Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Újraélt forradalom

A szegedi egyetemről induló 1956-os forradalom a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének október 16-i megalakulásával kezdődött. Ennek felelevenítésére vállalkozott több száz fiatal hallgató és a Magyar Irodalmi Kreatív Színpad amatőr társulata tegnap délután.
Sándor János rendezésében a korabeli jegyzőkönyvek és hangfelvételek alapján tegnap délután eljátszották a MEFESZ alakuló ülését és nagygyűlését az eredeti helyszínen, a bölcsészkari auditorium maximumban. A dokumentumjátékról tévéfelvétel is készült.

Egy tűt sem lehetett leejteni a nagyelőadóban, ahol a padsorok nagy részét statisztaként a mai hallgatók foglalták el, az egykori diákok képviselői – mint közönség – ezúttal más helyen ültek.

Az „alakuló ülésen" szinte tapintható volt az ötven évvel ezelőtti feszült légkör. A forgatókönyvet is jegyző Kiss Tamás megformálója először korabeli táviratokat olvasott fel, amelyekben az ország egyetemeinek
Forradalmi Utazás

Tegnap este a nagyszínházban tartották az Utazás című rockopera díszbemutatóját, amit a SZTEage Szegedi Egyetemi Színpad és a Szegedi Nemzeti Színház közösen állított színpadra. A produkció magját a forradalmárok lelkesedése és a hűvös külpolitikai megfontolások konfliktusa szolgáltatja. A Tábori György–Kocsák Tibor–Miklós Tibor hármas által jegyzett darabot Nagy Lóránt rendezte.  
ifjúsága üdvözölte a MEFESZ-t. Lejtényi András alakítója a szövetség szociális, politikai céljait és programját pontokba foglalva szavaztatta a résztvevőket, akik többnyire vastapssal, máskor csak egységes kézfeltartással fogadták el azt. „Sztálin és Rákosi rendszere durva önkényt, hajbókolást próbált ránk erőltetni, a mi célunk, hogy ezzel leszámoljunk!"– beszélt a hallgatósághoz.

Az üdvrivalgás és a vastaps mellett a vezetőség politikai követeléseit hallva egymás után érkeztek a korban vadnak tűnő ötletek. Az egyik diák a szovjet csapatok azonnali kivonását, más március 15-e nemzeti ünneppé nyilvánítását, a harmadik a kötelező beszolgáltatások eltörlését követelte. Zúgott a vastaps, majd valaki elkiáltotta az egyik padban magát: „Rákosi és Gerő visszahúzó erő!", a rigmust azonnal skandálni kezdték, majd jött a többi is – „Rákosit a Tiszába, Nagy Imrét a kormányba!", „Ruszkik haza!" – miközben előkerültek a padok alól a lyukas nemzeti zászlók is.

A felfokozott hangulatot csak a Szózat hangjai csillapították, amit csillogó szemmel énekeltek együtt a mai és egykori diákok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliók útját vizsgálják

Tanúként hallgatta meg a rendőrség annak a cégnek a vezetőjét, amely az M5-ös autópálya nyomvonalán… Tovább olvasom