Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Újjászületett a barokk Mária-szoborcsoport

Ráday Mihály, a Magyar Televízió Kossuth-díjas főmunkatársa nyitja meg a Kass Galériában ma 16 órakor a Feltámadt barokk szobrok című kiállítást. Közreműködik az Al Fresco régizene-együttes.
Rákos Péter restaurátor az utolsó simításokat végzi a barokk Mária-szoborcsoporton. MTI-fotó/Németh György
Évtizedeken keresztül elveszettnek hitték a szeged-alsóvárosi Mária-szoborcsoportot. A ferences rendház felújítása során 1991-ben találtak rá a páratlan értékű barokk műkincsekre. A restaurálás sok időt vett igénybe. A Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti kiállítóhelyén, a Kass Galériában mától megtekinthetők a fő- és mellékalakok, illetve az őket körülvevő angyalok is. Nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy mikor készültek a szobrok, az azonban bizonyos: Szeged legrégebbi köztéri műalkotásairól van szó. Abban egyetértenek a kutatók, hogy a 18. század elején már állt az alsóvárosiak körében komoly tiszteletnek örvendő szoborcsoport, amelyhez történetek is fűződnek.

A legenda szerint egy idegen katona „Lássuk, a katolikusok istenasszonya képes-e magát megvédeni!" – felkiáltással rálőtt a szoborra. El is találta Szűz Mária alakját, amelynek jobb karja letört – ezért nevezték akkoriban Csonka Szűznek –, de a golyó visszapattant, és halálra sebezte az istenkáromló férfit. 1950-ben a ferences szerzetesek – attól tartva, hogy a kommunista hatóságok megsemmisítik a vallásos témájú kincseket – elásták a több száz éves szobrokat a rendház istállójában. Mivel e tényt sehol sem rögzítették, és az atyák elkerültek a városból, mindenki úgy gondolta, hogy a barokk kor remekei megsemmisültek.

A rendszerváltozás után az egyháziak visszakapták régi rendházukat. Az épület rekonstruálásakor 50-60 centiméter mélyről kerültek elő az elveszettnek hitt szobrok. A maradványokat kőtárban őrizték, majd Rákos Péter restaurátorművész vezetésével megkezdődött a felújításuk.

Először a főalakot, Máriát, továbbá a két mellékalakot, Szent Joachimot és Szent Annát sikerült újjávarázsolni, a második ütemben a négy angyal restaurálása történt meg. A szakértők szerint a szoborcsoport talán még új korában sem volt olyan gyönyörű, mint most. A tárlat március 12-éig tekinthető meg a Kass Galériában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lába kelt a Dóm téri macskaköveknek

Foltokban szedték fel a rongálók a Dóm tér díszburkolatát. A terület kezelője gyerekes poénkodókat… Tovább olvasom