Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Újra Zákányszéken Lilla és Norbi

Zákányszék - Két hónap után visszakapta gyermekeit a boszorkánysággal is megvádolt Kálmán Andrea. A zákányszéki ügyben a szolnoki gyámhivatal határozott, Lilla és Norbi csütörtökön megérkezett otthonába.
– Kaptam egy SMS-t csütörtök délután a volt férjemtől, hogy fél hatkor itthon lesznek a gyerekek. Úgy is volt, kocsival hozták őket. A fiam mindjárt belakta a szobáját, a lányom kicsit nehezebben aludt el – elevenítette fel a viszontlátás estéjét a kétgyermekes anya, Kálmán Andrea.

Láthatás

– Az ideiglenes elhelyezés alatt is találkoztam a gyerekeimmel. Elmentem a lányom évnyitójára, ahol addig nyaggattam a volt férjemet, amíg bele nem egyezett a láthatásba. Másnap el is jöttek hozzám a gyerekek. Szeptemberben még kétszer voltak nálam. A fiam néhányszor itt is aludt – mondta el az anyuka.

Mint azt korábban megírtuk, Zákányszék jegyzője, Tatár Zoltán idén július 31-én hozott végzése szerint ideiglenes hatállyal Papp Róbertnél, a 11 éves Lilla és a 14 éves Norbert édesapjánál helyezte el a két gyermeket. Ezzel egyidejűleg – tekintettel arra, hogy a gyermekek édesapja korábban Zákányszék jegyzője volt – más eljáró hatóság kijelölését kérte, így került az ügy a Szolnoki Városi Gyámhivatalhoz.

Az eljárást nyáron a gyerekek apja kezdeményezte, kérelmet nyújtott be a hatósághoz az ideiglenes elhelyezésre. Arra hivatkozott, hogy a gyerekek anyja, a volt felesége közvetlenül veszélyezteti a gyermekek testi épségét, értelmi, erkölcsi fejlődését. A bírósági titkárként dolgozó apa kérelmében többek között azt is kifejtette, hogy volt felesége mágikus szertartásokat végez, boszorkányrituálékat gyakorol.

A férfi 16 éves házasság után tavaly januárban költözött el az asszonytól. Akkor a bíróság a válás után az anyánál helyezte el a gyerekeket, az édesapa kéthetente láthatta őket.

A gyámhivatal az apa és az anya otthonában is készített környezettanulmányt, valamint mindkét gyermeket meghallgatta az eljárás során. A határozat rögzíti, hogy a gyermekek nem tettek említést olyan körülményről, amely az apánál történő ideiglenes elhelyezést indokolta volna.

– A polgármesteri hivatalban a családsegítőt, külön-külön a gyerekeket, a nagyszülőket, a volt férjemet és engem is meghallgattak. A gyámügy nagyon korrekt és pártatlan volt – állította az asszony.

A szolnoki gyámhivatal október 8-i határozatában megszüntette az ideiglenes elhelyezést, és felhívta az anyát, hogy vegye gondozásba a kiskorúakat. A gyámhivatal határozata ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül lehet fellebbezni. Felhívtuk az apát, hogy kíván-e élni a fellebbezéssel, de elhárította az érdeklődésünket, nem akarta kommentálni a történteket. Zákányszék jegyzőjét, Tatár Zoltánt is megkerestük telefonon, aki csak annyit mondott: „Elfogadom a gyámhivatal döntését."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedési káosz Szegeden

Szeged - Felbolydult méhkasra emlékeztetett tegnap a Kossuth Lajos sugárút Szegedre bevezető… Tovább olvasom