Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Újra divat a porcelán és a giccses nipp

Szép Istvánné imádja a porcelánnippeket. A 76 éves szegedi asszony otthonát számtalan díszfigura ékesíti, melytől semmi pénzért nem válna meg. Az antikvitásokban kelendők a porcelánok.
Szép Istvánnénak minden darabhoz fűződik valamilyen emléke. Fotó: Schmidt Andrea
– Az első porcelánfigurákat már asszonykoromban vásároltam. Két barátnőmmel különféle alkalmakra összedobtuk a pénzt, hogy ilyen díszfigurákkal lephessük meg egymást – mutatta be Szép Istvánné Pannika otthona díszeit. Később lányai ajándékozták meg, de már csak a szekrény tetejére fértek el a porcelánfigurák. Kicsi lett a vitrin, kevésnek bizonyult a keményített csipketerítő. A nyugdíjas asszonyt minden darabhoz emlék köti, a világ minden kincséért sem válna meg egyiktől sem.

Pannika felidézi a hatvanas évek elejéről: a Stühmer melletti porcelánüzlet kirakatában heteken keresztül nézegette hazafelé a szalonnázó juhász figuráját. Óriási összegbe, négyszáz forintba került akkoriban. Nagy örömére a családja megvette neki, most kiemelt helyen szalonnázik a juhász. A 76 éves asszony büszke a meztelen lányalakokra, szereti a tekergőző delfineket, a kutyát, a macit, az őzikét, a salátaleveles nyuszit és az ágaskodó lófigurát. Mégis talán a herendi kutya a kedvence. Hogy porfogókat tart? Az asszony szerint szó sincs róla. Félévente elég megfürösztenie a díszes társaságot.

Körbenéztünk a szegedi antikvitásokban, hogyan fogy a nipp. A Kárász utcán kimerült a készlet. Viszik a porcelánt, mint a cukrot. Boros Zsuzsanna, az üzlet munkatársa úgy látja, a magyar vásárlók mellett az olasz turisták is szívesen adnak pénzt a szobrocskákért. Kelendő bármi, legyen az zsűrizett kisplasztika, kézzel festett miniatűr szobor vagy giccses nipp. A Deák Ferenc utcában nemrég nyílt régiségboltban bőséges a kínálat. Kalapács Gabriella néhány száz forintért tömeggyártott virágot és nyúlfigurát mutat. Kétezer forintért kapható hollóházi kutya, és ennél csak kicsit drágább a herendi és a meisseni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykori szegedi forradalmárokat kaptak lencsevégre

Ötvenhatos szegedi forradalmárokat fényképeztek tegnap a megyeházán. A képekből októberben nyílik… Tovább olvasom