Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Újra Szeged legszebb háza a szecessziós Reök-palota

Európa egyik csodája, a szecesszió remekműve született újjá Szegeden. A Reök-palota 1907-ben épült fel, luxuskivitelben, helyi művészek, mesterek közreműködésével, csapatmunkában. Száz év elteltével ugyanezt mondhatjuk el: profi tervezésben és kivitelezésben áll előttünk.
Európa egyik csodája, a szecesszió remekműve született újjá Szegeden. A Reök-palota 1907-ben épült fel, luxuskivitelben, helyi művészek, mesterek közreműködésével, csapatmunkában. Száz év elteltével ugyanezt mondhatjuk el: profi tervezésben és kivitelezésben áll előttünk – kibújva az állványerdő alól –, immáron a művészetek palotájaként Reök Iván vízépítő mérnök valahai lakóháza. Lapunk ott volt a felújítás utolsó pillanataiban, a múltban és a jelenben egyaránt Rantal János építész, vezető tervező kalauzolt bennünket.

Tegyünk egy időutazást a tizenkilencedik és a huszadik század fordulóján Szegeden! Már vége a nagy víz utáni gazdasági boomnak, már egy kissé lelassulnak az építkezések, de azért itt nyüzsög az ország minden hozzáértő mestere. Az 1900-as évek elejét írjuk: újabb és újabb paloták épülnek a belvárosban is, a mai Reök-palota környékén. Ha megállunk a jogi kar épülete előtt, és bepillantunk a Fekete Sas utcába, ugyanazt láthatjuk, mint eleink száz évvel ezelőtt. Azokat az eklektikus stílusú palotákat, amelyeket – mint ahogy azt Rantal János, a Reök-palota rekonstrukciójának vezető tervezője elmondta – szinte a divatos mintakönyvek alapján húztak fel egymás mellé. Megteremtve persze ezzel azt az egységes városképet, amely Szegedet Magyarországon egyedülállóvá tette.

Magyar Ede, az építőmester

Magyar Ede 1877. január 31-én született Orosházán. Építőmesteri vizsgát Budapesten tett, 1901-ben pedig már Szegedre költözött és megnősült. Tervezői munkásságát csak 1904-től ismerjük, abban az évben adta be engedélyezésre a Tábor utca 5. szám, első szecessziós épületének terveit. A Reök-palota után ő tervezte a Kárász és a Somogyi utca sarki Ungár-Mayer-házat is. Élete tragikus véget ért: rendezetlen magánélete miatt 1912-ben, 35 éves korában öngyilkos lett.

Aztán bekövetkezik egy robbanás: Szegedre is megérkezik a szecesszió, Lechner Ödön munkássága nyomán először csak megcsapja a szele, majd kiteljesedik Magyar Edében, a magyar Gaudíban. A stílus legnagyobbat szóló alkotása a Reök-palota, amely azonban nem jött volna létre, ha megrendelő és mestere nem egy nyelvet beszél. Szükség volt Reök Ivánra, a szegedi vízépítő mérnökre, hogy megszülessen a csoda: a tehetős, sokat utazó polgár – nagybátyját, Munkácsy Mihályt látogatta gyakran Párizsban – hatlakásos belvárosi palota terveit rendeli meg Magyar Edétől. Attól a művésztől, aki vele együtt merül meg Európa fővárosainak bugyraiban is, azokban a párizsi mulatókban többek között, amelyek falait szeszélyesen tekergő motívumok, a szecesszió alkotóelemei díszítik.

Adott tehát az építész, aki az új stílus elkötelezett híve, és az újra fogékony megbízó, Reök Iván. Csatlakoznak hozzájuk a legjobb mesterek. Létrejön – mai szóval élve – a csapat, a társalkotókkal: építészekkel, asztalosokkal, épületszobrászokkal, díszítőkkel, kovácsokkal. A mester mindennapi jelenlétével két évig, 1907-ig tart a munka. A megbízó részéről teljes a bizalom. És szép lassan eltérnek az engedélyezésre, a beetetésre beadott tervektől, és a neobarokknak tervezett házat feldíszítik a Tiszát idéző hullámzással, az egyedülálló kék színű, arany bibés vízililiomokkal.

„Mintha szél mozgatná, úgy hullámzanak falsíkjai, mintha óriás gyúrta volna, oly furcsák erkélyei, s mintha mesebeli tündérek készítették volna, olyan varázslatosan szépek virágdíszei" – írja róla Bakonyi Tibor építész. Az épület ma is olyan, sőt olyanabb: erről írunk a folytatásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden még papírból dolgoznak a képviselők

Szegeden még papírból dolgoznak a képviselők, de már folynak az előkészületek a közgyűlési munka… Tovább olvasom