Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Újra Török Márk az EHÖK elnöke

Szeged - Letelt Török Márk 2 félévre szóló büntetése. Szeptembertől nemcsak újra egyetemi hallgató, de az EHÖK élére is megválasztották. Nem akar feltétlenül kakaskodni, de a hallgatói autonómia erősítése továbbra is cél – nyilatkozta.
Újra Török Márk a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke. Szeptemberben választották meg, miután letelt a két félévnyi felfüggesztés. Korábban megírtuk: a Csongrád Megyei Bíróság 2008 augusztusában hagyta helyben az egyetem azon határozatát, amely Török Márkot – aki akkor is az EHÖK elnöke volt – két félévre eltiltotta tanulmányai folytatásától. Az ok: hallgatói kötelezettségeinek hatrendbeli megsértése. Az előző évben tehát nem volt hallgatói jogviszonya, így tisztséget sem viselhetett az egyetemi önkormányzatban.

Tavaly Zelena András volt az EHÖK elnöke, aki idén nem indult a posztért. Török Márk volt az egyedüli jelölt. A választmány 37 igen, 2 nem szavazattal helyezte őt újra az elnöki székbe.

Letelt a két félévre szóló eltiltás. Fotó: DM/DV
Letelt a két félévre szóló eltiltás.
Fotó: DM/DV

– Továbbra is a hallgatói autonómiát szeretném erősíteni. A folyamatosságot akarom biztosítani, de nincs olyan, amit ki tudnék emelni, ami az elmúlt egy évben érlelődött meg bennem – válaszolta a vezetői tervekre vonatkozó kérdésre. Azt azonban hangsúlyozta: „nem szeretnék feltétlenül kakaskodni". A tavalyi kényszerszünet alatt nyelvet tanult, és folytatta a munkát a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájában.

Török Márk nemcsak az EHÖK-elnökségre pályázott idén, hanem a bölcsészettudományi kar hallgatói önkormányzatának tagjai közé is aspirál. A választáson az úgynevezett jelölő forduló már lezajlott, néhány napon belül kiderül, kik lesznek a testület tagjai. Elnököt aztán a testület választ. A jelölteket bemutató reklámanyagon nevük, e-mail címük, évfolyamuk és szakjuk mellett fotó is látható az indulókról. Török Márkról olyan kép került a szóróanyagra, amelyet lapunk fotóriportere 2007-ben az első fokon eljáró egyetemi fegyelmi bizottság tárgyalásán készített akkor, amikor kihirdették a döntést, a két féléves eltiltást.

Az elnök azt állítja, nem látta ezt a szórólapot, nem ő választotta a fényképet, a feltételezést – a fotó használata fricska az egyetemnek – visszautasította.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. Kiti 2010. január 05. 18:54
  „Üdv!

  Mondja már nekem valaki, hogy most milyen képzésen van amivel jogviszonya van?
  Ahogy én tudom az eltiltása előtt 3x-or bukott meg történelem "szakon" (amúgy nem szak - diplomán "történelem szakos bölcsész") Jogász képzésen passzív volt. Van még egy BTK-s képzése, de nem tudom mi, lehet etika, filozófia.”
 • 57. mininova 2009. október 12. 16:44
  „Teljesen egyetértek lacacicával.
  Az meg, hogy a "hök/ehök elvileg nem rendezvényszervező iroda, hanem hallgatói ÉRDEKKÉPVISELET" igaz, de azért ne felejtsük el, hogy a rendezvények -- legalábbis az én szememben -- színesítik a hallgatók mindennapjait, ezzel legalább van látszata annak, hogy csinálnak valamit, hiszen gondoljunk csak bele, hogy érdekképviselet címén sok mindent lehet csinálni: Pl.: XY hallgató bemegy mondjuk egy kari hök irodára egy komolyabb problémával, amit az továbbít az EHÖK felé, ahol összeülnek, hogy összehozzanak valamit. Születik egy beadvány, amit benyújtanak a hivatalos szervekhez. A magyar mentalitást figyelembe véve azok ülnek rajta egy fél-egy évet majd megküldik a véleményüket, amelynek figyelembevételével az EHÖK kidolgoznak valami újat. Amit továbbítanak az egyetemi vezetés felé. Azonban ezeket csak a következő évvel szokták bevezetni, így könnyen megeshet, hogy az a hallgató aki benyújtotta a panaszt már nem is lesz egyetemista, mire a változtatásokat bevezetik.
  Egyébként múltkor láttam a BTK-n Odesszai csereprogram lehetőséget, amin szintén az EHÖK logója díszelgett, szerintem azt is a pozitívumok közé lehet sorolni.”
 • 56. piccola 2009. október 12. 15:35
  „az, hogy ez megtörténhetett, a szegedi egyetemisták szégyene...

