Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ujhelyi István: A 8 éves rutin, amely bennem van, rengeteget ér

Szeged - Néhány ismert politikust, kevéssé ismert, de eddigi életpályájuk miatt érdeklődésre számot tartó képviselőjelöltet kérdezünk a kampányban – tekintet nélkül arra, melyik párt vagy szervezet jelölte őket, de a kiegyensúlyozottságra törekedve minden politikai oldalról választunk. Ujhelyi István államtitkárt kormányzati munkájáról is kérdeztük.

– Hogy áll az ajánlószelvény-gyűjtés?
– A város különböző pontjain meghirdetett „pultozáson" veszünk részt, hihetetlenül sok ember jön. A velük való találkozás visszaadja azt a hangulatot, amelyet a városban eddig is érzékeltünk, hogy az emberek elismerik Szeged fejlődését. Ugyanolyan ütemben jönnek az ajánlószelvények, mint 4 vagy 8 éve. Úgy tudom, hogy a szocialisták közül Botka László és én vezetem toronymagasan az országban a cédulagyűjtési versenyt, és Kozma József is jól halad.

– Tudja, hogy kik indulnak még Csongrád megye egyes választókerületében?
– Eddig sem a vetélytársaimmal foglalkoztam. Fideszes kollégámmal, Bodó Imrével, Tiszasziget polgármesterével többször is beszélgettem, ezernyi ügyes-bajos dolgot intéztem a településnek. De a többi jelölttel nincs kapcsolatom.

– De azt tudja, hogy melyik párt kit jelöl?
– A Délmagyarországból tudom.

– Leülne velük vitázni?
– Ragaszkodom hozzá, hogy legyen vita azon jelöltek között, akik megkapják a 750 ajánlószelvényt a választóktól. Minden 4 évben volt. Kevés egy jelöltnek jól hangzó országos szlogeneket Szegedre átvennie, és azzal beszórni a postaládákat. Az egyik párt azt állítja, hogy tönkretettük Szegedet, miközben a tények és a lakosság hangulata is mást mutat. Érdemes ezt kibeszélni egy nyilvános fórumon.

Az államtitkát szegedi és kübekházi iskolásokkal a parlamentben. Allami vezetőként is szegedi akart maradni. Fotó: Segesvári Csaba
Az államtitkát szegedi és kübekházi iskolásokkal a parlamentben.
Állami vezetőként is szegedi akart maradni. Fotó: Segesvári Csaba

– Mi az, amivel az ön programja több, mint a szlogenek adaptálása?
– Az a 8 éves rutin, amely bennem van, rengeteget ér. Kínzóan nehéz volt úgy állami vezetőnek lenni, hogy megtartottam a szegediségemet. A családom itt maradt, nem költöztem Pestre. Ez a kétlakiság kellett ahhoz, hogy Szeged érdekeit minden apró döntésnél érvényesíteni tudjam. Így az ember mindent tud a városáról, de arról is, hogy hogyan lehet sikert elérni, eredményes pályázatokat, rendezvényeket a városba hozni. Az egyik miniszterelnök egy kormányülés szünetében azt vágta a fejemhez, hogy a kormány szegedügyi államtitkára vagyok.

– 2008 májusában állt fel az államtitkári székből azzal, hogy a Gyurcsány-kormány akkori politikáját nem szabad folytatni. Azt is mondta, döntése talán meglepő, mert Magyarországon nem szokás felállni, és letenni az Audi-kulcsot. Alig egy évvel később újra államtitkár lett, azzal indokolta, hogy a válságkezelő kormány működését támogatnia kell. Jó döntés volt?
– Nehéz volt, a gyermekeim zokon vették, mert hozzászoktak, hogy a hét nagy részét itthon töltöm. De az elmúlt egy év kormányzati teljesítményét látva büszke vagyok arra, hogy részt vehettem a miniszterelnöki hivatal munkájában. Az ország válságból való kivezetésén túl a lézerközpont, az egyetemi és városi fejlesztések egy része ebben az egy évben dőlt el Szeged számára. Botka Lászlóval kialakítottunk egy munkakapcsolatot, amelyben a célok közös megtervezése után ő vállalja a város igen nehéz működtetését, én meg a kijáró, érdekérvényesítő szerepét. Ez jól működött az elmúlt egy évben is.

