Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Újra jár az 1-es villamos

Szeged - Újra jár az 1-es villamos Szegeden. Az első jármű menetrend szerint, nem sokkal 4 óra után indult el: taps és dudaszó fogadta a Rókusi végállomáson.
Az eredeti határidőhöz képest több hónapos csúszással, de vasárnap hajnaltól újra járnak a villamosok Szeged legforgalmasabb, 1-es számú villamosvonalán.

Az első jármű menetrend szerinti, röviddel 4 óra után indulását fiatalok egy csoportja tapssal és dudaszóval fogadta a Rókusi pályaudvarnál található végállomáson.

A szegedi elektromos tömegközlekedés fejlesztését felügyelő mérnöki cég a próbajárat és a szombati műszaki bejárás során késznek és alkalmasnak találta a felújított villamospályát a menetrendszerinti forgalom elindítására – tájékoztatta az uniós támogatással megvalósuló, közel 30 milliárd forintos összköltségvetésű beruházást irányító Szeged Pólus Kft. kommunikációs főmunkatársa, Nemes Szilvia az MTI-t.

Újraindult a villamosközlekedés Szegeden az 1-es vonalon Fotó: Garai Szakács László


Még van egy kis híja

Kipróbáltuk mi is az 1-est, amely a felújított szakaszokon csak úgy suhant. Bár a Kossuth Lajos sugárúton egy kicsit mintha hangosabban röpült volna, mint a Boldogasszonyon. Nem árt tudni, hogy Rókuson picit megváltozott a vonal: a Szeged pályaudvar felől a Rókusi vasútállomásnál továbbra is csak feltételes megállóhely van, azaz a villamos csak akkor áll meg, ha jelzünk. A hivatalos végállomás pedig végleg átkerült a Szeged Plazához, ott eddig csak leszállóhely volt. Új, kulturáltabb pihenőhelyet kaptak a villamosvezetők is. Igaz itt is és az új első megállóban, a Rókusi vasútállomáson is még javában tart a munka. Mindkét helyen még pótolni kell a díszköveket, a vasútállomásnál még hiányzik a fedett váró és a szeméthalmokat is el kell tüntetni (lásd friss galériánkat). Szintén várni kell még arra, hogy a Tarjáni hurokforduló kiürüljön. Információink szerint a régi Bengálik biztos, hogy továbbra is ott alszanak, neki ugyanis egyelőre meggyűlik a bajuk a rókusi körforgalommal – leugranak a sínekről az ívben. A 4-esen szolgáló Tatrák pedig egyelőre nem férnek el a remízben, így hely híján ők is Tarjánban alszanak még esténként. Biztosak vagyunk abban, hogy ez utóbbi probléma hamarosan megoldódik, és abban is, hogy az előbbire is kitalálnak valamit az SZKT-nál.

A villamosvonal 1-es és 2-es szakaszát érintő munkálatok előreláthatólag csak a hónap végére fejeződnek be, így a Kossuth Lajos sugárúti és a Boldogasszony sugárúti villamospálya, valamint a Rókusi csomópont még munkaterület, a forgalmat az utóbbi területen még elterelik.

A villamosvonal rekonstrukció első és második ütemének 2009. november 15-re, illetve 2009. december 3-ra kellett volna befejeződnie. A csúszás oka többek között a tervekkel nem egyező közműhelyzet volt, emiatt a kivitelezés lassan haladt, a beköszöntő hideg pedig tovább akadályozta a beruházást, a késés azonban részben a kivitelezőnek is felróható.

A 94 napos csúszásból – a műszaki ellenőr szerint - húsz nap indokolható a hideg idővel, ezért az önkormányzat 740 millió forint kötbérigényt jelentett be. A kivitelező a kötbér követelését jogcímében és mértékében is vitatva elutasította, ezért az önkormányzat – a szegedi közgyűlés pénteken egyhangúlag meghozott döntése alapján – peres útra tereli az ügyet

Szombaton írtuk

Ismét jár az 1-es villamos vasárnap üzemkezdettől - a járműre az eredeti, megszokott villamosmegállókban lehet fel- és leszállni.

