Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Újszentiváni dagonyázás

Nem hajt végig a kukásautó, sem a mentő az újszentiváni Kossuth utcán. Nem autózhatnak hazáig az itt lakók sem, a sár ugyanis akkora, hogy abban még a terepjáró is elakad. A polgármester szerint néhány hónapon belül megépítik az utat. A település ezen szakaszán sosem volt köves út, a csatornázás és a rengeteg belvíz idén azonban az elviselhetetlenségig fokozta a helyzetet.
Fotó: Karnok Csaba
Parkoló autók hosszú sora az újszentiváni élelmiszerbolt előtt. Az ABC zárva, éppen felújítják. Az autósok nem kenyérért ugrottak be tehát, hanem kényszerűségből hagyták a gépkocsikat az üzlet előtt. Nem tudtak tovább hajtani.

Gyalogolunk hát mi is végig a sáros házfalak és kerítések mentén a Kossuth utcában. Az épületek nem a lakók gondatlansága miatt foltosak, az itt megrekedt autók kerekei csapták össze azokat. Az úton hatalmas sár, óriási pocsolyák, valódi dagonya.

– Itt még a terepjáró is elakad. A kukásautó egy hónapja nem jön be az utcába. A szemetet zsákokba gyűjtjük és elvisszük gyalog a boltig – vázolja a helyzetet az egyik lakó, Antalné Szalai Mária. Hozzáteszi: amikor legutóbb megpróbálkozott bejutni a szemetes- autó, elakadt az utca közepén. Egy másik kukáskocsi húzta ki. Az esetet az egyik szomszéd még videóra is vette. De nem bír a sárral a mentő sem. Az autót ők is a boltnál hagyják, a kezelésre hordott öregeket a járdán szállítják.

A gyermeket át lehet emelni a sáron – az autót nem. Fotó: Karnok Csaba
A település ezen szakaszán sosem volt köves út, így a lakók mindig együtt éltek a sárral vagy a porral. A csatornázás és a rengeteg belvíz idén azonban az elviselhetetlenségig fokozta a helyzetet.
– Ez a XXI. század? Ezt érdemeljük? Nejlonzacskót kell húznunk a cipőnkre, ha az utcában közlekedünk! El vagyunk zárva a külvilágtól – magyarázza elkeseredetten egy másik utcabeli, Vörösné Kovács Andrea. Autóval ők sem tudnak hazáig menni, a kocsit ők is a „közös parkolóban", az ABC-nél hagyják.
– Lógott a jégcsap az autóról, tönkre teszi a hó, az eső, de nem tudunk vele beállni a garázsba – mondja.

A lakók hangsúlyozzák: nem aszfaltra vágynak, beérnék kevesebbel is. Ha salakkal borítanák az utat, már akkor is könnyebben tudnának közlekedni. Akkor végre használhatnák a járműveiket, nem aggódnának, hogy mi lesz, ha nem ér ki időben a mentő, elvitethetnék a szemetet és nem kellene sáros lábbal iskolába, dolgozni menniük.

Talpai János polgármester kitartást és megértést kér a falubeliektől. Szerinte már csak néhány hónapot kell kibírniuk a sártengerben. Ha az időjárás lehetővé teszi, elkezdik az útépítést a településnek ezen a szakaszán is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszásban a reptérépítés

A csapadékos időjárás és a magas talajvíz miatt nem készül el határidőre, április 20-ára a szegedi… Tovább olvasom