Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Újjáélesztené a Bárkát egy vállalkozó

Lassan négy éve nem fogad már vendégeket Szeged egyik legpatinásabb kisvendéglője, a Bárka. Most úgy tűnik, nem lesz az enyészeté az épület, többen is szeretnék eredeti formájában felújítani, és nosztalgiavendéglőként üzemeltetni a Bárkát.
Úgy tűnik, a Bárka nem lesz az enyészeté. Fotó: Frank Yvette
Évtizedekig finom illat lengte itt körbe a vendégeket. Megszámlálni is képtelenség, hányszor koccintották, jó egészséget kívánva, egymáshoz poharaikat a víg cimborák, miközben a bokszokban ezernyi, világot megváltó gondolat született, vagy éppen magánya miatt búslakodó bámulta a korsó tetején ücsörgő, kövér sörhabot. Hát igen, ez volt kérem a Bárka, Szeged Felsővárosának híres-neves kisvendéglője, ahol operaénekes éppen olyan jól érezte magát a pacalt belapátolva, mint meg nem értett költő, a húst csontozó henteslegény vagy a vékonypénzű diák.

Gódor visszacsalogatná a vendégeket

A Bárka fogalom lett Szegeden, majd pedig egy megroggyant, minden eresztékében korhadó építmény, amit 2002-ben bezártak. Tavaly novemberben aztán teljesen ki is ürítették a szebb napokat látott épületet, s a szögedi polgárok akkor mondták ki, nagyokat sóhajtozva: na, erre is vethetjük a keresztet.

Úgy tűnik, elhamarkodott ítélet született, mert a szegedi Gódor István fantáziát lát a Bárka újjáélesztésében. Súlyos milliókat is áldozna azért, hogy eredeti formájában felújíthassa a házat.
– Csupán néhány éve dolgozom a vendéglátásban, de úgy látom, lenne jövője a nagy múltú Bárkának, mert a szegediekben igenis él az igény a szolid árakkal üzemelő, hagyományos, magyaros ételeket kínáló, piroskockás-terítős kisvendéglőkre. Az a célom, hogy nosztalgikus kisvendéglőbe csalogassam vissza a Bárkát ma is szép emlékei között őrzőket, s persze azokat, akik csupán idősebb szegediek élménybeszámolóiból ismerik a hajdan volt Bárka-hangulatot – szólt terveiről Gódor István. A Bárka felélesztését tervező üzletember egyébként két évvel ezelőtt már levezényelt olyan építkezést, aminek végeredménye szórakozóhely lett – a Bárka szomszédságában egy elöregedett épület átalakítása után nyitotta meg a Blueseum éttermet.

Csak akkor, ha megveheti az épületet

Gódor István elmondta: a sokmilliós beruházást csak akkor vállalná, ha engedélyeznék számára, hogy megvásárolja a jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő épületet, mivel hosszú távú befektetésnek tekinti a Bárka-rekonstrukciót. Szerinte erre lenne is lehetőség. Ugyanis egy 1994-ben megalkotott önkormányzati rendelet kimondja: „Az üres önkormányzati tulajdonú helyiségeket pályáztatás útján kell értékesíteni, kivéve, ha a pénzügyi bizottság egyetértésével a városrendezési, tulajdonosi és lakásügyi bizottság a helyiséget valamelyik tulajdonostárs részére, kérelmére – a többi tulajdonostárs vételi szándékáról szóló nyilatkozatának ismeretében – elidegenítésére kijelöli. Ebben az esetben a helyiség vételára a forgalmi érték."

– A Bárka vegyes tulajdonú ingatlanon fekszik, egy fodrászat és két magánlakás szerepel még ezen a helyrajzi számon. Mivel az egyik lakás az én tulajdonomban van, így élni szeretnék a rendelet adta lehetőséggel – mondta el Gódor István, aki kérelmét már el is juttatta a városházára.

Németh is kisvendéglőt szeretne

Mivel a Bárka épülete jelenleg az IKV Rt. kezelésében van, megkérdeztük Németh Istvánt igazgatót, milyen jövőt szánnak a négy éve bezárt kisvendéglőnek. A vezérigazgató kifejtette: valóban mód nyílhat arra, hogy valamelyik tulajdonostárs kérelmezze az üresen álló önkormányzati ingatlan megvételét, de ez csupán lehetőség, s nem jelent elővásárlási jogot. Éppen ezért az IKV inkább a pályáztatás lehetőségével kíván élni, vagyis előreláthatólag február végéig meghirdeti eladására a Bárkát, s végül az veheti birtokba, aki a legtöbbet fizeti ki érte, ahogy ez egy piacgazdaságban természetes.

– A pályáztatás mellett szól az is, hogy eddig már többen érdeklődtek az IKV-nál Bárka-ügyben, s többségük azt hangsúlyozta: az eredeti funkciót szem előtt tartva szeretnék újjávarázsolni az épületet. Ez érthető is, hiszen Szeged belvárosában, egy nagy szálloda tőszomszédságában, ahol sok turista is megfordul, szerintem is van fantázia egy múltat idéző szórakozóhely megnyitásának – mondta Németh István, aki maga is azt szeretné, hogy a Bárka felújítását követően kisvendéglő maradjon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székesfehérvárra szállítják az alföldi tej egy részét

A tagjaitól átvett tej feldolgozására és exportra készül az Alföldi Tej Kft., amely november óta… Tovább olvasom