A Tisza Lajos körúton a Szentháromság utcai és Boldogasszony sugárúti csomópontokban ismét működnek a jelzőlámpák.

Szombaton a Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projektet felügyelő mérnök cég a próbajárat és a szombati műszaki bejárás során késznek és alkalmasnak találta a felújított villamospályát a menetrendszerinti villamosforgalom elindítására.

A villamospótló buszok utolsó munkanapja

A Kossuth Lajos sugárúti és a Boldogasszony sugárúti villamospálya, valamint a Kossuth Lajos sugárút Rókusi csomópontja hivatalosan még munkaterület. A Rókusi csomópont környékén a forgalom számára a terelési útvonalak még mindig érvényesek, ezért figyelmesen közlekedjenek!

Olvasóink írták

144 hozzászólás
 • 144. ifj. Nagy Gábor 2010. május 10. 13:19
  „143. savos 2010.05.10. 12:44
  "Most még a villamosvezetőket kellene elküldeni egy IQ-csiszoló tréningre. Van köztük egy böszme nagy állat, amelyik a v é g á l l o m á s o n is csak akkor nyitja ki az ajtót, ha megnyomtad a gombot. Megvesszük a drága jegyet és még mi nyomogassuk le- és felszálláskor a gombokat is. Ne próbálják magyarázni sem a fűtéssel, sem a hűtéssel, ugyanis egyik sem működik most a villamosokban. "

  Kétségtelenül sokkal jobbak voltak az ajtó nélküli villamosok, mert ott az utasnak ilyen gondja nem volt. ;-)

  Amúgy szerintem az utasok átlagos IQ-ját látva, szerintem az a biztos, ha ilyenkor is használják az egyedi ajtónyitást, mert különben télire sokan elfelejtenék és anyáznának, hogy "mé´ nem nyittya ki előttem az ajtót".

  Azért jó lenne, ha már ez lenne a legnagyobb bajunk a villamosközlekedésben, hogy egyediznek-e a végállomáson vagy sem...”
 • 143. savos 2010. május 10. 12:44
  „Most még a villamosvezetőket kellene elküldeni egy IQ-csiszoló tréningre. Van köztük egy böszme nagy <moderálva>, amelyik a v é g á l l o m á s o n is csak akkor nyitja ki az ajtót, ha megnyomtad a gombot. Megvesszük a drága jegyet és még mi nyomogassuk le- és felszálláskor a gombokat is. Ne próbálják magyarázni sem a fűtéssel, sem a hűtéssel, ugyanis egyik sem működik most a villamosokban. Legközelebb már az utasnak kell a villamost is vezetni?

  Nem ártott volna tájékoztatni a rugalmasságáról egyébként híres MÁV-ot sem, mert a Szeged környéki állomásokon IC-re várakozó utasokat még vasárnap este is a villamospótló buszokkal ijesztgette a hangosbemondó.”
 • 142. ifj. Nagy Gábor 2010. május 10. 08:54
  „135. Zsoltee0716 2010.05.09. 22:26
  "Erre meg annyit az elektromos közlekedés is szennyezi a levegőt."

  Erre meg annyit, hogy a Szeged területén közlekedő villamosnak/trolinak nincs kipufogója. Ja és melyik busz termel fékezéskor gázolajat? ;-)”
 • 141. dasza 2010. május 10. 08:49
  „Nem ártott volna szólni valami fotós kollegának...”
 • 140. joy 2010. május 10. 08:48
  „135!
  Látom, nagy szakértője vagyol a dolognak!
  A diesel mi a ..., hogyan adja át energiáját a közlekedőknek?

