Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Újszülöttjükkel csak az autó hűlt helyét találták

Szeged - Újszülött gyermekével az utcán állva csak a hűlt helyét találta autójának egy szegedi házaspár. Amíg az apuka bement a klinikára családjáért, a pókautó elvitte rokkanthelyen álló kocsijukat. A klinikák közelében rendszeresen előfordul ilyesmi: a magasan elhelyezett táblát sokan nem veszik észre a város legzsúfoltabb parkolójában.
Egy szegedi házaspár életének egyik legboldogabb napját rontotta el egy parkolás. Szokoli Zoltán újszülött kislányáért és frissen műtött feleségéért érkezett két hete a női klinikához. – A délelőtti csúcsforgalomban több kört is megtettem, mire találtam egy helyet. Az árvízi emlékmű felől érkeztem, nagy ívben fordultam be a Tisza Lajos körút Semmelweis utca sarkánál lévő parkolójába, így esélyem sem volt észrevenni a parkolótábla felett, magasan elhelyezett rokkanttáblát, hiszen nem arról közelítettem meg. Felfestés nem volt a betonon és a szűk, töredezett helyről nem is feltételeztem, hogy mozgássérültek számára lenne fenntartva.

Két hete ugyanígy álltak a parkolóban Szokoliék: újszülött babájukat nem volt mivel hazavinniük. A most ott parkoló autós szerencsésebb volt, mint ők. Fotó: Schmidt Andrea
Két hete ugyanígy álltak a parkolóban Szokoliék: újszülött babájukat nem volt mivel hazavinniük. A most ott parkoló autós szerencsésebb volt...
Fotó: Schmidt Andrea
A férfi parkolójegyet lyukasztott, és bement családjáért a klinikára. Mire kiértek a pár napos babával, autójuk helyén csak egy feliratot találtak: elszállították a kocsit.

– Ott álltunk az üres parkolóban, a hidegben és olyan sokkot kaptunk, hogy egy taxitársaság száma sem jutott eszünkbe – vette át a szót felesége, Szokoli-Ostyán Márta. – Egy arra járó férfit kértünk meg, hogy mondjon egy telefonszámot, aki e helyett felajánlotta, hogy hazavisz bennünket.
Mivel az autóban volt minden holmijuk és Márta gyógyszerei is, amelyeket még aznap be kellett vennie, férje kölcsönből kiváltotta az autót.

– A bruttó 21 ezer 908 forint elszállítási díjjal azonban nem úsztuk meg, további 50 ezer forintos bírságot is postáznak majd számunkra. Többe került nekünk tehát ez a figyelmetlenség, mint amennyi a nettó minimálbér – összegezte a férfi, aki nem a bírság jogosságát vitatja, hiszen valóban ki van helyezve a parkoló elé a tábla. Nem érti azonban, miért nem lehet felfestéssel is jelezni ezt – pláne egy ilyen frekventált helyen, illetve a bírság mértékét is aránytalanul magasnak tartja.

A házaspár elmondta: amíg tanácstalanul álldogáltak a parkolóban, többen is be akartak állni az üres helyre. Péntek délelőtt, ottjártunkkor szintén mind a 4 mozgássérültek számára fenntartott hely foglalt volt – rokkantkártyát egy autón sem láttunk. Tapasztalatunkat az önkormányzat városüzemeltetési irodáján is megerősítették.

– Valóban problémás ez a hely, a környéken állandóan nagy a zsúfoltság – erősítette meg Molnár László irodavezető. Mint mondta, sok a bírság az említett parkolók miatt, pedig már a rokkanttábla méretét is megnövelték. A felfestés a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. hatáskörébe tartozik, az útburkolati jel alkalmazása azonban nem kötelező.

