Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Ujhelyiék előtt tüntettek

Ujhelyi István háza előtt tüntettek tegnap körülbelül harmincan. Az eseményen Toroczkai László kijelentette: a hatalom a népharagtól fél, azt pedig nem lehet kordonok közé szorítani.
Ujhelyi István és családja nem tartózkodott otthon Fotó: Karnok Csaba
Körülbelül harminc ember tüntetett tegnap Ujhelyi István szőregi háza előtt. Az MSZP alelnöke, az önkormányzati minisztérium államtitkára és családja nem tartózkodott otthon. A demonstrációt előre bejelentették, a résztvevők zászlókkal, táblákkal, kereplővel érkeztek. „Fűt, fát ígértek, jól becsapták a népet", „soha többé MSZP," „népnyúzók" – ezeket skandálták.

A tüntetőkhöz először Tóth Péter szervező szólt. Picit nagyobb létszámot vártunk – mondta. Kijelentette, hogy Ujhelyi István „korrupt és csaló módon haladt előre", a háza elé pedig azért jöttek, hogy a politikus halljon róluk. Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke így beszélt: „Március 15-étől retteg a hatalom. Amitől valójában félnek, az a népharag, és azt nem lehet kordonok közé szorítani. A népfelkelést diktatúrák sem tudták megállítani." Közölte, hogy nem szívesen jön politikusok háza elé tüntetni, de a politikusokat sem érdekli mások családi békéje, azoké, akik nem tudják kifizetni a fűtésszámlájukat. Céljuk a kormány leváltása, és új választás kiírása. Március 15-ére egy 12 pontból álló követeléslistát készítenek.

– Az ország számos pontján, megyeszékhelyeken március 15-ére tüntetéseket jelentünk be, hogy ne tudják egyesíteni a rendőri erőket. Ezt legális, bejelentett módon kívánjuk megszervezni. Szilvássy György kancelláriaminiszter úgy tesz, mintha leleplezett volna egy összeesküvést, holott én ezt már korábban bejelentettem – fogalmazott Toroczkai. Arra a kérdésre, hogy Botka László polgármester háza előtt is tüntetnek-e, kijelentette: a demonstrációkat nem ő szervezi, de ő hamarabb ment volna a polgármester háza elé, hiszen a szegediek életét közvetlenül befolyásolja. Információink szerint a tüntetők jövő héten pénteken 16 órakor a polgármester háza előtt demonstrálnak.

Az eseményen egy magát az utca embereként megnevező idősebb férfi ellenvéleményét fejezte ki. Kijelentette: ő részt vett az 56-os forradalomban. Akkor tudták, miért harcolnak, de szerinte a tüntetőknek ma nincs más célja, mint a zavarkeltés. „Itt családok,
gyerekek élnek, a felvonulók megzavarják, megijesztik őket."

Ujhelyi István botrányosnak és szomorúnak nevezte, hogy „a sikerre és fejlődésre vágyó Szeged közéletét néhány tucatnyian megmérgezik". Kijelentette: a felesége és gyermekei lelkére rakódó teher miatt nehezen tud majd megbocsátani.

Ujhelyi István levele a tüntetőkhöz

Szegedi politikusok a tüntetésről

Szegedhez méltatlan, és nem demokratikus családi házak, gyermekszobák ablaka alatt kiabálni – reagált Botka László. A polgármester szerint minden politikai erőnek kötelessége elhatárolódni a hasonló eseményektől. „Elvárom a Fidesztől, és Oláh Jánostól, hogy határolódjon el az eseménytől. Nem lehet a Fidesz érdeke, hogy ilyen mélyre süllyedjen a közélet" – fogalmazott. Hozzátette: a vitákat nem a családi házak ablakai alatt kell lefolytatni.

Ványai Éva (MDF) közölte: „Az MDF és a többi demokratikus erő a rendszerváltást 17 éve békés eszközökkel érte el. A mai társadalomnak legfőbb értéke a demokrácia és a szabadság. Jogállamban élünk, ezért változást is csak demokratikus, alkotmányos módon lehet megvalósítani. Az MDF elhatárolódik mindenfajta szélsőséges garázdaságtól."

A szólás és gyülekezés szabadságába ez is belefér – mondta Oláh János, a szegedi Fidesz elnöke. Szerinte a kritikát a közéleti szereplőknek el kell viselnie. Hangsúlyozta: a párt nem venne részt hasonló rendezvényen, mert a család szentségét tiszteletben tartják.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától látogatási tilalom két klinikán

Legalább egy hétig tart az a látogatási tilalom, amit mától rendelt el az influenzajárvány miatt a… Tovább olvasom