  Az elektomos jármű hun a búsban szennyez?
  Még a hőerőművek legtöbbje is szennyezésmentes, mert szabványok írják elő még a teljes füstgáz-tisztítást is.
  A robbanómotoros járművek közvetlenül a városokban, legfőként a belvárosokban mocskolják a levegőt, koncentrált helyen! Magyarországon az elektromos energia töredékét produkálják foszilis tüzelőanyaggal működő erőművek, míg a robbanómotoros járgányok 100%-ban mind azt égeti el!
  És a legszörnyűbb pontosan abban a magasságban, ahol a jövö nemzedéka növexik a babakocsikban!
  Már meglátszik a tiniken a kipufogógázok okozta agykárosodás!”
 • 139. joy 2010. május 10. 08:37
  „112!
  Merre van az a "Somogyi út"?”
 • 138. csanyiv 2010. május 10. 08:35
  „Zsoltee: most még dízelüzeműek, de szerinted miért épül(t) a troli felsővezetékrendszer a Szillérin, vagy a Tisza Lajoson és a Markovics/Vitéz utcán? És ezért fognak új trolibuszokat is beszerezni hamarosan.
  A tenderkiírásnál én úgy emlékszem, hogy a kötbérnek volt valami felső korlátja, talán a beruházási költség 7%-a, ha jól emlékszem. Gondolom ez szakaszonként külön-külön értendő.”
 • 137. joy 2010. május 10. 08:29
  „85!
  Milyen lé fogytt el?”
 • 136. Zsoltee0716 2010. május 09. 22:34
  „118. hozzászólás k.elvis 2010.05.09. 21:00

  Nekik kártyájuk van. Egy kártyával mehet egy kisérő vagy valami ilyesmi. Bővebben SZMJV-től.”
 • 135. Zsoltee0716 2010. május 09. 22:26
  „Joy!

  "Lesz 8-as, 10-es trotli, 2-es tuja, és jelentősen csökken a belvárost, és gyönyörű platánjait, parkjait, lakóit, azaz bennünket SZEGEDIeket mérgező, pusztító benzingőzös dögök bűze, mocska!"

  Itt nem tudom mire gondoltál, de a buszok azok dízel üzeműek.

  Erre meg annyit az elektromos közlekedés is szennyezi a levegőt. Ja de inkább a szomszéd tehene dögöljön meg elv.”
 • 134. ifj. Nagy Gábor 2010. május 09. 22:22
  „Azé´ ez se semmi szöveg:

  "Nem árt tudni, hogy Rókuson picit megváltozott a vonal: a Szeged pályaudvar felől a Rókusi vasútállomásnál továbbra is csak feltételes megállóhely van"

  Vagyis: "megváltozott (...) továbbra is"

  nagy változás... :-D”
 • 133. török 2010. május 09. 22:01
  „131. nem, mert egész télen ordibálnának, hogy élhetetlen a természet, tavasszal meg fikáznák a rügyeket, hogy késtek. :)”
 • 132. ifj. Nagy Gábor 2010. május 09. 22:00
  „130. hozzászólás török 2010.05.09. 21:55
  "127. de a két szakasz elvileg hivatalosan is két szakasz, tehát hogy moshatják össze a két kötbért?"

  Papíron nyilván nem moshatják össze. De szerinted reális az, hogy az egyiken kb. három hónapból két és fél indokolatlan csúszás, a másikon meg ötből egyetlen nap se??

  "bár nem mondom, a 740 millió is sok. csak ezzel is az a baj, hogy a kötbér miatt nem a konzorcium tagjai szívnak, hanem az al-alvállalkozók, akik nem lesznek kifizetve, nem?"

