Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Újszentivánon a kivágott fákat siratják

Az újszentiváni csatornázás utolsó fázisaként csapadékelvezető árkokat alakít ki a kivitelező, amely jó néhány lakóház előtt fák, tuják, sövények és cserjék kiszedésével jár. A lakók nem boldogok.
Az árok elnyelte a növényeket. Fotó: Segesvári Csaba
Putnik Lázár, Újszentiván polgármestere december elsején értesítette a helybelieket, hogy a csatornázás utolsó fázisaként csapadékelvezető árkokat alakítanak ki. A polgármester figyelmeztette a lakosokat, hogy a házuk előtti közterületekről ültessék át azokat a növényeket, amelyeket szeretnének megmenteni.

– Húsz-huszonkét éves tujákat szedtek ki, régi sövényeket daraboltak fel – panaszolta Gránási Péter. – Pár éve még a virágos falu címért küzdöttünk... Az én házam előtt tíz-tizenkét tuját vágtak ki. Háromórás vita után egy huszonöt éves fenyőt meghagytak. A polgármester jött ki, ő mondta, hogy maradhat. Tudjuk, hogy szükség van a munkálatokra, de körültekintőbben kellett volna végezni – kesergett a Damjanich utcában lakó nyugdíjas férfi. Puskás Jenőné is hasonló állásponton volt. – Előlünk három lilaakácot, két tuját, egy hibiszkuszt és húsz méter sövényt vágtak ki. A mezőgazdasági munkák miatt a mi utcánkon mennek ki a földekre a traktorok és a kombájnok. Ezek a növények rengeteg port felfogtak.

Mindig rendben tartottuk a portánkat és nem értjük, hogy ha már kivágták a növényzetet, miért csak a föld feletti részét távolították el. Ha már kiszedték, tövestől kellett volna – mondta el véleményét a nyugdíjas asszony.

A szintén a Damjanich utcában lakó Rab Franciska szerint viszont nem szabad hátráltatni a munkálatokat, mert a szikkasztó kialakítása fontosabb, mint a növényzet. Kiss József Újszentiván közterület felügyelője elmondta, azokat a fákat és tujákat távolították el, amelyeket az úttest és az árok közé ültettek. A húsztonnás markológépek nem tudtak volna felettük átnyúlni, lecsonkolták volna őket. Erdődi Károly, a helyi csatornamű társulat elnöke hozzátette, hogy a korábbi földes út leaszfaltozása után az útról lefolyó csapadék miatt kell kialakítani a szikkasztó árkokat.

Topsál András, a kivitelező Betonút Zrt. főépítés-vezetője szerint a teljes beruházás befejezési határideje 2007. április 30.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káosz és titkolózás kórházfronton

Zűrzavar és titkolózás – ez jellemzi leginkább a kórházreformot négy héttel a kormánydöntés… Tovább olvasom