharmados ellenzéki győzelemtől, amely nyomán felfüggeszthető a mentelmi joguk, hogy bíróság előtt feleljenek eddigi hűtlen és hanyag gazdálkodásukért.
  (Szabó Anna, Magyar Nemzet)"”
 • 77. achilleus 2009. március 24. 09:15
  „76. hozzászólás redstar 2009.03.24. 07:58
  Lehetséges, hogy egyesek felháborodásukban nem a legmegfelelőbb stílusban fejezik ki magukat, de a felháborodás sokszor jogos. Szerintem, mindenkinek elsősorban a tetteiért, és csak másodsorban a szavaiért kellene a felelősséget vállalnia. Megtelnének a börtönök a további politikusokkal. Hogy milyen lenne a színük? Amint a példa mutatja vörös, vagy kék, köztük olyan alávaló gyilkosokkal, mint Deme Gábor, vagy közpénzek nagystílű eltüntetőivel, mint a VII. stb. kerületek szoci-szadi vezetői, és olyan kisstílűekkel, mint Zuschlag és a hozzá nyilvánvalóan köthető, részben már be kasznizott baráti kör.”
 • 76. redstar 2009. március 24. 07:58
  „Benneteket olvasva csodálkozom:ez lenne a "jobb" oldal?...Remélem, csak a szél fújta össze a szemetet...:))”
 • 75. comet 2009. március 23. 23:49
  „73. a lista 2006 juniusi állapotra utal, tehát már nem aktuális. Vagy mégis?”
 • 74. Rozsdás 2009. március 23. 22:10
  „Útána néznék de nem lehet Pintyőke !! Csak olyat amit ellenőrizni is lehet!!”
 • 73. pintyőke 2009. március 23. 21:54
  „Nézzétek má mit találtam egy szegedma.hu-s hozzászólásban:

  Mareee, ajánlom neked ezeket a sorokat!
  A magyarok többet akarnak kivenni a közösből, mint amennyit betettek mondta GYF. Ez az ember velem egy idős , és ide jutott de hogyan?
  GyF jelenleg is fennálló közvetlen vagy közvetett tulajdonú cégei:

  1. Altus Rt.
  2. ROTAB Kereskedelmi Kft.
  3. ALDO Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Tanácsadó Kft.
  4. Magyaróvári Timföld és Műkorund Kft., illetve jogutóda a MOTIM Rt.
  5. Gép- és Felvonószerelő Vállalat, majd Gép- és Technológiaszerelő Rt., végül ARK Vagyonkezelő Rt.
  6. Béta-Roll Hengergumizó Rt.
  7. Tisza Műtalp- és Gumigyártó Kft.
  8. Acélkar Kft.
  9. Dunántúl Termékenység Egyesülés
  10. EMO-WIND Kft.
  11. M-Automatika Kft.
  12. MOTIM Műkorund Kft.
  13. MOTIM-Kádkő Kft.
  14. MOGÉPSZER Kft.
  15. MESZ Kft.
  16. MAVIKA Kft.

  A múltbeli közvetett vagy közvetlen tulajdon:

  1. ACCES V. Vagyonkezelő Kft.
  2. DÉTELL Szolgáltató Kft.
  3. GPS Vagyonkezelő és Gazdasági Tanácsadó Kft.
  4. Balassagyarmati Fémipari Kft.
  5. Fönícia Kereskedelmi Kft.
  6. Fittelina Ingatlanbefektetési és -hasznosító Kft.
  7. FORTUS Rt.
  8. ROE Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.
  9. SZÍV-ŐR Egészségügyi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
  10. Perfekt Rt.
  11. Bakonyi Bauxitbánya Kft.
  12. BAUXIT Bányavagyonkezelő Kft.
  13. Nomentana Kft.
  14. Agóra Marketing Tanácsadó Kft.
  15. Altus Consulting Gazdasági Tanácsadó Kft.
  16. Altus Luxemburg S.A.H.
  17. PARTAGAS MANAGEMENT Kft.
  18. PERTIA Könyvvizsgáló Rt.
  19. PERFEKT-Akadémia Oktatási és Szolgáltató Kht.
  20. ÁRKÁDIA-HOTELS Üdültetési Kft.
  21. Enviroinvest Kft.
  22. Hír-Rádió Kft.
  23. M.A.B . Ingatlanhasznosító Kft.
  24. TMI Kft.
  25. LBS ECONET Rt.
  26. Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft.
  27. Perfekt Karrier Kft.
  28. Bajalog Kft.
  29. Első Magyar Timföldipari Kft.
  30. GER-COM Kft.
  31. MOTIM-KERLANE Kft.
  32. MOTIM Alumíniumszulfát Kft.
  33. Balassagyarmati Fémipari Rt.
  vezető tisztség betöltése a múltban (felügyelő bizottsági tagság):
  1. NSZ 1999 Lapkiadó Rt.
  2. Hidrotechnika Rt.
  3. Sárvári Mezőgazdasági Rt.
  4. Vasiterv Tervező Rt.
  5. MOGÜRT Rt.

