Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Újra felfelé indult a benzin ára

Szeged - Hat forinttal drágul az üzemanyag mától, a benzin és a dízel egyaránt. Hónapok óta nem volt ilyen, hiszen nyár óta folyamatosan csökkent az áruk. A néhány forintos áremelkedés miatt természetesen tegnap nem rohanták meg az emberek a benzinkutakat, hiszen legfeljebb 2-300 forintot spórolhattak volna meg.
Legutóbb karácsony előtt lett olcsóbb a benzin 3, a gázolaj 8 forinttal: akkor 230 forint alá esett a 95-ös oktánszámú benzin és 240 alá a dízel ára. A mai 6 forintos áremeléssel a benzin átlagára 233-235 körülire, a gázolajé pedig 244-246 forintra nő. Ezúttal egyformán, ugyanannyi forinttal kell többet fizetni a benzinért és a dízelért egyaránt, de a kutaknál ettől eltérő árakkal találhatjuk magunkat szemben. És ezentúl is 10-25 forintos árkülönbséggel kell számolnunk, attól függően, hol töltünk a kocsiba egy kis utánpótlást.

A benzin és a gázolaj ára az idén június 18-án érte el történelmi csúcsát a magyar piacon: akkor a gázolaj 335 forintba, a benzin pedig 317 forintba került literenként. Az idő tájt biztosnak látszott, hogy az emelkedő világpiaci olajárak miatt hosszú távon újabb drágulásokra kell berendezkedni, az év végére akár 350 forint is lehet a benzin literenkénti ára, és 380 forint a gázolajé. A szakértők jóslata azonban nem vált be.
Ezúttal is a piaci folyamatokkal magyarázzák az elemzők az üzemanyagár változását, ám további, nagyobb arányú drágulásról nem szólnak a hírek.
Az autósok közönyösen fogadták a 6 forintos drágulásról szóló híreket, ilyen kis áremelkedés miatt nem tankolták tele az üzemanyagtartályokat. Kiszámoltuk: egy átlagos, 50 literes benzintank feltöltésével legfeljebb 300 forintot lehetett volna megtakarítani. Feltéve, ha az utolsó cseppig kifogyott belőle az üzemanyag.

1 hordó olaj 45 dollár alatt

Csökkent a kőolaj ára a világpiacon, mivel kicsi a kőolaj iránti kereslet. A globális recessziótól való félelem hatására a kőolaj ára több mint 100 dollárral, 42-43-ra esett vissza azóta, hogy tavaly júliusban 147 dollár felett is járt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télen sem áll meg az élet a Sárgán

Szeged - A panelrezsi töredékéből élnek sokan kertes házban – a Sárgán. Fával tüzelnek, így a leghidegebb télben sem fáznak, ráadásul a Tisza partján teljes csend veszi őket körül. Tovább olvasom