Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Újra pusztulnak a halak Újszegeden a Holt-Maroson, de még nem tudni, miért

Olvasónk jelezte vasárnap, hogy büdös vizet, haltetemeket talált reggel: utánajártunk. A héten mintát vesznek a vízből.
E-mailben jelezték lapunknak vasárnap, hogy a Holt-Maros Bérkert utcai átjárójának közelében nagyon büdös a víz, és furcsán fekete a színe, a vízen pedig kisebb-nagyobb haltetemek himbálóznak.

Amikor délután a helyszínre értünk, a bűz már nem érződött, de a döglött halak ott voltak: tíz, nagy testű amurt számoltunk össze, a tetemek a vízen lebegtek.
Megkérdeztük a Herman Ottó Horgászegyesület elnökét, hogy mi lehet az oka a halpusztulásnak. Kemény András azt mondta lapunknak, tud a problémáról, de a pontos okokkal még nincsenek tisztában – az is lehet, hogy természetes pusztulástól van szó. Azért megmérték a víz oldott oxigénszintjét, ami alacsony, de még nem kritikus. Felvették a kapcsolatot a Szegedi Vízművek Zrt.-vel is, amelynek szakemberei a ten mintát vesznek, és laborjukban megvizsgálják a vizet.
Legutóbb tavaly május végén történt nagyobb halpusztulás a Holt-Maroson. Akkor 365 kiló hal pusztult el az alacsony oxigénszint miatt. A jelenség azért is volt mellbevágó, mert utoljára, tíz éve egy bakteriális fertőzés végzett a Holt-Maroson 80 kilónyi ezüstkárásszal, azóta ilyen probléma nem volt. Az azt megelőző télen, amikor helyenként 35 centis jégpáncélon kellett lékeket vágni, hogy a levegőztetés megoldott legyen, nem volt pusztulás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 év a kiválóság szárnyain

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) célkitűzéséhez hasonlóan a Szegedi Tudományegyetem (SZTE)… Tovább olvasom