Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Újratelepítik az ürgepopulációt

Csongrád megye - Komoly károkat okozott a hónapokig tartó szélsőséges, csapadékos időjárás és a viharok Csongrád megye élővilágában is. A Fehér-tavi madarak szinte mindegyikének fészkét elvitte a víz, Ópusztaszeren pedig sok ürge fulladt meg.
– Két nagyon szélsőséges évet hagytunk magunk mögött: a tavalyi a legaszályosabb, az idei a legcsapadékosabb – rögzítette Tajti László. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálat-vezetőjétől megtudtuk, hogy a hirtelen jött viharok komoly pusztítást végeztek az élővilágban.

– A pusztaszeri Büdös-szék földön, illetve vízközelben fészkelő madárfajainak költését zavarták meg leginkább a sok csapadékkal járó viharok. A vízfelszínen úszó fészkeket építő fehérarcú szerkők tojásait a májusi szélvihar megsemmisítette. A madarak most kezdték meg a másodköltésüket, ami reményeink szerint már sikeres lesz – fogalmazott az őrszolgálat-vezető. Legrosszabbul az Ópusztaszer környéki ürgepopuláció járt.

– A védett állatok 400 egyedét 2–3 éve telepítettük a környékre. A magas talajvíz miatt sok megfulladt, alig látunk belőlük néhány darabot. Valószínűleg újra kell telepíteni az ürgepopulációt – közölte Tajti László. A Szatymaz környékén fészkelő 10 pár küszvágó csér tojásai is teljesen megsemmisültek. – A Korom-sziget kopár részén fészkelő 10 pár tojásait a sűrű eső mind szétverte. Szerencsére a felnőtt állatok életét nem veszélyeztette a vihar – magyarázta az őrszolgálat-vezető.

Megsínylette az állatvilág a szélsőséges időjárást megyénkben is. Fotó: DM/DV
Megsínylette az állatvilág a szélsőséges időjárást megyénkben is.
Fotó: DM/DV

A szakembertől megtudtuk, hogy a Magyarországon élő madarak 99 százaléka májusban, júniusban rak fészket, így valamennyit érintette a szélsőséges időjárás. – A Fehér-tó területén kiemelten viharos volt az időjárás. A másfél héttel ezelőtti szélvihar függőcinege-fészkeket vert le, és kiborította a nádasban költő madarak fészkét. Talán az odúban fészkelő állatok voltak a legnagyobb biztonságban, bár a Fehér-tavon sok fát kicsavart a helyéről a szél, amelyben varjúfészekben költő vörösvércse- és fülesbagolyfészkek semmisültek meg – mesélte Tajti László.

A szakember a nagy pusztítás ellenére úgy véli, hogy a szélsőséges időjárás nem okoz drasztikus állomány-visszaesést Fehér-tón, mivel a felnőtt példányok életben maradtak. Ha a madarak eredeti költőhelye alkalmatlanná válik utódaik felnevelésére, egy idő után más költőhely után néznek. A szakember reméli: a közeljövőben nem lesz a mostanihoz hasonló időjárás, így a madaraknak nem kell elhagyniuk a Fehér-tavat.

Nem lehet felkészülni a viharra

A nemzeti park munkatársai aszályban és áradáskor is megpróbálják menteni a menthetőt, de a hirtelen jött lokális viharokra nem tudnak felkészülni. Tiszaalpárnál viszont hiába emelkedett a folyó vízszintje 4 métert; mivel a szakemberek mindezt előre tudták, pontosan meg tudták szervezni az itt költő madarak biztonságos helyre való  áttelepítését.

Olvasóink írták

  • 1. louis 2010. július 01. 23:05
    „Újratelepítik az ürgepopulációt

    Ugye, a repülőtérre nem. ??? !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regisztrációs jegy: nem lesz pótdíj

A Tisza Volán Zrt. határozatlan időre felfüggesztette a regisztrációs jegy váltásának elmulasztása esetén fizetendő 500 forint pótdíjfizetési kötelezettséget. Tovább olvasom