Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Újra elővették a balástyai rém ügyét

Ügyészi és rendőri vezetők ismét foglalkoznak a balástyai sorozatgyilkoss(ágg)al – ismerte el a megyei főügyészség egyik vezetője, aki azt nem árulta el, hogy milyen összefüggésben. Közben az ügy egyik, már visszavonult nyomozója üzent a balástyai rémnek: minden újabb holttest megérne neki félmillió forintot. A nyugdíjas őrnagy még nem kapott választ.
– Nem cáfolom – válaszolt tömören a Csongrád Megyei Főügyészség főügyész-helyettese arra a kérdésre, megerősíti-e azt az információt, mely szerint ismét elővették a balástyai sorozatgyilkossági ügyet. Törő Sándor elzárkózott a további kérdéseink elől. A főügyészhelyettes a többi között arra sem reagált, hogy miért vették elő a már egyszer jogerős ítélettel lezárt balástyai sorozatgyilkos ügyét. Törő Sándor egymás után többször megismételte: az ügyben az ügyészségnek egyelőre nincs több mondanivalója.

A balástyai rémként emlegetett Szabó Zoltánt 2004. szeptember 10-én ítélte jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre a Szegedi Ítélőtábla. A férfi hat nő megölését ismerte be, egy holttestet azonban nem találtak meg a rendőrök.

Mivel a hatodik holttest nem került elő, az ügyészség öt nő megölésével vádolta meg a férfit. A bíróság végül „csak" négy nő meggyilkolását látta bizonyítottnak, Szabó Zoltánt négy balástyai lány és asszony megölése miatt ítélték el. A sorozatgyilkos jelenleg a szegedi Csillag börtön legszigorúbban őrzött, a közelmúltban átadott speciális részében, másoktól elzárva tölti büntetését.

A balástyai sorozatgyilkossági ügyben a nyomozást vezető Kumbor Tibor és az egyik nyomozó, Palatinusz Gábor korábban nem zárta ki, hogy Szabó Zoltán még több elrejtett holttestről is tudhat. Kumbor Tibort, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozó osztályának volt vezetőjét azóta zsarolás és más bűncselekmények miatt hat év börtönbüntetésre ítélték. Palatinusz Gábor pedig időközben nyugdíjba vonult.

Palatinusz Gábor a közelmúltban meglepő bejelentést tett, 500 ezer forintot ajánlott fel Szabó Zoltánnak minden egyes holttestért, amit az ő segítségével találnak meg.
– A lelkiismeretem nem hagy nyugodni, meggyőződésem, Szabó nagyon sok mindent tud, sokat látott és hallott. Még több holttest előkerülhet a föld mélyéről. Erre tett utalásokat a nyomozati szakban, csak ez önmagában kevés volt – mondta a nyugdíjas őrnagy. Palatinusz Gábor arra a közbevetésre, hogy miből fizetne Szabó Zoltánnak, azt mondta, ne kételkedjen senki a szavában, a pénzt a gyilkos megkapja.

Palatinusz Gábor 2004-ben azzal kereste meg a Csongrád Megyei Főügyészséget, hogy szerinte Szabó Zoltán kezéhez sokkal több vér tapad, mint azt bárki gondolná. Bizonyíték híján azonban a főügyészség nem foglalkozhatott a bejelentéssel. Nem lehet kizárni, hogy az ügyészi és rendőri vezetők más bűncselekményekkel összefüggésben vették elő újra a balástyai sorozatgyilkosság aktáit, illetve veszik elő Szabó Zoltánt.


A volt védő semmit sem tud

Szabó Zoltán meghatalmazott védője Szilágyi János szegedi ügyvéd volt. Szilágyi János azt mondta, megbízatása már megszűnt, arról pedig nincsenek információi, hogy ismét elővették volna a sorozatgyilkossági ügyet. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gaált fegyelmivel bocsátották el

Fegyelmi terhe mellett elbocsátották tegnap a szegedi rendelőintézetből Gaál Istvánt, az intézmény… Tovább olvasom