Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Újra kiválthatunk egyszerre háromhavi gyógyszert

Szeged - Visszatér a régi gyógyszerfelírási rend: szeptembertől újra ki lehet váltani egyszerre háromhavi mennyiséget. A patikáknak mostantól ismét az eddiginél nagyobb készletet kell tartaniuk, hogy ki tudják szolgálni a betegeket. Másfél évig tartott a szigor a spórolás jegyében – receptpazarlás lett belőle.
Mindössze másfél évet élt a gyógyszerfelírás szigorítására hozott rendelet: szeptembertől ismét három hónapra írhat fel gyógyszert az orvos. Tavaly márciusban azzal az indokkal, hogy túl nagy a gyógyszerpazarlás, bevezették az egyhavi rendelést. Felírhatott ugyan háromhavi adagot az orvos, csak a beteg nem válthatta ki egyszerre, a recepten ugyanis fel kellett tüntetni, mikortól juthat hozzá a páciens. Jövő hónaptól visszatér a korábbi rend: az 50 ezer forintnál olcsóbb, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos három hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a vényen nem kell feltüntetni a legkorábbi kiváltás időpontját. A vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre vagy egyenként kívánja a számára felírt gyógyszereket elvinni.

Készülhetnek a patikák a nagyobb mennyiségű gyógyszerkiadásra. Fotó: DM/DV
Készülhetnek a patikák a nagyobb mennyiségű gyógyszerkiadásra.
Fotó: DM/DV

– Ez egyszerűsíti azoknak a betegeknek a dolgát, akiknek terhet jelentett minden hónapban elmenni a patikába. Hiába volt ugyanis eddig három receptjük, arra rá volt írva a kiadhatóság dátuma, így nem szolgálhattuk ki őket a teljes mennyiséggel – mondta el Mód Lászlóné, a Kabay Patika vezetője. Hozzátette: véleménye szerint a rendszer egyik legnagyobb hibája a pazarlás volt, hiszen feleslegesen sok receptet nyomtattak ki a háziorvosok. – Most újra egy vényen szerepelhet a 3 havi mennyiség, a beteg pedig eldöntheti, akarja-e egyszerre elvinni, vagy nem. A patikusoknak ez persze azt jelenti, hogy ismét az eddiginél nagyobb készletet kell tartaniuk, hiszen a betegek oda járnak szívesen, ahová nem kell visszamenniük azért, mert a kértnél kevesebb doboz volt csak raktáron. Ezt pedig nem biztos, hogy a kis gyógyszertárak tudják vállalni akkor, amikor ilyen sok generikum van a piacon.

Októbertől lehetőség lesz arra is, hogy a beteg külföldön váltsa ki gyógyszerét. Ezt a vények kölcsönös elismeréséről szóló uniós irányelv hazai szabályozásba ültetése teszi lehetővé. Az orvosnak lehetősége lesz arra is, hogy a kiváltás országában ismert nyelven állítsa ki a receptet.

Olvasóink írták

 • 16. vasorrúbába 2013. augusztus 15. 19:37
  „Az a különbség,hogy az eredeti egy nagy kutatással és fejlesztéssel is foglalkozó gyógyszergyárban készül, a másolat pedig lehet, hogy egy tízemeletes alagsorában....”
 • 15. macs 2013. augusztus 15. 13:23
  „Segítsetek, mert én eddig úgy tudtam, hogy azok a generikus gyógyszerek, melyeknek lejár a szabadalma, és ezért a szabadalom birtokosának nyilvánosságra kell hoznia a receptúrát, így más gyártók is előállíthatják. Innentől nem értem, mi a különbség a régi és a generikus között. Bocs, buta vagyok. :-D”
 • 14. Pomat 2013. augusztus 15. 12:35
  „12. .suhym. 2013.08.14. 20:29
  Nem írtam h 7 napot voltunk külföldön, így nem férhettünk bele a kiváltásba. Ráadásul nem a saját dokink volt, hanem helyettesítő...., neki nem kezdtem el magyarázni ezt, és nem is tudtam erről a lehetőségről, tőled hallottam először ezt, de örülök neki és köszönöm. Sajnos nekünk nem adtak eddig se 3 havi receptet, hanem 3x kellett menni, nem magam találtam ezt ki.”
 • 13. nobody13 2013. augusztus 15. 06:10
  „Köszi, Csónakos :-)

  Amúgy kevesen tudják, hogy a generikus és új gyógyszerek vivőanyagai úgy vannak összerakva, hogy - elvileg- egymással kompatibilisek legyenek. Viszont ezzel azt érik el, hogy a régebbi gyógyszerek vivőanyagával nem kompatibilisek, tehát ha valakinek van pl. két régi gyógyszer, nagy eséllyel nem fog egy generikumot sem bírni, mert nem passzolnak össze. Néhány gyógyszergyártó ezt úgy küszöböli ki, hogy a régi gyógyszerben is változtat a vivőanyagon (!!!!!!!), úgy kerül be a patikákba, hogy a beteg nem is tud róla, csak nem érti, a régi jó gyógyszerétől miért van rosszul. Aztán az összetétel elolvasása után kiderül... Nekem 14 féle gyógyszerem van, bármi újat akarnak hozzáadni, már megvan a baj. A régieket simán felírhatják, azokkal pluszban sincs baj. Amúgy sajnos általános tapasztalat a környezetemben - sőt, gyógyszerészek is elismerik -, hogy az új fejlesztésű ill. generikus gyógyszereket sokkal kevésbé tolerálja a betegek szervezete, mint a régieket. Én pl. egyáltalán nem szedhetek semmiféle ilyet, mert szélsőségesen erősek a mellékhatások.”
 • 12. .suhym. 2013. augusztus 14. 20:29
  „8. Pomat 2013.08.14. 13:49

  Bocs, de eddig sem kellett háromszor annyit a doki nyakára járni. Ugyanúgy 3 havonta írták fel és havonta lehetett kiváltani, és már előtte 7 nappal kiadták, annyi van/volt engedélyezve.
  Nálam is előfordult, hogy még a kiváltási idő előtt szerettem volna elutazni, soha nem volt gond, csak arra kellett vigyáznom, hogy beleférjek a 7 napba.

