Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Újra sétálhatunk a vár gótikus templomában

Egyelőre befejeződtek a feltárási és rekonstrukciós munkálatok a szegedi vár mellett lévő gótikus templom maradványainál. A régészeti kutatások és a gótikus építmény alapjainak feltárása jövőre folytatódik és a tervek szerint néhány év múlva a maradványok egészét láthatja majd a nagyközönség.
Fehér vonal választja el a gótikus alapokat és a százéves téglákat. Fotó: Schmidt Andrea
A fagyok beállta előtt konzerválták az egykori szegedi vár egyik legrégebbi építményének, a középkori gótikus templom falainak egy részét. A ma várnak nevezett, egykori Mária Terézia kapu mellett és alatt húzódó templomfalak egyötödét az idén láthatóvá tették a Móra Ferenc Múzeum régészei, így ma már jól kivehetők az építmény alapjai.

– A legmodernebb régészeti eljárásokat követve úgynevezett didaktikus vonallal választottuk el a feltárt gótikus maradványokat és az azokat kiegészítő százéves téglákat – magyarázza Horváth Ferenc régész, a feltárás szakmai irányítója. – Ez egy fehér vonalat jelent, amely alatt az évszázadokig föld alatt lévő gótikus maradványok, míg fölötte, százéves téglák láthatók. A múlt század eleji, Gyuláról ide szállított építőanyagra azért van szükség, mert jól harmonizál a több száz éves gótikus téglákkal – állítja a szakember. A helyreállítást nehezítette a magas talajvíz, de egy csapadékelvezető rendszer kiépítésével megoldották ezt a problémát. Az egykori templom padlószintjére fehér murvát szórtak, így akár az egykori építmény falai között érezheti magát a látogató.

Mostanra sikerült kialakítani egy klasszikus bemutató jellegű kiállítás alapjait, de a munka ezzel nem áll le, hiszen jövőre tovább ásnak északi irányba, a Stefánia sétányon. Korabeli dokumentumokra, írásbeli forrásokra, és egy hat évvel ezelőtti ásatás eredményeire támaszkodva a szakemberek pontosan meg tudják határozni, merre húzódnak a föld alatt a Dugonics András által Szent Erzsébet templomának nevezett építmény falai.

Horváth Ferenc szerint ez az épület a középkori Magyarország egyik legnagyobb és legszebb gótikus stílusban épített temploma volt, melyben gyakran megfordultak az ország uralkodói. A vár múlt század végi lebontásakor sok sarokkő, boltozati elem került elő, melyek egy része ma is megtalálható a múzeum raktáraiban. A távlati tervekben szerepel az elképzelés, mely szerint a templom egykori főbejáratát újra felépítenék az eredeti helyén a maradványoknak a felhasználásával. A régészek olyan bemutatót álmodtak ide, amely a rekonstruált romok segítségével szinte életre keltené az egykori templomot. Horváth Ferenc szerint a jelenlegi várépület alatt húzódó maradványokról sem kell végleg lemondanunk, hiszen létezik már olyan régészeti eljárás, amely egy vastag üveglap segítségével az építmény alatt húzódó falakat is be tudja mutatni.

A rekonstrukció költségeit a városi önkormányzat és a megyei közgyűlés közösen biztosítja. Egy korábbi megállapodás értelmében még két évig évi ötmillió forintot biztosítanak a feltárási munkálatokra, de pályáznak további támogatásokra.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós felújítás és fejlesztés Szegeden

Csak jövőre költözik vissza régi-új helyére a szegedi városi televízió, amely százmillió forintból… Tovább olvasom