Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Újra sikeres évet zárt a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar

Szeged - Újra sikeres évet zárt a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, amely 2005–2006-ban korábbi képzéseinek 70 százalékát, alkalmazotti létszámának negyedét elveszítette. Galambos Gábor dékánnal az intézmény új struktúrájáról, jövőjéről beszélgettünk.

Újra sikeres évet zárt a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, amely 2005–2006-ban korábbi képzéseinek 70 százalékát, alkalmazotti létszámának negyedét elveszítette. Több mint negyven új szakot fogadtattak el, ismét ezen a karon tanul a legtöbb hallgató az egyetemen, gazdasági eredményük a következő év esetleges hiányait is kivédheti. A szerkezeti átalakulás is befejeződött – Galambos Gábor dékánnal az intézmény új struktúrájáról, jövőjéről beszélgettünk.

– Az integráció nem a Juhász Gyula főiskola diadalmenete volt az egyetemen – emlékeztet a közelmúltra Galambos Gábor, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja. Arra utal, hogy a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a jogszabályi változásokat követő átalakítás egyetemi döntései az új szakok indítási jogát csak azon képzéseknél hagyták a karon, amelyeknek nem volt más karokon vetélytársa.
– A változásokra reagálnunk kellett. Ennek egyik eleme, a szerkezeti átalakulás lezajlott, létrejöttek az új intézetek. Ez a félév az átmenet jegyében telt el – szeptemberben a klasszikus, régi struktúra alapján indultunk el, november elején aztán „átpakoltunk mindent" – mesélte a dékán, aki évnyitó fogadásán már az új struktúrával kapcsolatos elképzeléseit ecsetelhette hallgatóságának.

Galambos Gábor dékán: Pedagógiai, neveléstudományi értékeinket a későbbiekben is kamatoztathatjuk. Fotó: Karnok Csaba

– A kar 29 tanszékéből 11 intézet jött létre. Az intézetek kialakítása az erők koncentrálását teszi lehetővé. Olyan oktatási és tudományos műhelyek létrejöttét, amelyekben a megváltozott képzési profilnak megfelelően folytathatók a kar hagyományai. Korábbi törekvésünk ellenére ma nem a tanárképzés szervezői vagyunk az egyetemen, de az országban is elsők közt akkreditáltattunk tanári mesterszakokat, amelyekre már szeptembertől várjuk korábbi hallgatóinkat, hogy főiskolai szintű diplomájukat mesterszintre konvertálhassuk. Mesterszakjainkat a hozzánk igyekvők megtalálhatják a január végén megjelenő felvételi tájékoztatóban. Ez a tény is mutatja, hogy „már nagyon pontosan látjuk az új irányt", emeli ki Galambos Gábor.

Fontos a felsőfokú szakképzés

– Fontosnak tartjuk a felsőfokú szakképzést. Az SZTE-n nálunk van jelen a leghangsúlyosabban ez a forma: tizennyolcféle képzésünkben évfolyamonként négyszáz hallgató tanul, amint erről mindenki részletesen informálódhat megújult honlapunkon, a http://www.jgytf.u-szeged.hu/ címen – tudatja Galambos Gábor.

A kar képzési szerkezetében súlyponti eltolódás következett be. – Az egykori tanárszakok helyett a tanítóképzés, óvodapedagógia és gyógypedagógia szakok felé nyitunk erőteljesebben. Szeretnénk például az ELTE mellett az ország legjobb gyógypedagógus-képző központja lenni. Ehhez segítséget nyújt a kar 135 éves múltja is: az intézmény a magyar tanárképzésben előkelő helyet foglalt el, ezeket a pedagógiai, neveléstudományi értékeket a későbbiekben is kamatoztathatjuk – vallja a dékán.

– Nagy értékeink vannak a művészetközvetítő és testkulturális területen, és mellettük mind erőteljesebb szerephez jut az andragógusképzés. Palettánkon új színfolt a társadalmi tanulmányok szak, jelentős oktatói erőket koncentrálva – mondja Galambos Gábor, és kiemeli: a bolognai folyamat következménye, hogy az eddig egyciklusú képzés immár rövid ciklusú szakaszok sorozatára bomlik: felsőfokú szakképzésre, alap- és mesterképzésre, doktori képzésre. Így egyes ciklusok végén szűkebb szakképzettséggel, ám a munkaerőpiacra felkészültebben léphetnek ki a felsőoktatásból a hallgatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét akkreditálták a TELC nyelvoktatási és képzési módszert

Szeged - Újított a felnőttképzés legszebb hagyományait ápoló civil szervezetünk, a Tudományos… Tovább olvasom