– Hogy látja az MSZP és a saját szerepét a választások után?
– Válasszuk ezt kétfelé. Az MSZP-t sok tekintetben újjá kell építenünk. Az elmúlt években én az országos pártpolitikai csatákban már nem, csak a szakmai ügyekben vettem részt, például a turizmusért, a panelprogramért voltam felelős. Szeged az a város, ahol a 4 gyermekem felcseperedik. Az iskolafejlesztéstől az egyetem fejlesztéséig, a közlekedéstől a turizmusig, az egészségügyi ellátásig egy európai színvonalú, élhető otthont kell teremtenünk nekik és kortársaiknak. Ha ebben bármilyen szerepem lesz a következő években, annak örülök. Ha nem, akkor tele leszek szép emlékekkel még akkor is, ha kifejezetten zavar, amikor a plakátomon azt látom, hogy lehazaárulóznak. A tudatlanság és az embertelenség ilyen foka kifejezetten bosszant. De csak abban a néhány percben. Ami igazán lényeges, hogy a korábban lesajnált városunk az ország egyik bezzegvárosa lett. A következő években a munkahelyteremtés lesz a legfontosabb feladat. Jelenleg is több nagy cég ipartelepítéséről tárgyalunk, remélem, újabb munkahelyeket és adóbevételt teremtve a városnak.

Olvasóink írták

210 hozzászólás
 • 210. Sportplusz 2010. május 23. 22:34
  „hát ujhelyi magának igazán van rutinja .,. HAZUDNI!! ( 2003 magát a Cs. megyei biroság jovátételre kötelezte mert valotlaul (= HAZUDTA )állptotta ,hogy Kondor Katalin ügynök volt !!?? + BARÁTKOZNI ..a nagy haver Zuschlág ( lsd. fotok Magyar Nenzet .. )tünjetek már el bu(- k- )ta botkával ha ti maradtok a város vezetöi , végünk Ti. ilyen tőbbségi fidesz mellet a 1 szoc. város vezetés 1fillért nem kap ..ha szeretitek a várost ..leléptek .”
 • 209. Gerard 2010. április 17. 20:19
  „én is ezt mondtam 7év után, mégis lapátra tettek,azóta segély..jó lenne talizni ujhelyi úrral a munkaügy központba,magamhoz ölelném a fülébe súgnám..ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás...”
 • 208. delikat 2010. április 09. 18:37
  „Hat mi nekünk Szegeden, egy fabatkát sem ér a maguk retorikája !
  Köszönjünk, hogy a maguk banki számlai megduzzadtak.
  Most viszont jobb lesz mindenkinek, ha fognak az útleveleket és olyan
  szép országot kiválasztják, ahol nincs Kiadatási Törvény.
  CSAO MSZP
  http://www.youtube.com/watch?v=wdBRPVi7uJQ”
 • 207. ClarkGriswald 2010. február 28. 20:59
  „206: MI köze van az MSZP-nek az EU-s pályázatokhoz? Ilyen analógiával akkor Mórahalom miért nyert sokat?”
 • 206. darch 2010. február 28. 11:53
  „ClarkGriswald : Tény, hogy sok uniós pénz landolt itt, de ez - szerintem - részben annak köszönhető, hogy Szeged az egyik utolsó MSZP bástya.
  Ha nem lennének az uniós támogatások, és a rengeteg hitel, akkor nem sok minden épült volna.
  Én arra lennék kíváncsi, hogy a környék ipara mikor kezd el fejlődni?”
 • 205. ClarkGriswald 2010. február 24. 15:14
  „Azok kedvéért, akik szeretnek félrebeszélni, és azt állítják, hogy Szegeden NEM TÖRTÉNT SEMMI, az ország romokban. A tények sajnos makacs dolgok.

  Mi történt Szegeden az elmúlt 8 évben?