  @lacacica: pont ez a baj. a hök/ehök elvileg nem rendezvényszervező iroda, hanem hallgatói ÉRDEKKÉPVISELET.”
 • 55. lacacica 2009. október 12. 02:44
  „Nahát nahát kedves Márkó, itt nem tudja senki, hogy miket csináltál, hát így azért nem szép téged bántani cukifiú, amíg hallgató voltam a következő történt velem a Márkó révén/miatt

  Először is indítottak félévente legalább 3 ált műv kurzust, megalapították az új bölcsészlapot a Szabad ötleteket; újraindult a régi lap, a Bölcső; megalapították a bölcsészbált,és megszervezték először a Szevasz Tavaszt, ez ilyen kari nap féleség. Aztán akkor is kirúgták; de pár hét múlva már EHÖK elnök lett.

  Aztán ne felejtsük el, hogy szervezett 2 tandíjtüntetést, ami ha igaz hogy balos akkor még nagyobb dolog, egyébként meg voltam a pesti tüntetésen és az országos tüntetésen voltak annyian mint Szegeden, ja és voltam a tandíjas vitán is ahol az államtitkárt szó szerint elküldte a sunyiba, hogy nehogy má fabatkákat osztogasson nekünk.

  Egyébként egyvalami azért nem nagyon tetszik, valamilyen pincéből előkotortak egy József Attila szobrot, ami most a TIK végében áll, de szerintem nem szép, még akkor sem ha a Márkó csinálta...”
 • 54. vbfun 2009. október 11. 16:27
  „márki,
  elmegyek holnap a btkra aztán szerzek malicímes szavazólapot, és küldök neked
  képet magamról.

  itt mindenki irigy rád kedves márki, ne haragudj rájuk! én meg lennék a sok irigy mellett a te cicád!
  nekem nagyon bejönnek a borostás huncut szemű maffiózó fiúk!!!!!

  remélem teccem majd Neked cukifijú ;)”
 • 53. mininova 2009. október 11. 12:55
  „Most Korrigált kreditindex érvényesült, a pontos képletet nem tudom, de annyi a lényege, hogy figyelembe veszi a nem teljesített órákat, illetve azt hogy hány kreditet vett fel az ember. Anglikanisztikán most az évfolyamelső 36700HUF-t kap, a kommunikációsok közül az évfolyamelső 43400HUF-ot. Egyébként az ösztöndíjtábla elérhető a www.btkhok.hu címen. Egyébként most megpróbáltam megnézni az ELTE BTK honlapját, hátha valami ösztöndíjtáblára bukkanok, de sajnos nem találtam. Mindenesetre már talán több, mint 2 éve hasonló nagyságrendű ösztöndíjak vannak a bölcsészkaron én egy másfél éve találkoztam egy volt évfolyamtársammal, aki arra panaszkodot, hogy 4,7-re 15 000 Ft-ot kap.”
 • 52. kis_vakond 2009. október 11. 00:29
  „mininova: a jegyzettámogatés az már nagyon-nagyon régóta létezik, Török Márk még simán középiskolán gondolkodott mikor bevezették, szóval az nem az Ő agyszüleménye.
  Az ösztöndíj meg nem tudom, hogy hogyan is működik most, de írd le, hogy tudjunk róla beszélni, anno még azt tudom, hogy pesten baromi sokkal kaptak többet, és hogy szegeden is a tanárszakosok, a fösulin többet kaptak, mint az orvostan hallgatók, vagy biológusok, közgazdászok.”
 • 51. E! 2009. október 10. 19:02
  „Felköpök és aláállok. Eddig sem volt pozitív véleményem a hallgatói önkormányzatokról (a sajátom pl anno idióták gyülekezete volt), de ehhez már pofa kell. Egészségükre, így beltenyésződik ki hazánk következő politikus degenerációja. :P”
 • 50. ukk-mukk-fuck 2009. október 10. 16:02
  „ezt a fejszerkezetet.......”
 • 49. mininova 2009. október 10. 15:29
  „Én egyet biztosan tudok, ami a nevéhez főződik: a jegyzettámogatás, ami jó pár évvel ezelőtt még nem létezett (Kár, hogy ezzel már csak a jegyzetboltban lehet élni). Az ösztöndíjrendszer átalakításában nem vagyok biztos, mindenesetre tény, hogy lényegesen több pénzt kapunk ösztöndíj címén, mint pl. az eltések vagy a pécsiek. Más pozitívumról nem tudok felhozni.
  Én azért kíváncsi lennék az összes HÖKös/EHÖKös fizetésére, jó lenne ha ezek nyilvánosak lennének. Egyébként én nem is az ő fizetésükre mennék rá, hanem Szabó Gáboréra. Nem véletlenül volt az M1-es vita a rektori fizetésekről, megjegyzem még mindig nem nyilvános.”
 • 48. kis_vakond 2009. október 10. 12:37
  „teljesen jó, hogy elkezdtetek a több szakos, meg ilyen dolgokkal foglalkozni abból amit írtam. emelte: két kutatószak egymás után.