  Gondolom... amúgy erre azt mondta nekem valaki amikor már ekkorára duzzad a kötbér, akkor már inkább a beruházónak van oka az idegeskedésre, mint a vállalkozónak...”
 • 131. ifj. Nagy Gábor 2010. május 09. 21:56
  „128. hozzászólás török 2010.05.09. 21:53
  "126. fú, most nem tudod, mit vállaltál. mindjárt jönnek a piranha fideszesek, és agyonkommunistáznak. :D tapasztalatból tudom, ezek paranoiásak. :)"

  Szerintem ismeri már őket. :-) :-(

  Itt mindenki kommunista, aki bármilyen történést jónak tart. Nem szoktam kedvelni a "költözzön tanyára" jellegű beszólásokat, de ezeknek tényleg az kéne, ott nem zavarná őket semmilyen fejlesztés, talán nagyobb harmóniában tudnának élni a körülöttük lévő világgal.”
 • 130. török 2010. május 09. 21:55
  „127. de a két szakasz elvileg hivatalosan is két szakasz, tehát hogy moshatják össze a két kötbért? bár nem mondom, a 740 millió is sok. csak ezzel is az a baj, hogy a kötbér miatt nem a konzorcium tagjai szívnak, hanem az al-alvállalkozók, akik nem lesznek kifizetve, nem?”
 • 129. ifj. Nagy Gábor 2010. május 09. 21:54
  „120. hozzászólás TCsabi 2010.05.09. 21:04
  "Ja és mit jelent az hogy "a bengáli a körforgalomban leugrik a sínről"?"

  Ez elvileg hülyeség.

  Egy bengálit már bevittek a remízbe és az információk szerint nem siklott ki.”
 • 128. török 2010. május 09. 21:53
  „126. fú, most nem tudod, mit vállaltál. mindjárt jönnek a piranha fideszesek, és agyonkommunistáznak. :D tapasztalatból tudom, ezek paranoiásak. :)”
 • 127. ifj. Nagy Gábor 2010. május 09. 21:51
  „107. hozzászólás Gerard 2010.05.09. 20:22
  "üdv..sztem 2009.dec.09- 2010.05.09.-ig nem 94 nap van..vagyh.aannyi? pasheg...hanem 180nap..."

  Ha megnézed a szegedvaros.hu oldalon a letölthető jelentést, akkor a kötbért kizárólag a Boldogasszony sgt-i oldalra vetették ki, a Kossuth Lajos sgt-nál minden csúszást indokoltnak tekintettek, ami számomra is kissé meredeken hangzik, de hát ez van - végülis mindkét részt ugyanaz a konzorcium csinálja, talán nem akarták őket "duplán" kötbérezni.”
 • 126. csanyiv 2010. május 09. 21:43
  „A vicc az a szegedi Fidesz munkája volt az elmúlt két ciklusban.
  Az tényleg egy rossz vicc. És ezt nem örömmel jelentem ki.
  Legfeljebb az emberi emlékezet rövidségére építhetnek...”
 • 125. ifj. Nagy Gábor 2010. május 09. 21:41
  „114. hozzászólás Szemif 2010.05.09. 20:45
  "36. Nem vagyok netközelben egy napot, és máris kiderül, hogy tudok hazudni rendesen, most őszintén a 21-esben hol hazudtam? Még Ifj. Nagy Gábor se kötött bele, pedig ő nálam jobban ért a tömegközlekedéshez....."

  Ebben azért nem mindig vagyok biztos :) de abban sajnos igen, hogy ebben a cikkben sajnos sikerült elérni a <moderálva> kommentfelületének színvonalát... :-( Ez pedig az a szint, amikor már én se látom értelmét az egyes baromságok egyenkénti cáfolatának.

  A 36-osat nyilván neked sem kell bemutatni, régebben még legalább színlelte a vitát, ma már csak beír és a válaszokkal nem foglalkozik (mondjuk lehet, hogy jobb is ez így :) ). Ha legközelebb megjelenik valami tömköz cikk, gyorsan az elejére be kellene írni, hogy "mindjárt megjelenik itt Ellenzéki nick, és beír egy akkora bullshitet, aminek az ellenkezője sem igaz". :-)))))))”
144 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis iratokat, körözött férfit és drogot fogtak Röszkén

Hamis közokiratot, körözött személyt, és kábítószert találtak szombaton a szegedi határrendészek a… Tovább olvasom