  - M5 autópálya leért Szegedig, 2004-ben megszűnt a magas útdíj (én még emlékszem rá)
  - M43 nyár végére Makóig ér (az Orbán kormány 2015-re tervezte az építés megindítását)
  - nyugati elkerülő út kész
  - 100%-os lett a város csatornahálózata
  - megépült az Anna kúti csomópont
  - felújították a Csáky utcai trolitelepet
  - folyamatban van az 1-es villamosvonal felújítása, a 8-as trolivonal kiépítése, a 2-es trolivonal kiépítése, és 9 db alacsonypadlós villamos "jön" Szegedre, és lesz a szegedieké
  - jövőre indul a 4-es vonal felújítása
  - iskolák felújítása: Vasvári, Vedres, Tömörkény, Rókus II, Béke utcai, tápéi, szőregi általános iskola, Kodály téri szakközép, Tisza parti iskola és a Kálvária sugárúti szakiskola.
  - megépült a TIK, az új közgazdasági kar, újítják a rektori hivatalt a Dugonics téren, a Moszkvai körúton mérnöki kar épül.
  - épül az élményfürdő, a szegediek féláron vehetik majd igénybe
  - 20 ezer panellakás lépett be a panelprogramba
  - Víztorony téri végállomás megújul
  - művelődési házak felújítása: Tápén, Dorozsmán, Szőregen, Petőfitelepen
  - a csatornázásnak köszönhetően ma már NINCS aszfaltozatlan utca
  - Dorozsmai főtér megújítása
  - Szőregen Rózsák tere kialakítása
  - 2006: Szent István tér elkészült, és a Víztorony teljes körűen fel lett újítva
  - kiskörút átépítése, és komplett felújítása (Tisza Lajos körút)
  - Glattfelder téri, és a Dugonics téri szökőkút felújítása
  - tavasszal: Reök palota előtti tér elkészül
  - Kölcsey utcai díszburkolat
  - Gutenberg utca sétálóutca lesz díszburkolattal
  - Mars tér komplett átépítése (20 éve húzódott!, a fidesz plázát tervezett oda)
  - Biopolisz program: 350 új munkahely
  - lézerkutató bázis épül tavasszal

  Csak jelzem, hogy a 8 éves rutin alatt Ujhelyi ezeket a fejlesztéseket értette. Lehet hogy ez fájdalmas a mostani ellenzéknek, és a NETcsapatának, és a tények sajnos makacs dolgok.”
 • 204. ClarkGriswald 2010. február 24. 15:12
  „203: érdekes módon eddig semmilyen feljelentés nem állta meg a helyét a bíróságon.”
 • 203. KaszaOne 2010. február 24. 11:03
  „Újhelyi arra gondolt, hogy a 8 év alatt tökéletesre fejlesztette a lopás művészetét, és ezt a jövőben is kamatoztatni szeretné a pártban.”
 • 202. csiperke73 2010. február 23. 23:57
  „20év a 20évért”
 • 201. ClarkGriswald 2010. február 23. 09:16
  „CSak arányaiban kevesebb, mint Pécsen (Páva Zsolt óta).

  Páva Zsoltnak vajmi kevés köze van a most zajló pécsi fejlesztésekhez. Tényleg totálisan elveszett a realitásérzék.”
 • 200. KG1947 2010. február 23. 08:10
  „Olvaslak hazaffy.
  Még kiegészíthetnéd az állításaidat:
  a Föld lapos,
  ufók jártak Szegeden,
  a Fidesz akart vagyonadót ...”
 • 199. hazaffy 2010. február 23. 07:01
  „"Csak egy kis példa, kis pazarlás - nagy botrány: a "lófara". A geometriailag tökéletes helyen álló szobor áthelyezése, a kis füves terület kikövezése: a város elleni merénylet."
  Ha meg a végén lesz egy szép tér parkoló autók nélkül, de legalább ugyanakkora füves területtel, akkor mit fogsz mondani?
  Ne segíts! Kitalálom. Aki olyat képes mondani, hogy pl. Mórahalmon arányaiban több fejlesztés valósult meg, az alighanem másban is elveszítette a realitásérzékét.”
 • 198. hazaffy 2010. február 23. 06:57
  „A TIK átadása a szocialista jellemtelenség csúcsa volt.
  Hosszú ideig nem akarták befejezni a Fidesz alatt döntően elkészített épületet, azután egyedül feszítettek az átadáson. Mint a vásárhelyi négysávoson.
  Erre bizony nagyon rosszul emlékszel. Először is a TIK-be Bartháék kéredzkedtek be, amikor már egyértelműen csődöt mondott a kongresszusi központ álmuk, aminek csak három alapkövét tették le. Másrészt meg a Medgyessy kormány pótolta ki vastagon az egyetem pénzét, hogy a TIK-et befejezhesse.

