Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Újrakezdők: akik a börtön után más életet akarnak élni

Szeged - Akad olyan analfabéta, aki a börtönben sajátította el az írás-olvasás tudományát, és rengetegen vannak, akik itt tanultak szakmát vagy végezték el a gimnáziumot. Három nyilatkozó elítélt közül ketten úgy gondolják: ha nem kerültek volna rács mögé, talán ma már nem is élnének. Egyikük külföldön szeretne élni, miután szabadult.
– Nem a börtön a nehéz, hanem az itt lévő emberek – kezdte a beszélgetést, a Csillag börtön mosodájában a néhány hét múlva szabaduló Bogdán Sándor. A huszonnyolc éves fiatalember emberölésben való bűnrészesség miatt nyolc évet ült a szegedi börtönben.

Mosodai valóságshow

Barátaival fiatalon kezdték a drogozást. De ahhoz, hogy a dílereknek fizetni tudjanak az „angyalporért", valahonnét pénzt kellett szerezniük. Leggyorsabban rablásokból lehetett meggazdagodni – még ha ez emberéletbe került is.

Sándor a húszas éveit a sitten töltötte. Ahogy mondja, „zsinórban letekert" nyolc évet, ebből hetet úgy, hogy a mosodában dolgozott. A fiatalember szerint: előtte az egész élet. A börtönből, „köszöni szépen", elég volt, nem szeretne visszakerülni. De úgy véli, ha nem csukták volna le, szinte biztos, hogy túllövi magát, vagy valami „halálos buliba" keveredik.

– Megtanultam becsülni a munkát és a pénzt – jellemzi börtönéveit. Mint mondja: itt rájött arra, hogy amit megkeresett, azt hogyan ossza be. Évek alatt félre is tudott tenni némi pénzt.

Bogdán Sándor megtanulta becsülni a munkát. Szabadulása után is mosodában szeretne dolgozni

– Sokan egy fillér nélkül szabadulnak, így nem csoda, hogy hamar visszaesnek – magyarázta, miközben az ember nagyságú mosógépek működését mutogatta. – A mosodában havi huszonháromezer forintot keresek. Ennek a felét mindig elteszem a bankba – mondta, majd hozzátette: számláján csaknem negyedmillió forint van már.

A szabadulók előtt hajnali négy órakor nyílik meg a börtönkapu. – Először hazamegyek apuhoz a Dunántúlra, de szeretnék visszajönni Szegedre, mert kaptam egy jó munkalehetőséget attól a vállalkozótól, aki működteti a börtönmosodát – számolt be arról, mit tesz az első szabad napjain. Számára már nem az a lényeg, hogy sok pénze legyen. Normális életet szeretne, munkával és családdal.

– Van egy hívő barátom, aki már két éve szabadult. Ő mondta, hogy Isten megmutatja az utat, amin az embernek járnia kell. Neki bejött, és hiszem, hogy nekem is sikerül – mondta, majd kikísért bennünket a mosoda párás ajtajáig.

Fráter Lajossal a börtön könyvtárában találkoztunk. Napközben egy varrodában dolgozik. A huszonhat éves fiatalember hat évvel ezelőtt került rács mögé. Saját nevelőapját gyilkolta meg, aki brutálisan bántalmazta édesanyját és testvéreit. Akkor úgy gondolta, igaza volt.

Börtönwellness

Lajos szabadidejében tanul, olvas és edz. Persze a testépítést nem egy felszerelt wellnessközpontban, hanem egy szűk zárkában folytatja. Fekvőtámasz, húzódzkodás, no meg fekvenyomás seprűnyéllel, amelynek két végén egy-egy apró zárkatárs „foglal helyet".

Lajos a börtönben érettségizett – jó eredménnyel. Amikor ott jártunk, épp bibliai vetélkedőt szerveztek a börtönlakók számára. Két év múlva, huszonnyolc évesen fog szabadulni.

Fráter Lajos külföldön képzeli el új életét. Szerinte a börtön mély nyomokat hagy az emberekben

– Konkrét terveim nincsenek, hogy mihez fogok kezdeni. Az a tapasztalatom, hogy akik tervezgetnek, azoknak soha nem úgy sülnek el a dolgaik, ahogy azt elképzelték. Hetekig álmodoznak, és már a szabadulásuk napján összedől minden – mondta nevetve a „fáraószakállas" fiatalember, aki a szabad életet inkább külföldön képzeli el.

– Magyarországon nem lehet nulláról kezdeni, mert semmi esélye nincs az embernek – jegyezte meg némi kényszerű mosollyal. Mint mondta: a börtönbe soha nem szeretne visszakerülni. Szerinte a bulvármédia nagyon torz képet fest a rácsokon belüli életről. – A kamerák előtt fenyegetőző rémekre rá sem lehet ismerni, mert a zárkákban egészen másként viselkednek. A bulvárnak csak a szörnyek kellenek, de a valóság más – mondta el Lajos, aki szerint a börtönélet nagyon mély nyomokat hagy az emberekben.

A bölcs magvető

A Csillag börtön lakóival több cég és vállalkozó is dolgoztat. Jusztin Szabolcs egy orvosi kisegítő eszközöket gyártó cég alkalmazottja. Amikor ott jártunk, egy nagy gépnél, fémrudakat vágott egyenlő darabokra.

Szabolcs tizennégy évvel ezelőtt került börtönbe, és négy év múlva fog szabadulni. Szeretett nagylábon élni. Hogy finanszírozni tudja költségeit, rablásokat hajtott végre. Egy alkalommal azonban rossz volt a füles, és a házigazda tetten érte őt. Szabolcs megütötte a férfit, aki belehalt sérüléseibe. A gyilkosság pokollá változtatta családjának életét – édesapja egy alföldi város alpolgármestere volt.

Jusztin Szabolcs minden percet hasznosan akar eltölteni. Főiskolai diplomáját már személyesen veheti át. Fotók: Segesvári Csaba

– A hatalmas nyomás ellenére a családom nem fordult el tőlem, pedig rengeteg sérelem érte őket. Hívő édesanyám gyakran imádkozott értem, apám pedig kiállt mellettem. Ez nagyon sokat jelentett nekem – emlékszik vissza Szabolcs, aki tavalyelőtt érettségizett, és az elmúlt évben felvételt nyert egy budapesti teológiai főiskolára. – A diplomát már személyesen vehetem át – jegyezte meg nevetve.

A szabad életet itthon képzeli el. Vagy saját vállalkozást indít, vagy édesapja jól menő üzletébe társul be. Társadalmi munkában pedig börtönmisszionáriusi munkát szeretne vállalni – talán épp a Csillagban.

– Ha nem kerülök be, akkor valószínűleg nem értem volna meg a harmincöt éves kort. Az alvilágnak ugyanis nagyon sötét törvényei vannak – mondta. A börtönben Szabolcs célja az lett, hogy idejének minden percét hasznosan töltse el.

– Sokan számolják a napokat, a heteket, hogy mennyi idő van még hátra. Én nem teszem – mondta. – Ha az elmúló időt számolom, akkor a börtönélet számomra csupán azt jelenti, hogy túl akarom élni. Én azonban olyan akarok lenni, mint egy bölcs gazda, aki minél több gabonamagot vet, hogy aratáskor többet tudjon kaszálni. Most vetek, hogy ha eljön az idő, bőven tudjak aratni – magyarázta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naplót ír a Somogyi-könyvtár igazgatója

Szeged - December 1-jén öt évre új igazgatót neveztek ki a szegedi Somogyi-könyvtár élére.… Tovább olvasom