  Azon cégek állami megrendelései és támogatásai, melyekben valaha szerepet vállalt
  cég neve: állami megrendelések: állami támogatások:
  Perfekt Rt. 393 095 136 Ft 12 500 000 Ft
  TMI Hungary Kft. 300 795 Ft 0 Ft
  Bakonyi Bauxitbánya Kft. 5 796 597 Ft 0 Ft
  Perfekt-Akadémia Kht. 2 919 950 Ft 0 Ft
  Altus Rt. 142 034 050 Ft 13 596 256 Ft
  NSZ 1999 Rt. 3 750 000 Ft 3 000 000 Ft
  Hidrotechnikai Kft. 0 Ft 25 000 000 Ft
  MKH Kft. 12 860 213 Ft 0 Ft
  Enviroinvest Kft. 22 750 Ft 43 029 775 Ft
  Béta-Roll Hengergumizó Rt.3 139 515 Ft 537 000 Ft
  Sárvári Mezőgazdasági Rt. 283 760 000 Ft 0 Ft
  Motim Kádkő Kft. 0 Ft 1 311 000 Ft
  összesen: 847 679 006 Ft 98 974 031 Ft

  Azon cégeknek juttatott állami támogatások és állami megrendelések, melyeket tulajdonlása idején folyósítottak
  cég neve: állami megrendelések: állami támogatások:
  Perfekt Rt. 336 205 381 Ft 0 Ft
  TMI Hungary Kft. 300 795 Ft 0 Ft
  Bakonyi Bauxitbánya Kft. 5 796 597 Ft
  Perfekt-Akadémia Kht. 2 919 950 Ft 0 Ft
  Altus Rt. 142 034 050 Ft 13 596 256 Ft
  Béta-Roll Hengergumizó Rt. 3 139 515 Ft 537 000 Ft
  Motim Kádkő Kft. 0 Ft 1 311 000 Ft
  összesen: 490 396 288 Ft 15 444 256 Ft”
 • 72. Paul6 2009. március 23. 21:52
  „Rafkós ez az mszp gyerökök!!akár,mint a piros szegfű.(szeg=kalapács,fű=sarló)sarló és kalapács,a kis komcsik:)
  pobjeda ferike!!!”
 • 71. szegedifiú 2009. március 23. 21:41
  „Nem tudom, miért szidjátok ezt a nagyszerű, (majdnem) szegedi politikust? Az MSZ(M)P alelnöke lett! Ez már valami! Nagy ember! Van vagy másfél méter...”
 • 70. PEPE 2009. március 23. 21:28
  „Bárki lesz a miniszter, BRÜSSZEL fog dirigálni neki.”
 • 69. zombor 2009. március 23. 21:02
  „Ekkora barmot mint a magyar!!! Nincs elég bajunk....”
 • 68. Rozsdás 2009. március 23. 20:42
  „Csak egy hiteles politikust nevezzen meg valaki!!
  Mert én már senkit nem ismerek!!”
 • 67. pintyőke 2009. március 23. 20:37
  „Na Fekete Klárika már vártuk az újabb Újhelyi cikket! Micsoda undorító! Nem szégyenli magát!!!”
 • 66. Rozsdás 2009. március 23. 20:36
  „Egy valamire való politikus tisztában van az ország politikai és gazdasági helyzetével!!
  Minden erejével a pozitiv változások elősegitését kellene megteremtenie!!Ehhez képest mindegyik elmerül a langyosvízben,ahol a saját bukszáját megtömheti!!”
 • 65. maci52 2009. március 23. 20:31
  „Ezt a majmot mikor nyúzzák már meg elevenen?Már a hetedik éve hazudozik,fenyeget,nyal,pedig Zuschlág mellett lenne a helye.”
 • 64. persona 2009. március 23. 20:15
  „Hihetetlen, de lehet, hogy mégis igaz: http://www.hazankert.com/200705_energiamezok.html”
 • 63. gardista33 2009. március 23. 19:49
  „2 ciklus nem volt elegendö az elörelépéshez akkor most mit akarnak még??”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei képviselők a kormányfő döntéséről

Szeged - Ha lesz új kormányfő, az MSZP foglya lesz – ezt gondolja a fideszes Nógrádi Zoltán.… Tovább olvasom