Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Újraindult az arab sakkozó pere Szegeden, akit migránsnak nézhettek a rendőrök

Az ügyészség vádolja a két rendőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással, közúti veszélyeztetéssel, súlyos testi sértés kísérletével. A harmadrendű vádlott egy taxis.
A Szegedi Törvényszék  katonai tanácsa előtt hétfőn elkezdődött a Szaúd Mohamed al-Marzúki  egyesült arab emírségekbeli sakkvezető 2012-es bántalmazása ügyében indult per megismételt elsőfokú eljárása.  

 Az ügyészség két rendőrt - egyikük időközben leszerelt -  hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettével, közúti  veszélyeztetéssel, valamint súlyos testi sértés kísérletével, a  harmadrendű vádlott taxisofőrt pedig közúti veszélyeztetéssel vádol.  

A vádirat szerint három rendőr, köztük a két vádlott 2012. június 2-án Szegeden civil ruhát viselve járőrözött, illegális migránsokat kerestek. Hajnalban a Belvárosi hídon meglátták az arab  emírségbeli állampolgárságú sértettet és társát, akiket igazoltatni  akartak. A két arab férfi a felszólításra nem állt meg, mindketten  futásnak eredtek a szállodájuk felé. Az egyik rendőr gyalogosan, a  másik autóval indult utánuk, a harmadrendű vádlott pedig ezt látva  taxijával eredt a menekülők nyomába.  
 

A rendőr a szolgálati autóval megpróbált a sértett elé vágni,  majd a taxis a férfi elé hajtott a járművével, amelyre Szaúd  Mohamed al-Marzúki ráborult, majd tovább szaladt a hotel felé. A  szolgálati autóból kiugró rendőrnek sikerült utolérnie a sértettet,  akit a földre rántott, majd járőrtársával többször ököllel  megütötte, megrugdosta.  


A törvényszék korábban eljáró civil tanácsa a két rendőrt felmentette a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és a súlyos testi sértés kísérletének vádja alól. A bíróság azt  megállapította, hogy a jelzés nélküli szolgálati autót vezető  rendőr szándékosan megszegte a közúti közlekedésre vonatkozó  szabályokat, ezzel veszélyhelyzetet idézett elő, amikor hirtelen,  kis ívben a rohanó arab férfi elé kanyarodott. A törvényszék  kimondta, a taxis egyértelműen anélkül avatkozott be a rendőri  intézkedésbe, hogy arra felkérték volna.  

A törvényszék döntését az ítélőtábla azonban hatályon kívül helyezte, ezért kezdődött újra az elsőfokú eljárás -  jogszabályváltozás miatt - immár a bíróság katonai tanácsa előtt.  A bíróság előtt a vádlottak nem tettek vallomást, és tagadták  bűnösségüket. Az ügy tanúk meghallgatásával folytatódik. A  törvényszék az ítélőtábla előírásának megfelelően - ahogy az  először eljáró civil tanács is - kísérletet tesz arra, hogy  meghallgassa a két arab férfit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szikrázó napsütés, 24 fok: élvezzük a vénasszonyok nyarát - galéria

Szikrázó napsütés, 24 fok: élvezzük a vénasszonyok nyarát - galéria
A vénasszonyok nyarával mindenki elégedett, az idős hölgyektől a totyogós babákig. Legalábbis erről… Tovább olvasom