  Az M5-ösnél, akinek nem rövid az esze, emlékezhet, hogy szerződés betonozta be a korábbi állapotot és
  a Fidesz-kormány után nyílt meg a továbbépítés lehetősége.
  Semmit nem változott a szerződés a Fidesz kormány után sem. Egyszerűen Orbán magasról tett az M5-re, Medgyessyék meg nem. Orbán a kisujját sem mozdította, pedig pontosan ugyanazok a feltételek voltak alatta is, mint utána.”
 • 197. KG1947 2010. február 22. 23:28
  „Végre egy tárgyszerű hozzászóló, ClarkGriswald!
  Nem rövid idétlenség és nem úgy hosszú, mint sokaknál, hogy alig mond valamit.

  Logikusan ferdíti a tényeket Botka-Ujhelyi ... érdekében.
  Normális ember nem vonja kétségbe, hogy Szegeden is épültek dolgok.
  Csak a r á n y a i b a n kevesebb, mint Debrecenben, Mórahalmon, Kaposváron, Pécsen (Páva Zsolt óta),
  Szolnokon (Botka anyjának távozása óta) stb.
  Sok fölösleges és drága beruházás, meg a kommunikációs tarolás (a babérok elsajátítása),
  ahogy a Pártban szokás.

  Csak egy kis példa, kis pazarlás - nagy botrány: a "lófara".
  A geometriailag tökéletes helyen álló szobor áthelyezése, a kis füves terület kikövezése:
  a város elleni merénylet. Persze megszoktuk a Gyurcsány által fémjelzett pártemberektől.
  Átgázolni mindenen, dicsőíteni és dicsőíttetni önmagukat.
  Még 49 nap. Ma. Holnap 48 ... Utána "béna kacsa".
  Utána a Gyurcsány által tervezett parlamenti gyűlöletkampány.
  És mégis jobb lesz! (Nem Jobbik.)”
 • 196. Nahát! 2010. február 22. 22:48
  „ClarkGriswald, feltehetően igyekszel tényszerű lenni. Én is.

  Csak belecsippentek a listádba.
  A "lesz, meg a Fidesz szerint lett volna" jellegű híreid értéke egyenlő a nullával.
  A TIK átadása a szocialista jellemtelenség csúcsa volt.
  Hosszú ideig nem akarták befejezni a Fidesz alatt döntően elkészített épületet,
  azután egyedül feszítettek az átadáson. Mint a vásárhelyi négysávoson.

  Az M5-ösnél, akinek nem rövid az esze, emlékezhet, hogy szerződés betonozta be a korábbi állapotot és
  a Fidesz-kormány után nyílt meg a továbbépítés lehetősége.

  A Reök-palota előtti építés csapás Szegedre.
  Sok építkezés vagy fölösleges, vagy káros.

  Hasznos építkezések valóban voltak Szegeden. Olyan drágán, mint a pesti példaképeiknél.

  Pedig jobban szeretném Debrecent utánozni.”
 • 195. Freimann 2010. február 22. 22:47
  „Legyen kint még a címlapon ez a cikk vagy 2 hónapig!!! LÉCCI LÉCCI LÉCCI!!!!”
 • 194. papsajt 2010. február 22. 20:19
  „cussláger”
 • 193. asztenoszsz 2010. február 22. 19:23
  „Veres János, a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos és titkárságvezetője, Dobolyi Alexandra volt európai parlamenti képviselő összesen három alkalommal voltak közpénzen külföldön, szeptemberben Fehéroroszországban, novemberben Sanghajban, az idén januárban pedig Mongóliában voltak együtt. Veres korábban egyedül utazott hivatalos útjaira a MeH kimutatása szerint.