  De lényeg, hogy én azért várnék választ valaki/ktől a már előbb is feltett kérdéseimre:

  mit is tett a hallgatókért, mi az ami miatt kedvelnünk kéne, és elismerni munkáját? Milyen olyan dolgokat hozott létre, amik nem a hallgatói bulizást hivatott erősíteni, mi az amit a hallgatók segítésére csinált, hogyan alakította át a juttatási rendszer hogy reálisabb legyen? akkor beszéljünk a tényekről, mert én sajnos ilyesmiket nem tudok a nevéhez kötni.”
 • 47. emelte 2009. október 10. 10:35
  „kis_vakond!

  nem tisztem ítélkezni. azt sem tudom milyen karon milyen szakokat csináltál végig, de eszembe jutott az asszisztensem mondata. a lányáról beszéltünk, aki "egyetemista". ha rád nem ez vonatkozik a két szakkal, bocsánat:

  vizsgaidőszakban mondta nekem: ajajjj, ennyit meg annyit tanul az én kislányom a vizsgákra. mert ő már egyetemista, három szakot csinál..

  a) főiskolára járt, ami lehet hogy szte-s kar, de nem egyetemi!
  b) tanító volt ének vagy gyógyped. specializációval, ami a második szak szerinte,
  c) és emellé a két irtó nehéz szak mellé felvett egy felsőfokú szakképzést, titkárnőképzőt vagy mi a fenét!

  szóval az ilyen két szakot, három szakot csináltam szöveggel kommentelők gondolkozzanak már, mi értelme mindennek, és miért nem látják be, inkább dolgozzanak a teszkóban, mert ha végeznek is oda jutnak.
  ne diákhitelezzenek, ne héderezenek az adónkból egyetemi szakjukon! MUHAHHA, 2-3 szak!
  csináljatok végig egy szote-s vizsgaidőszakot, állítom az első vizsgába belehaltok, ti sokszakos!

  aztán olvassátok a juttatási rendszer szabályrendszerét, meg induljatok ti is a pályázaton, és tegyétek jobbá az egészet! vagy ennyire féltek ti is attól hogy úgy jártok mint a törököt elítélő bizottság! szánalmas, kegyeletsértő volt a belinkelt írás, nem is értem miért nem moderálták ki! olcsó poén volt akárkitől is jött!
  szóval üljetek fel a sárga tengeralattjárótokra és húzzatok el messze földre, amerikába újásgot hordani, mosogatni ne a 2-3 szakos, áldiplomás munkanélküliek számát növelni és itt elégedetlenkedni, hogy így gazd. válság, úgy qrva nyugdíjasok, meg az ehök...”
 • 46. lidi 2009. október 10. 10:34
  „igaza van zottynak, az egyetemet - és így oktatót, diákot egyaránt - minősíti az is, milyenek a diákvezetői.

