Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Újít Szent Iván népe

Újszentiván - Újszentivánról – hisz már szinte a védjegye – mindenkinek a rétes és a lovaglás jut eszébe. De azt kevesen tudják, hogy a megyei települések rangsorában ez a falu a második legfiatalabb, és itt a második legkevesebb munkanélküli.
Pillanatok alatt bejárhatja a falut, aki rákattint a www.ujszentivan.hu honlapra. Aki kedvet kapott, és élőben nézelődne, Szegedről néhány perc alatt kiér a tíz kilométerre fekvő, 1700 fős községbe. A Csongrád megyei települések közül a második legfiatalabbat fedezheti fel, az átlagéletkor itt ugyanis nem éri el a 38 évet – hallottuk a két éve választott polgármestertől, Putnik Lázártól, aki a maga 30 évével és két gyermekével javítja az átlagot.

A szerb, sváb és magyar összetételű falu múltjában kalandozhat, aki megnézi az újszentiváni görögkeleti szerb templomot, amelyet 155 esztendeje emeltek, betekinthet a szerb parókia épületében berendezett helytörténeti gyűjteménybe vagy a régi sváb házakba. Másfél évszázaddal ezelőtt a szerbek és a svábok oldalán a magyarok éltek elenyésző kisebbségben, majd a történelem sodrában az arány megfordult: svábok élnek legkevesebben, a szerbek is mindössze ötvenen.

Újszentiváni gyerekek fociznak. Fotó: Karnok Csaba
Újszentiváni gyerekek fociznak. Fotó: Karnok Csaba

Szervezett családi programot is talál, aki szeretne. Május óta működik az egykori honvédségi gyakorlótér helyén a lovaspark, ahol díjlovagló, terep- és póniversenyeket tartanak, de „versenyen kívül" is nagyszerű kirándulóhely. A hajdani bunkerek vadregényes dombságáról még a szegedi dómot is látni. Védjeggyé válhat, olyan sikeres a rétesfesztivál, amúgy a szentiváni antikrétes a sütőüzemben kapható. A jövő héten rendezik a falunapokat színes programkavalkáddal.

A faluban hétköznapokon is zajlik az élet – a tíz, nemrég alakult civilszervezetnek köszönhetően. A nyugdíjasok egyesületének – a remek csokis-banános süteményéről híres – Puskás Jenőné Ica néni a motorja. Bozsegovicsné Marika néni vezetésével a népdalkör is egyre többet szerepel. Élénk a nagycsaládosok egyesülete; Kovácsné Honfi Krisztina irányításával kiveszik a részüket például a játszóházból, családi napból és az összes kézműves-foglalkozásból.

Munka van bőven

A falu eredeti nevét – Szent Iván – a templomáról kapta, és 1411-ben említi oklevél először. A 600 év alatt többször újjászületett, ma lendületesen fejlődik és gyarapszik: 4,3 százalék a munkanélküliek aránya, ezzel a megyében a második legjobb település. A dolgozók sokan Szegedre járnak be, de működik a faluban egy közel hetven embernek megélhetést adó gyermekbútorgyár és egy negyven-ötven fős gipszkartonüzem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újszentivánon jártunk

Újszentiván - Megyejáró körutunkat kedden Újszentivánon folytattuk: olvasóinkkal találkoztunk a községházán. Az újságkészítésről és a lapunk által szervezett programokról beszélgettünk. Tovább olvasom