Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Újszülött aranyfejű oroszlánmajmocskák

Két aranyfejű oroszlántamarin született a Szegedi Vadasparkban. A fogságban tartott majmocskák szaporítása az egész világon gondot jelent.
A kismajmok a nagyobbak hátán töltik a napot. Fotó: Gyenes Kálmán
Aranyfejű oroszlántamarinok születtek a Szegedi Vadasparkban. A család a két majmocskával így héttagúra bővült.

Gősi Gábor, a vadaspark igazgatója elmondta: más magyarországi állatkertben még sosem születtek kicsinyek, sőt az egész világon gondot jelent a fogva tartott állatok szaporítása. Szegeden viszont már nem először jöttek világra utódai a tavaly tavasszal Angliából illetve Hollandiából hozzánk került párnak. Az előző szaporulatból származó aranyfejű oroszlánmajmocskák most megtanulhatják, hogyan kell felnevelni a kicsinyeket.

A körülbelül öt centiméter hosszúságú kicsik többnyire apjuk vagy idősebb testvéreik hátán csimpaszkodnak, anyjuk a szoptatás idejére veszi őket magához. Néhány hétig a kismajmok csupán hordozóik hátán láthatók, később viszont már szüleik időnként leteszik őket. Az egy héttel ezelőtt világra jött kismajmok még egy ideig biztosan a családdal maradnak, a legidősebb kölyköket azonban hamarosan ki kell venni a csapatból. Nekik – akárcsak a vadonban – saját párt kell találniuk. Hogy melyik állatkertbe kerülnek, fajkoordinátor határozza majd meg.

A piciknek egyelőre nincs nevük, mivel még a gondozóik nem tudják: hímek vagy nőstények. Ami biztos: egészségesek – ez abból állapítható meg, hogy a farkuk a felnőtt majmokéval ellentétben nem egyenes.
A Brazília atlanti-partvidéki őserdeiből származó ritka és különleges állatot az erdőirtások miatt a kihalás veszélye fenyegeti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Címlapra kerülhet a szegedi diáklány

Akár egy szegedi diáklány is lehet novemberben az egyik férfimagazin címlapján, Cseh Anita ugyanis a… Tovább olvasom