  kis_vakond! nyilván vannak és voltak olyan hallgatók is, akik nem lábat lógatni járnak az egyetemre, nem lehet általánosítani (bár érdekes, hogy ma már érdem, ha valaki két szakot csinál végig, az én időmben még ez volt a természetes, és én is dolgoztam, mert élni kellett valamiből, de emellett még jutott időnk másra is, és itt nem a bulizásra gondolok, bár nyilván mi is jártunk szórakozni). de azt írod: "Már akkor is érdekelt, a hallgatói érdekek képviselete, de mikor rájöttem, hogy hogyan működik, inkább nem cseréltem le a tisztességes melómat olyanra, amivel elveikben nem értek egyet, egy olyan dologra, amiben a hallgatók érdeke az utolsó ami érvényesül." én meg kérdezek: vajon mitől változna/változik meg a HÖK-EHÖK szellemisége, erkölcsisége, ha azok, akiket zavar a mostani dolgok állása, inkább félreállnak? épp azért lehet ezeknek az embereknek örökbérlete a posztokra, mert a józanul gondolkodó, normális diákok (akik nyilván vannak) nem képesek összefogni és elzavarni őket. azért nyögitek őket, mert hagyjátok, hogy ők üljenek a nyakatokon. Azért 18-20 éves fiatalokban még több forradalmi lelkületnek kéne lennie.... hidd el, nagyon nem mindegy, hogy ugyanazokkal a jogokkal kik élnek (vissza).”
 • 45. ciklon-b 2009. október 10. 10:19
  „mint egy jóllakottnapközis milyen gyerek ez már :D”
 • 44. kis_vakond 2009. október 10. 09:03
  „kedves molnar_kalman87! válaszolnék a kérdésedre, bár kicsit más stílusban, mint ahogy Te ismeretlenül ítélkeztél.
  azt kérdezed büdös munka? nos két szakot csináltam végig, úgy hogy mellette folyamatosan dolgoztam, szóval nem a diákhitelből kocsmáztam egész nap, és nem délben keltem fel. Én nem voltam Hökös, mert nem arra volt időm, a munka és tanulás eléggé megszabta a szabadidőmet. Már akkor is érdekelt, a hallgatói érdekek képviselete, de mikor rájöttem, hogy hogyan működik, inkább nem cseréltem le a tisztességes melómat olyanra, amivel elveikben nem értek egyet, egy olyan dologra, amiben a hallgatók érdeke az utolsó ami érvényesül.

  De akkor légy Te az, aki elmondja nekünk fröcsögőknek, hogy mit is tett a hallgatókért, mi az ami miatt kedvelnünk kéne, és elismerni munkáját? Milyen olyan dolgokat hozott létre, amik nem a hallgatói bulizást hivatott erősíteni, mi az amit a hallgatók segítésére csinált, hogyan alakította át a juttatási rendszer hogy reálisabb legyen? akkor beszéljünk a tényekről, mert én sajnos ilyesmiket nem tudok a nevéhez kötni.”
 • 43. Zotty 2009. október 10. 08:03
  „Szégyen, hogy egy komly egyetem EHÖK küldüöttjei egy bohócot tesznek meg vezetőjüknek. Ez csak őket minősíti.”
 • 42. lacacica 2009. október 10. 00:28
  „Uraim

  Bár én csak egy buta cica vagyok, de mi a bari nőmmel szoktuk egymást nyaggatni, hogy melyikünk a kövérebb, fiúknál nem a has nagysága a lényeg ;O

  és mint mondtam imádom a rosszfiúkat, és nem, tényleg nem angyal hanem ördög, cuki ördög...

  Ja és bár télleg egy buta cica vok, olyat is hallottam, hogy kényszerítés, meg olyat is, hogy zsarolás; de a kettő sztem nem megy, bár az ördögöknél ki tudja...:)))))))”
 • 41. Felhőfejes 2009. október 09. 23:56
  „lacacica-nak: mint 5. alatt már említettem, rendesen meghízott ahhoz képest, amit az egy évvel ezelőtti kép mutat.
  Igaz, nekem már ezen is kövérnek tűnik - s valszeg akkor se tetszene, ha nő lennék.
  De ettől még biztosan lehet őt is szeretni...”
 • 40. nanemaaa 2009. október 09. 23:15
  „" a diákvezér szándékosan tette lehetetlenné annak az egyetemi bizottságnak az összehívását, amelynek a szociális ösztöndíj szabályait kellett volna kidolgozni. Az Universitas Sport Club vezetőjével szemben ,,zsarolásszerű kényszerítést valósított meg" azért, hogy a hallgatói önkormányzat által delegáltak 50 százalék fölötti többséget kapjanak a sportegyesület vezetésében."

  Hát ennyit e szende szűzról.”
 • 39. lacacica 2009. október 09. 21:51
  „csak 24 éves, és nem is kövér, kis cukorfalat, nem rossz nektek a sötét kis kuckótokban szitkozódni?
  csak kérdem... imádom a rosszfiúkat;)”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Beruházásdömping - három nagy és sok kicsi

1978: Szeged három nagyberuházását élénk figyelemmel kíséri a város lakossága - és persze lapunk is. Épül az új Tisza-híd, a Jókai utcai nagyáruház és az Északi városrész lakótelepe. Tovább olvasom