Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Újrahasznosított iskolák

Az elmúlt évtizedben a folyamatos gyerekszámcsökkenés miatt az önkormányzat általános iskolák bezárására kényszerült Szegeden is. Az egykori iskolaépületeknek egy részét továbbra is közoktatási célokra használják, másokat azonban a szegedi egyetem, alapítványi iskola vagy a helyi ipar hasznosít.
A hét éve bezárt újszegedi Móricz Zsigmond Általános Iskola épületébe a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Zrt. költözött. Fotó: Karnok Csaba
Az 1996-ban bezárt Csongrádi sugárúti általános iskolába a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rajz és művészettörténeti tanszéke költözött 2001-ben. A jó állapotú épülethez az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében ingatlancserével jutott az egyetem. Ugyanígy kapták meg a három évvel később bezárt Móra Ferenc Általános Iskola Zoltán utcai épületét még az egyetemi integráció, azaz 2000 előtt – mondta el Tráser Ferenc, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója.

Hozzátette: a jelenleg három kar által is használt épület nincs túl jó állapotban, felújításra szorulna, ami legalább százmillió forintba kerülne. Erre az egyetemnek most nincs pénze. Nyolcvanmillió forintból fölújították viszont két évvel ezelőtt az egykor szintén önkormányzati általános iskolaként működő Szilléri sugárút 12. alatti épületet. Itt a tanárképző főiskola könyvtártudományi és közművelődési tanszéke kapott helyet.

Ehhez az ingatlanhoz is csere útján jutott az egyetem. Megvásárolni csak a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola egykori, Kálvária sugárúti épületét kellett, amit a rendszerváltozás után visszakapott a hazai jezsuita rend. A vételár így nem az önkormányzatnak, hanem a jezsuitáknak járt. Tráser Ferenc szerint az önkormányzat az egyetemmel kötött ingatlancsere-szerződéseknél mindig nagyvonalúan járt el.

Jezsuitáktól a közgazdászokhoz

Szabó Gábor rektor a jezsuitákkal kötött szerződés két és fél évvel ezelőtti aláírásakor úgy nyilatkozott: 225 millió forintért vették meg a Kossuth Zsuzsanna középiskola egykori épületét, felújítása pedig nagyjából százmillióba kerül. A renoválást év végére fejezik be, az épületbe jövő év elején költözhet be a leromlott állapotú Honvéd téri laktanyában működő gazdaságtudományi kar. Az egykori kaszárnyában az egyetem informatikai intézete működik majd.

A 2003-ban bezárt Napos úti általános iskolában ugyanazon év szeptemberében a Szabad Waldorf Általános Iskola kezdett működni. Rója Ferenc, az iskolát fenntartó egyesület elnöke elmondta: az épületet tízéves időtartamra bérlik az önkormányzattól, és azóta évente nagyjából 2-4 milliót költenek a viseltes ingatlan felújítására, karbantartására, csinosítgatására. A Szegedi Nevelési és Oktatási Intézmények Gazdasági Szervezete szerint az alapítvány évi 1,8 milliót fizet bérleti díjként, amelynek nagy része állagmegóvására megy el.

A hét éve bezárt újszegedi Móricz Zsigmond Általános Iskolát oktatás helyett most ipari célra használják: a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Zrt. üzemet alakított ki benne, március végétől folyik ott a munka. Az átadásnál Kiss Sándor vezérigazgató elmondta: százmillió forintot fizettek az önkormányzatnak az ingatlanért, ötvenbe került a felújítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz titkolja megyei listáját

A Fidesz is eldöntötte, kiket indít a megyei önkormányzati választásokon, a listát azonban később… Tovább olvasom