  Már megbocsáss, semmi probléma nem volt a nyaralás előtti kiváltással, csak meg kellett volna beszélni az orvossal.
  Én évente többször töltök 2-3 hónapot Floridában, soha semmiféle gubanc nem volt f elírással, kiváltással..

  Házidoki felírta a 3 havi adagot, ráírta, hogy külföldre megyek, még angol nyelvű igazolást is adott, nehogy a reptereken vagy a beléptetésnél ,a vámnál gondom legyen, így 3 hónapra ellátva utaztam. Azt is mondta, ha tovább maradok bármikor csak szóljak és akkor úgy írja fel.
  ...................................................................................................

  9. Ferrer 2013.08.14. 15:42
  Tévedsz!
  Van akinek a szervezete teljesen másképp reagál egy másik vivőanyaggal rendelkező, azonos hatóanyagú gyógyszerre.. Nem én találtam ki, mind a gyógyszerész barátnőm, mind az ismerős belgyógyász is mondta, egymástól függetlenül.”
 • 11. csonakos 2013. augusztus 14. 19:19
  „9. Ferrer 2013.08.14. 15:42
  A vivő anyag lehet más és akkor már igaz az egyes! Nem véletlen, a klinikákon hetekig állítják be annak a gyógyszerelését aki több mint tíz féle gyógyszert szed! Szépen kikísérletezik melyik összetétel a jó! Azon változtatni csak újabb orvosi beállítással lehet.”
 • 10. alfa258 2013. augusztus 14. 17:40
  „Ez csak a hozzáértő szakemberek miatt alakult ki! Mint oly sokszor már! Dilettáns banda.....
  Ez”
 • 9. Ferrer 2013. augusztus 14. 15:42
  „1. nobody13
  Azért gondold végig, a "mezei" gyógyszereknek általában 1-2 hatóanyaga van, ha ezek ugyanazok mindkettőben, kizárt, hogy az egyik mellékhatásokat okozzon, a másik meg nem :D”
 • 8. Pomat 2013. augusztus 14. 13:49
  „Én nem igazán értem ezt a pazarlás dolgot, hiszen visszaosztva ugyanannyira jön ki a 3 havi, mint az 1 havi, az egyetlen különbség h nem 3 x kell a doki nyakára járni, meg nem 3 x kell a gyógyszertárat felkeresni, adott, fix napon, amikor nekem kutya kötelességem szerintük a saját érdekemben megjelenni.”
 • 7. macs 2013. augusztus 14. 11:36
  „Amikor a 3 havi adag felírását megszüntették, akkor azt mondták, hogy ezzel megszűnik a pazarlás. Most, amikor újra lehetővé teszik, akkor nem félnek a pazarlástól?”
 • 6. queenmargareth1 2013. augusztus 14. 10:19
  „oh, figyelmetlen voltam:(bocs”
 • 5. queenmargareth1 2013. augusztus 14. 09:59
  „Na tessék, akkor már nekem 9-én felírhatták volna:(De mindent utólag tud meg az ember.”
 • 4. Atlasz 2013. augusztus 14. 09:59
  „Ó, van olyan <moderálva>, amely már több, mint 3 éve hivatalban van. De jövőre az is meg fog szűnni!”
 • 3. mivan? 2013. augusztus 14. 09:34
  „2. Így van! De az illetékeseknek ennyi idő kellett, hogy rájöjjenek mekkora értelmetlen intézkedést hoztak.”
 • 2. Pomat 2013. augusztus 14. 08:50
  „Jajj végre! Nem is tudom hogy találhatott ki valaki annak idején ekkora hülyeséget. A lányom folyamatosan szed gyógyszert, és csak az utolsó szem után volt lehetőség az új receptet kiváltani, és hát van olyan hogy az pont hétvége, vagy aznap nem érünk rá, arról nem is beszélve, hogy nyaralás alatt amit nem Magyarországon töltöttünk, nem tudtuk kiváltani a gyógyszerét utazás előtt sem....”
 • 1. nobody13 2013. augusztus 14. 08:33
  „Nagyon jó! Különösen az utolsó rész. Sok jó gyógyszert "eltüntettek" a magyar piacról, azaz itt már nem forgalmazzák, legalább ha a beteg ragaszkodik hozzá, és valamelyik szomszéd országban van, akkor három havi adagért már megéri a buszjegy vagy a benzin, kinek hogy olcsóbb. Én rendszeresen hallom, hogy a gyógyszeremet "már csak az én kedvemért" tartja a nagy patika, mert más nem viszi az ára miatt. Viszont ennek 12 éve nincs mellékhatása, jó bevált, régi szer, ellentétben a helyettesekkel, aminek több mellékhatása van, mint amit használ. Magyarul spórolok: a gyógyszer drága, de ha az olcsóbb összes mellékhatására újabb gyógyszereket kellene szednem, már sokkal többe kerülne, plusz az egészségem is tovább romlana...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családostul költöznek a magyarok külföldre

Sokan döntenek úgy Magyarországon, hogy egész családjukkal külföldre költöznek a jobb megélhetésért. Tovább olvasom