Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Újjászületés Vaszyval és Simándy Józseffel

A Szegedi Szabadtéri Játékok idén ünnepli 75. születésnapját. A fesztivál megszervezését kezdettől pártfogolta a Délmagyarország. A július 7-i nyitó előadásig hét részből álló sorozatban elevenítjük fel a Játékok történetét lapunk korabeli beszámolóit is felhasználva.
Tari János, Ruttkai Éva, Gábor Miklós és Vámos Miklós. Fotó: Liebmann Béla
Balázs Béla már 1946 októberében javasolta a Délmagyarországban a háború kitörése után abbamaradt szabadtéri játékok újraélesztését, ám a következő években a bel- és külpolitikai helyzet miatt remény sem volt erre. Az '56-os forradalom után Tari János művelődési osztályvezető – a szabadtéri későbbi igazgatója – terjesztette a városatyák elé a fesztivál újjászervezésének programját, amit Vaszy Viktor, Varga Mátyás, Major Tamás és Nádasdy Kálmán is lelkesen támogatott. 1959. július 25-én – mellesleg a dirigáló Vaszy Viktor 56. születésnapján – csendült fel először az azóta is minden nyáron hallható fesztiválszignál, amit a „Szeged híres város" dallamára a legendás szegedi zeneigazgató komponált. A Hunyadi Lászlóval újjászületett a fesztivál, és elkezdődött a Játékok történetének második szakasza, amelyben már nem múlhatott el egyetlen nyár sem szabadtéri előadások nélkül.

Vaszy a legnevesebb operistákat kérte fel a bemutatóra. A címszerepet Simándy József énekelte, Szilágyi Erzsébet Takács Paula, Gara Mária Orosz Júlia, V. László Szabó Miklós volt. A díszletet Varga Mátyás, a korhű jelmezeket Márk Tivadar tervezte, a produkciót Mikó András rendezte. „Szép előadás lett belőle. Akadtak még kezdetlegességek. A hátteret például vászonból, hagyományos módon oldották meg. Ha fújt a szél, az minden volt, csak nem háttér. De ezek csak apróságok. Mi, a szereplők mindent elkövettünk, hogy Erkel Ferenc operáját ezen az ünnepi megnyitón méltóképpen szólaltassuk meg. Nagy volt az összefogás a szent ügy érdekében. Vaszy Viktor szervezőerejének és szívósságának köszönhető, hogy újjászületett ez a szegedi kezdeményezés" – emlékezett később Simándy József, aki a nyitó előadásra tanulta meg a szerepet.

Simándy József a 60-as években Bánk bán jelmezében. Fotó: Somogyi Károlyné
1959 nyarán játszották a János vitézt Sárdy Jánossal, Házy Erzsébettel és Gobbi Hildával, a Budai Nagy Antal című Kós Károly-drámát pedig Bessenyei Ferenc címszereplésével, aki a korszak egyik legtöbbet foglalkoztatott színésze lett a Dóm téren. Hatszor volt az Úr hangja, és összesen tizenegy főszerepet – többek között Theseus, Claudius, Dózsa, Háry, Lear király és Bánk bán – játszott el itt. Siker volt az Esmeralda című szovjet balett, próbálkoztak hangversennyel, és fellépett az Állami Népi Együttes is. A Játékoknak már az első évben közel 75 ezer fizető nézője volt. A következő évtizedben a hétezresre növelt tribünön a rekordot hozó években 111 ezer néző is megfordult.

A hatvanas években számos nagyszabású, emlékezetes előadást tartottak. 1960-tól három nyáron át a Lucifert is alakító Major Tamás rendezésében Básti Lajossal és Lukács Margittal láthatta a közönség Az ember tragédiáját, amit rendre a legnevesebb színészekkel vittek színre, például Vámos László 1965–66-ban Ruttkai Évával, Nagy Attilával és Gábor Miklóssal. 1961-ben tűzték műsorra először a Bánk bánt, amelynek címszerepét Simándy József számtalanszor énekelte itt. „Emlékszem, amikor ott a szegedi égbolt alatt, ott a Tisza partján elkezdtem: 'Hazám, hazám, te mindenem!', majdnem elcsuklott a hangom, alig tudtam tovább énekelni. Úgy éreztem, ott, akkor, 1961-ben, Szegeden lettem igazán Bánk bán."

A hatvanas évek legnagyobb sikerei közé tartozott Mikó András rendezésében Verdi Aidája a neves amerikai szoprán, Margaret Tynes címszereplésével, aki az 1962-es bemutató után 1964-ben is magával ragadta a publikumot. Ezt az operaprodukciót a két nyáron összesen közel negyvenezer néző látta. Hasonlóan népszerű volt Melis György címszereplésével a Háry János, amit Szinetár Miklós rendezésében 1966-ban és 1969-ben is rekordszámú, 26-27 ezer néző látott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garden Party Újszegeden

A világhírű izlandi formáció, a Mezzoforte jövő héten érkezik Szegedre, pénteken este 9 órakor… Tovább olvasom