Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ujhelyi rövid u-val éli tovább az életét

Ujhelyi István harmincévesen újjászületett. A szegedi szocialista országgyűlési képviselőnek és képviselőjelöltnek pár napig bosszúságot okozott a nevével kapcsolatos kalamajka. Ma már nevet a történteken.
– Harminc évig hosszú ú-val írtam a nevem, mint ahogy az édesapám is. A személyi igazolványomban is így szerepel a nevem. Nemrégiben arról értesített a hivatal, hogy születésemkor rövid u-val anyakönyveztek – kezdte nem mindennapi történetét a szegedi képviselő. Elmondása szerint a „legjobbkor" – a választási szórólapok és plakátok elkészítése után, amelyeken hosszú ú-val szerepel a neve – tájékoztatta erről a hivatal.

– Elhatároztam, hogy a választásokra közjogilag tisztázom a helyzetet, és rövid u-val élem tovább az életem. Kiderült, hogy ahol az állam vagy a különböző hatóságok jártak el, ott következetesen rövid u-val írták a nevem, én viszont az űrlapokon mindig hosszú ú-t használtam – magyarázta Ujhelyi István. Elmondta: érdeklődött a kopogtatócédulákkal kapcsolatosan, és azt a választ kapta a választási bizottságtól, hogy ugyanúgy elfogadják a rövid u és hosszú ú betűvel írott változatot, mert egyértelműen beazonosítható a választói akarat. Ujhelyinek pár napig bosszúságot okozott a nevével kapcsolatos kalamajka, de ma már csak nevet a történteken. Elmesélte, családjában már volt hasonló történet, félreértés miatt. Az édesanyja ugyanis – mivel férfinak anyakönyvezték, s ez csak huszonöt év után, a házasság napján derült ki –, csak később tudott hozzámenni az édesapjához.

Ujhelyi István elmondta: gyermekeivel kapcsolatosan is intézkednie kell, mert két gyermekét rövid u-val, egyet pedig hosszú ú-val anyakönyveztek. A történtek után azon nevettük a feleségemmel – mondta –, hogy harminc év után újjászülettem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen álljuk a rongálás számláit

Az utazási társaságok Szegeden és környékén évente több tízmillió forintot költenek arra, hogy a… Tovább olvasom