Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Újoncok tanulják a tűzoltószakmát Szegeden

Hétfőtől huszonnégy újoncot képeznek ki a szegedi tűzoltóságon. Közülük nyolcan Szegeden, tizenhatan Vásárhelyen teljesítenek majd szolgálatot. Az országban két év alatt ezerrel növekszik a hivatásos tűzoltók száma.
Az állomány újoncainak Dudás László főhadnagy beszélt a felszerelésről. Fotó: Schmidt Andrea
– Nézzük meg a sisakot! Ezt a részét héjazatnak hívjuk. Nagyon erős anyagból készül, mert a nagy magasságból érkező ütést is ki kell bírnia. A hőtükörrel ellátott plexi pedig a szemet védi a tűz okozta sugárzástól – magyarázta a szegedi tűzoltóság újoncainak Dudás László főhadnagy. Az állomány tagjai tegnap a tűzoltó-felszereléssel ismerkedtek. Kíváncsian forgatták a sisakot: most még mindegyiken azoknak a nyugdíjas tűzoltóknak a neve van, akiknek február 1-jétől a helyére léptek. Saját névjelzésűt majd akkor kapnak, ha a hétfőn induló négy hónapos tanfolyamot, amelyet 16 hódmezővásárhelyi társukkal végeznek el, sikeres vizsgával zárják.

– Gyerekkoromban szerettem volna tűzoltó lenni, aztán mégis mást tanultam: informatikai statisztikus végzettségem van – mondta Gémes Szabolcs, akinek bátyja is a hivatásos tűzoltók között szolgál. A csoportban ő az egyetlen, aki így kötődik ehhez a hivatáshoz. Olajos Péter elmondta: családjuk büszke rájuk, hogy ezt a hivatást választották, és ők is vállalják, ami ezzel jár. Pataki Péter karosszérialakatosként dolgozott. Most adódott lehetőség arra, hogy szakmát váltson. Neki egyébként már van gyakorlata tűzoltásban.

– Éppen a Barcelona–Chelsea meccs kezdődött a tévében, amikor a szomszédunk melléképületében tűz ütött ki. Elzártuk a gázt, áramtalanítottuk az épületet, és oltani kezdtük a tüzet – mesélte a fiatalember.

Nem szakma – hivatás

A szegedi újoncok mindannyian úgy gondolják: az általuk választott hivatás nehéz, felelősségteljes. A tűzoltók olykor heroikus munkája a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás kapcsán vált igazán ismertté és elismertté világszerte. A fiatalemberek szerint a tűzoltómunka férfias foglakozás. A feladat kihívás, az emberek felnéznek rájuk, szeretik őket. Persze a megelőlegezett bizalomra rá is kell szolgálni.

Az újoncoknak komoly, többlépcsős felvételi vizsgát kellett tenniük. Nem csupán tudásukat, rátermettségüket, hanem pszichikai és fizikai felkészültségüket is tesztelték. A 25 jelentkezőből heten mentek át az összes rostán. A felvételin futni és fekvőtámaszozni is kellett – fél perc alatt legalább 35-öt. Ez nem okozott gondot Szentesi Szabolcsnak, hiszen testnevelés–rekreáció szakon szerzett diplomát.

A következő négy hónapban a fiatal tűzoltók elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek, és hamarosan részt vesznek éles vonulásban is. Igaz, az első időkben tapasztalt tűzoltó mellé beosztva dolgoznak, nem felderítőként működnek, hanem háttérfeladatot látnak el. Korábbi szakmájuknak is hasznát vehetik: az építésztechnikusként végzett Almási Zsolt szaktudására abban az esetben lesz majd szükség, ha épületet kell bontani.

Az országban két év alatt ezerrel növelik a hivatásos tűzoltók számát. Szegeden nincs tűzoltóhiány, most a nyugdíjba vonultak helyére vettek fel nyolc embert. A szakma iránt itt akkora az érdeklődés, hogy az évente szokásos létszámfelvételt nem is teszik közzé a sajtóban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borral is emlékeznek a népszerű basszistára

Gregor József nemcsak igazi borszakértő volt, hanem külföldön is szívesen keltette jó hírét a magyar… Tovább olvasom