Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Újjászületőben a Vedres és a Tömörkény épülete

Szeged - Két szegedi szakközépiskola, a Tömörkény és a Vedres épületében is javában tart a felújítás. Mindkét intézményben a Ferroép Zrt. végzi az átalakításokat. Az építőipari iskolában ideiglenesen a tornaterembe került a tanári szoba, az igazgatóit pedig a szertárban rendezték be. A művészeti szakközépiskola hasznos területe 1400 négyzetméterrel nő.
– Nagy a por és zajosak a gépek. De nem zavarnak bennünket a munkások. Különben is: mi bajom lenne, legalább egy-két magyar órám elmaradt?! – magyarázta a Tömörkény gimnázium előtt napfürdőző diák. A végzős fiú mellett iskolatársai helyeslőn bólogattak, láthatóan nem feszélyezték őket a bejáratnál sürgölődő munkások, akik az akadálymentesített iskolához vezető rámpa alapját készítették elő.

– Ha minden jól megy, akkor a jövő hét végére befejeződik a földszint átalakítása. Az egyik első emeleti szárnyat pedig még ezen a héten átadják a munkások – tessékelt az irodájába Kühn János, az iskola igazgatója.

A Tömörkényben nem zavarják a tanítást Fotó: Miskolczi Róbert

A földszinti folyosón vagy fél tucat munkás szorgoskodott – a falakat meszelték. Hamarosan megkezdik a második emeleti folyosó burkolását és felújítják a kémiaelőadót is. Utána már csak a volt kollégiumi szárny renoválása marad hátra, így – a terveknek megfelelően – augusztusig befejezhetik a munkát.

Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy az iskola megszólaltatott diákja talán csak a pajtásai előtt akart hencegni, ugyanis az átalakítás miatt egyetlen óra sem maradhat el a Tömörkényben.

Régiből új iskolák

A Tömörkényben kicserélik a régi épület tetőszerkezetét és nyílászáróit, felújítják a homlokzatát. A mozgáskorlátozottak közlekedését rámpák és liftek segítik majd, valamennyi vizesblokk és a padlóburkolat is megújul. Az új épületrésznek köszönhetően 1400 négyzetméterrel nő az iskola hasznos területe. A Vedres régi, Horváth Mihály utcai épületszárnyában is kicserélik a nyílászárókat, a teljes burkolatot, valamint az energiahálózatot. Az alagsorban vizesblokkot és új öltözőket alakítanak ki. A szakközépiskola teljes felújítása június 30-án fejeződik be.  
A művészeti gimnáziumhoz hasonlóan a Vedres felújításán is a Ferroép Zrt. emberei dolgoznak. Itt is túljutottak már az első ütemen: jelenleg a Horváth Mihály utcai épület tetőfelújítását végzik és hamarosan az új zsibongó is elkészül. Az elméleti óráknak a főépület és a Vedres-kollégium ad helyet, így minden órát meg tudnak tartani. A gyerekek is bekapcsolódnak a munkába – nyílászárót cserélnek, helyreállítják a vakolatot, elkészítik a térburkolatot – a gyakorlati oktatás keretében, igaz, nem a főépületen, ahol csak a Ferroép munkásai dolgozhatnak.

Az építőipari iskolában ideiglenesen a tornaterembe került a tanári szoba, míg az igazgató a tornaszertárban kialakított irodájában kínált hellyel bennünket.

– Még négy hónap, s befejeződik a kivitelezés – tekintett előre Dobó László. – Már körvonalazódik, hogy az újonnan kialakított részekkel gazdagodva miként tervezhetjük meg a következő tanévet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bosznia és integráció

Szegedi folyamat – Európából Európába, önkormányzatiság, EU regionalizmus, intézményi reformok… Tovább olvasom