  Kérdés viszont, hogy ezek az utak megfeleltek-e a miniszterelnök által megszabott három követelménynek.
  A legdrágább, a mongóliai útjuk összesen 2 millió forintba került, értesüléseink szerint csak Veres repülőjegye 1,2 millió volt. Ennél valószínűleg lehetett volna olcsóbban is utazni, az interneten 250 ezer forinttól kínálnak jegyet a távol-keleti országba. Nem világos az sem, hogy mennyire volt ,,létfontosságú" Magyarország számára Veresék utazása, és hogy nem tudta-e volna hazánk ügyeit ,,szólóban" képviselni a kormánybiztos.”
 • 192. flexsnake 2010. február 22. 16:17
  „a tehetség meg a rutin nem ugyanaz. :)”
 • 191. ClarkGriswald 2010. február 22. 13:24
  „Többen feltették a kérdést, hogy Botka és Ujhelyi munkájának mit köszönhet a város. Én utánanéztem egy párnak. Ha megengeditek...

  - M5 autópálya leért Szegedig, 2004-ben megszűnt a magas útdíj (én még emlékszem rá)
  - M43 nyár végére Makóig ér (az Orbán kormány 2015-re tervezte az építés megindítását)
  - nyugati elkerülő út kész
  - 100%-os lett a város csatornahálózata
  - megépült az Anna kúti csomópont
  - felújították a Csáky utcai trolitelepet
  - folyamatban van az 1-es villamosvonal felújítása, a 8-as trolivonal kiépítése, a 2-es trolivonal kiépítése, és 9 db alacsonypadlós villamos "jön" Szegedre, és lesz a szegedieké
  - jövőre indul a 4-es vonal felújítása
  - iskolák felújítása: Vasvári, Vedres, Tömörkény, Rókus II, Béke utcai, tápéi, szőregi általános iskola, Kodály téri szakközép, Tisza parti iskola és a Kálvária sugárúti szakiskola.
  - megépült a TIK, az új közgazdasági kar, újítják a rektori hivatalt a Dugonics téren, a Moszkvai körúton mérnöki kar épül.
  - épül az élményfürdő, a szegediek féláron vehetik majd igénybe
  - 20 ezer panellakás lépett be a panelprogramba
  - Víztorony téri végállomás megújul
  - művelődési házak felújítása: Tápén, Dorozsmán, Szőregen, Petőfitelepen
  - a csatornázásnak köszönhetően ma már NINCS aszfaltozatlan utca
  - Dorozsmai főtér megújítása
  - Szőregen Rózsák tere kialakítása
  - 2006: Szent István tér elkészült, és a Víztorony teljes körűen fel lett újítva
  - kiskörút átépítése, és komplett felújítása (Tisza Lajos körút)
  - Glattfelder téri, és a Dugonics téri szökőkút felújítása
  - tavasszal: Reök palota előtti tér elkészül
  - Kölcsey utcai díszburkolat
  - Gutenberg utca sétálóutca lesz díszburkolattal
  - Mars tér komplett átépítése (20 éve húzódott!, a fidesz plázát tervezett oda)
  - Biopolisz program: 350 új munkahely
  - lézerkutató bázis épül tavasszal

  Csak jelzem, hogy a 8 éves rutin alatt Ujhelyi ezeket a fejlesztéseket értette. Lehet hogy ez fájdalmas a mostani ellenzéknek, és a NETcsapatának, és a tények sajnos makacs dolgok.”
210 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megromlott a bolognai - Válságban van a tanárképzés?

A tanárképzés bajban van – hangzik el szakmai fórumokon. Néhány éven belül megszűnhet a fizika-, kémia-, biológiatanári szakma utánpótlása. Tovább olvasom