Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Újra kell rakni a parkettát az algyői iskolában

Újra kell rakni a parkettát az algyői iskolában
Algyő - 1100 négyzetméternyi parkettát kell kicserélni az öt éve, 1,7 milliárd forintból épült algyői iskolában a kivitelező hibája miatt. Más gondok is vannak az épülettel, a polgármester följelentést fontolgat.
– Ide könnyedén belefér egy pénzérme, de voltak olyan részek is a termekben, ahol kézzel föl lehetett szedni a parkettát – mutatta az algyői Fehér Ignác Általános Iskola egyik tantermének padlóját Golhovics György gondnok. Az 1,7 milliárd forintból épült és nem egészen öt éve átadott iskola minden tantermének parkettája ilyen állapotban van, így összesen 1100 négyzetméteren kell fölszedni és kicserélni.

A kivitelező – aki nem fecsérelt időt és pénzt az aljzatkiegyenlítésre – az önkormányzat által felkért szakértő szerint parkettaragasztó helyett PVC-ragasztót használt, és abból is keveset. Emiatt jönnek fel és csúszkálnak szét az elemek. A bosszantó probléma nem csak esztétikai: komoly balesetveszéllyel jár, mert a billegő elemekben fölbukhatnak a diákok és a tanárok.

Garanciális munkaként ugyan kijavíttatták a parketta egy részét a kivitelezővel, de ahol ezt elvégezték, abban sem volt köszönet, ugyanis újra följött. A szétcsúszó, mozgó elemek között keletkező réseket rozsliszt és fűrészpor keverékével próbálták betömködni, ami nagyjából az első felmosásig tartott – tudtuk meg.
 
Újra kell rakni a parkettát az algyői iskolában. Fotó: Kuklis István (galéria)
Emiatt nem kérnek többet az egykori kivitelező és alvállalkozóinak munkájából, inkább az önkormányzat saját cége, a Gyeviép Nkft. igyekszik újraparkettázni a termeket. Ha sikerül, még a nyári szünet alatt végeznének a munkával, hogy az oktatást ne akadályozza a munka.

Körbejárva az iskolát, a nagyközség másfél milliárd forintjából és 200 millió forint uniós támogatásból készült épület más hibái is kiderültek. Vakolata több helyen kívül és belül is reped, a nyugati oldalon pedig a külső faburkolat alól teljesen hiányzik. A fából készült burkolóelemek hasadnak, penészednek, a lábazat megsüllyedt. Még a földszinti hőszigetelő ablakokat is fordítva szerelték be – szemléltette egy kísérlettel Golhovics György. Egy öt éve átadott iskolának nem így kellene kinéznie – állapítottuk meg.

– A kivitelező bankgaranciáját le fogjuk hívni, bár az nem elég minden javításra. Nem kívánunk a továbbiakban velük dolgoztatni. Úgy számoltuk, csak a parkettacsere költsége 16-18 millió forint lesz – mondta el Molnár Áron polgármester, aki hozzátette, a kivitelezési hibák miatt perre mennek, de a büntetőfeljelentést sem tartja elképzelhetetlennek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hengerből lopják a falu virágait

Hengerből lopják a falu virágait
Úgy megszaporodtak a viráglopások Ferencszálláson, hogy az önkormányzat már nem tudja pótolni a hengerekből eltűnő növényeket. Tovább olvasom