Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Újraültetik az árvíz pusztította ártéri erdőket

Több száz hektáron ültetik újra a Tisza és a Maros hullámterében az árvíz elpusztította erdőket. Nemcsak a faállományt semmisítette meg óriási területeken az ár, hanem az erdei utaktól a zsilipekig mindent.
Erdő a hullámtérben. Van, ami bírja a vizet, és van, ami nem. Fotó: Segesvári Csaba
Két árvíz volt az idén, az első, a rekordárvíz, nem károsította a fákat, mert akkor még nem indult be a vegetációs időszak, a növényzet „alva vészelte át" a több emeletnyi vizet. A hullámtéri utak, hidak, zsilipek, átereszek azonban megsemmisültek a pusztító erejű áradatban – mondja Fazekas József, a Dalerd Dél-alföldi Erdőgazdasági Zrt. vezérigazgató-helyettese. Magát az erdőpusztulást a második, a késő tavaszi, nyár eleji árvíz okozta. Az ekkor már ébren lévő facsemeték megfulladtak, ha pedig nem, a hullámtér mély fekvésű részein az ár levonulása után is ott maradó, fölmelegedő vízben valósággal „megfőttek".

Nem fogja a vizet

Ármentesítési és természetvédelmi szempontokat is figyelembe vesz a Dalerd a hullámtéri erdők pótlása során. Mint a vezérigazgató-helyettes mondja, a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének (VTT) is megfelelően a csemetéket folyásiránnyal párhuzamosan ültetik, a sorok között pedig olyan távolságot hagynak, hogy az ültetvényt géppel tudják ápolni. Így fogja vissza a hullámtéri erdő legkevésbé az árvizet, ugyanakkor a lefolyást akadályozó gyalogakácot el lehet távolítani. A károsodott erdők nagy hányada természetvédelmi területen helyezkedik el, itt a kipusztult állományt őshonos fafajokkal pótolják.

Mekkora területet sújtott az árvíz? Csaknem félezer – egészen pontosan 482 – hektáron semmisítette meg az erdősítéseket Tisza és a Maros hullámterében a megye területén, és az Állami Erdészeti Szolgálat (ÁESZ) 314 hektár újraerdősítését írta elő. Az erdőgazdaság ezt saját pénzeszközeiből nem tudja fedezni, tulajdonosa, az ÁPV Zrt. azonban 154 millió forint támogatást nyújtott a munkákra. A műszaki létesítmények helyrehozása – mely már csak azért is nélkülözhetetlen, mert e nélkül nem lehet közlekedni a hullámtérben, és nem végezhető el az újraültetés – majdnem ugyanannyi pénzt igényelt, mint maga a fapótlás.

Az infrastruktúra helyreállítása a víz visszahúzódta után azonnal megkezdődött, amint a gépek rámehettek a területre, s a közelmúltban elindult a csemeték ültetése is. Ez utóbbit korábban nem lehetett elkezdeni: az elhúzódó ősz következtében az átlagoshoz képest későn fejeződött be a vegetációs időszak. Az ültetést folyamatosan végzi a gazdaság, és amíg be nem jönnek a fagyok, folytatja. Ha az időjárás lehetővé teszi, a munkát sikerülhet még az idei faültetési szezonban teljesen befejezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katalin napsütést, a december havat hoz

A távlati előrejelzések azt mutatják, beigazolódhat a népi megfigyelés. A mai meleget a jövő héten… Tovább olvasom