Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Újszeged új temploma

Püspökök celebrálásával szombaton felszentelték Szeged új templomát. Az újszegedi Boldog Kalkuttai Teréz Templom és Közösségi Ház zsúfolásig megtelt, sokan az utcáról kísérték figyelemmel a ceremóniát. Újszegeden kilencvenhat év után épült ismét templom. A szentmise alatt több idős ember rosszul lett.
Két püspök, Gyulay Endre és Kiss-Rigó László szentelte fel a templomot. Fotó: Karnok Csaba
Felszentelték szombaton Újszegeden a város új templompát. A kétórás szentmisét Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök, elődje, Gyulay Endre nyugalmazott püspök és Kiss Imre plébános, általános püspöki helynök celebrálta. A Boldog Kalkuttai Teréz Templom és Közösségi Ház zsúfolásig megtelt hívőkkel és érdeklődőkkel. Még az utcán is álltak az emberek, ahol hangszórókon keresztül hallgathatták az ünnepi szentmisét. Legalább ezren kísérték figyelemmel az oltár felszentelését, melynek képe Sonkodi Rita szegedi festőművész alkotása. Az oltáron elhelyezték annak díszeit, az ereklyéket. Megáldották a falakat, a tabernákulumot és a püspökök átadták a kulcsot a plébánosnak.

Teréz anya Nobel-békedíja

A templom névadójáról, Teréz anyáról is megemlékeztek, aki 1946-ban tisztán észlelte Jézus hívását, hogy hagyja el a zárdát, és éljen a legszegényebbek között. Ez volt Teréz anya életében a „sugallat napja". Ezután a kalkuttai nyomornegyedben dolgozott, egyszerű, kék szegélyes fehér száriba öltözött, a vállán kereszttel. Négy év múlva jóváhagyták a Szeretet Misszionáriusait, az általa létrehozott új szerzetestársulatot.

Nem érhette meg

Az új templom és közösségi ház Agócsi Rózsa Ludviga szalvator nővérnek és Ilona nevű testvérének köszönheti elindulását. Ők a hatvanas években építettek ezen a telken egy házat, melynek két szobáját kápolna céljára átadták. Itt több mint három évtizeden át minden szombaton misét ünnepelt a környékbeli hívek lelkes közössége. Majd a házat az egyháznak ajándékozták azzal a céllal, hogy a helyén templom épüljön. Ilona évekkel ezelőtt elhunyt, Rózsa nővér viszont az építkezés kezdetét még megérhette. Ő ez év április 17-én, húsvéthétfőn ment át a mennyei hazába százéves korában.

Tagjai egész szívükből, szabad elhatározással a szegényeket szolgálják, munkájukért nem fogadhatnak el pénzt. Teréz anya tevékenységét az egész világon elismerték, 1979-ben megkapta a Nobel-békedíjat. A Szeretet Misszionáriusainak rendjéhez ma már négyezer apáca és négyszáz szerzetes tartozik. Gyógyító-gondozó tevékenységüket ma már hárommillió önkéntes segíti. Többen eljöttek az újszegedi templom felszentelésére is.

Kiss-Rigó László püspök prédikációjában elmondta: többször is volt szerencséje találkozni Teréz anyával. Először 1968-ban a kalkuttai repülőtéren, amikor rózsafüzért imádkoztak, majd 1990-ben magyarországi útján tolmácsként kísérte. Akkor is ott volt, amikor a pápa boldoggá avatta. A püspök idézte Teréz anya leghíresebb mondását: „A szeretet otthon kezdődik." Ha házunkban nem gyakoroljuk, akkor máshol álszentnek tűnhetünk – tette hozzá a püspök.

Gyulay a szegények szolgálatáról

Gyulay Endre nyugalmazott püspök szerint nincs szükség a templom méltatására, hiszen aki eljön és megnézi, érzi a súlyát. – A 20–21. század legfontosabb mondanivalója éppen az, amit kalkuttai Teréz anya csinált. Komolyan venni az elhagyatottaknak, a legszegényebbeknek a szolgálatát: az utolsó órákat boldoggá, emberivé tenni. Az oltárkép, és az, hogy a templom védőszentje Teréz anya, nagyon beszédes kell, hogy legyen egész Szeged, de az ország számára is – mondta Gyulay Endre.

Zsúfolásig megtelt az új templom az avatás ünnepén. Fotó: Karnok Csaba
A templomépítő a jövőnek dolgozik


Nemcsak a püspökök, mindenki csodálattal szólt a Valkony Károly és Kiss Ágoston tervezte háromszintes, 480 négyzetméter alapterületű építményről. A tervezők a mai kor követelményeit figyelembe véve, kertvárosba illő, többfunkciós épületegyüttest álmodtak meg a rajzasztalnál. Nem véletlenül tették ezt, hiszen már a templomszentelőn is kiderült: idősek, fiatalok és gyerekek is nagy érdeklődéssel várták a közösségi ház megnyitását. Kiss-Rigó László püspök ezzel kapcsolatosan megjegyezte: aki fát ültet, templomot és iskolát épít, az a jövőnek dolgozik. Újszeged dinamikusan fejlődő közösség, sok a fiatal, és reméli, hogy ez a templom a fejlődéshez még inkább hozzájárul.

–Tudom, hogy nem lesz mindig ilyen tömötten teli a templom és a közösségi ház, hiszen nem harangszóra fognak programjainkra megtelni. Senkit sem akarunk megtéríteni, hiszen a hit Isten ajándéka. Örülünk minden jó szándékú, becsületes embernek, aki a békéért, az igazságosságért fáradozik – fejezte ki örömét Kiss Imre plébános. Hozzátette: a templom tervei is varázslatosak voltak, de megépítve sokkal szebb, és nagyon praktikus. Talán már kicsi is. De egy templom mindig úgy jó, ha sokan vannak benne, ha lelkes emberek töltik meg – jegyezte meg.


Rosszul lettek

A kétórás szentmise alatt több idős ember rosszul lett a templomban. Szerencsére nagyobb baj nem történt, mert az avatón több orvos is jelen volt. Míg a mentők két rohamkocsija és az orvosi ügyelet megérkezett, szakszerű elsősegélynyújtásban részesültek az elszédült idős nők és férfiak. Egy férfi infúziót is kapott, de a mentőknek senkit nem kellett kórházba szállítani. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késnek a költözések

Az ügyészséghez került már hónapokkal ezelőtt két patinás szegedi műemlék épület – azóta is… Tovább olvasom