Olvasóink írták

161 hozzászólás
 • 161. DMagóg 2012. december 15. 12:20
  „A lényeg! Az illetékesek tojnak ránk! Meg sem kísérlik a mundér becsületének a védelmét! Ők már csak ilyenek! Már csak ezért is megérdemlik a prémiumukat!
  Képviselő Urak! A Minket képviselő Urak! Nincs egy szavatok sem? Nem olvassátok a véleményünket? Ja, hogy tojtok ránk!? Most még megtehetitek! Nem olvassátok a kommenteket? Nem baj! Hiba! Majd rájöttök!”
 • 160. DMagóg 2012. december 14. 09:43
  „159.senkibubi 2012.12.13. 11:13!
  Ebből következően a fizető parkoló táblának azzal egy vonalban lenne a helye! Úgy korrekt, így meg tévedésbe ejtő! Tény, hogy a jelenlegi kihelyezés szerinti helytől parkolhatok! Miért is kellene kutatnom, hogy van-e ennek ellentmondó tábla is kihelyezve ugyanoda? Trehányság, gondatlanság, szemétség!”
 • 159. senkibubi 2012. december 13. 11:13
  „De jó, hogy 158 hozzászólóból senki nem vette észre a 4. ablaknál lévő + kiegészítő táblát, ami a Tisza felé néz. Az is 1 mozgáskorlátozott tábla. Gondolom azért rakták úgy oda ha valaki arról érkezik akkor észrevegye.”
 • 158. bánki 2012. december 12. 13:39
  „Mi a kérdés ?

  Nekem már kétszer vitték el a kocsimat az elmúlt húsz év alatt!

  Nem előre megfontolt szándékból követtem el, de nem figyeltem a táblacseréket !

  Ez van !

  Igaza volt a ,,pókembernek" ( bár rohadt drága tanulópénz )”
 • 157. deszkás 2012. december 12. 01:09
  „Ugyanígy jártam én is,elvágtam, a kezem és mire kiértem huss... Azóta MENTŐT HÍVOK és még pénzembe se kerül!”
 • 156. Hugika010 2012. december 11. 20:48
  „142. ValakiaSOKKözül 2012.12.10. 19:48 ----->>> erre mondják, jókor voltál jó helyen! remélem megússza a büntit..
  én kb havonta járok a klinikához, de ezt a táblát még nem vettem észre... talán azért mert a rakpart felől jövök? szerintem sem jól van kihelyezve, a 4 kijelölt hellyel szemben kéne hogy legyen, nem pedig HÁTTAL!!! ez is egy jó bevételi forrás a városnak.. gratula hozzá... :(”
 • 155. DMagóg 2012. december 11. 11:36
  „A cégvezetőket kinevező képviselő urak! Eljött az idő, hogy a választókat (is) képviselhetik! Az Önök által kinevezett vezetők cégei súlyos hibát vétettek! Korrigálni kellene, a választóik képviseletében!”
 • 154. DMagóg 2012. december 11. 11:08
  „Polgárbarát volna a táblakihelyezők -pereskedés nélküli- belátása, hogy nem a tőlük -az adott helyen- elvárható gondossággal jártak el! Megtévesztőek voltak! Elegáns lenne, egy elnézés kérés!
  Jelenleg egyazon hatállyal jogszerű és jogszerűtlen a fizető parkolás! Ki, melyiket választja? Ha már van egy kétségtelenül jogszerű várakozást lehetővé tevő tábla, akkor bizony külön is fel kell hívni a figyelmet a kizáró okokra! Bizony, bizony, súlyos ellentmondás van a két egyazon hatállyal bíró tábla között!”
 • 153. info 2012. december 11. 10:11
  „151. bessy 2012.12.11. 06:21 -mindegy merre nézel le vagy föl, a KRESZ rendeletben határozza meg milyen magasra lehet a táblát kihelyezni és hány darabot egy oszlopra!-De én még olyan büntetést nem láttam a közterületesek részéről amit elengedtek volna vagy méltányoltak, enyhítettek volna! sőt udvariasan azt mondják az ügyintézők tessék föllebbezni és két hét múlva a pótdíjjal együtt kapod kézhez a csekket!”
 • 152. DMagóg 2012. december 11. 09:05
  „143.ValakiaSOKKözül 2012.12.10. 19:56: "... amúgy meg megtévesztő a kitáblázás..... "
  Az alsó tábla alapján okkal és joggal parkolt oda! Az a tábla 4 roki parkoló után kihelyezve lenne egyértelmű!
  Az adott helyzetben, nem a tőlük elvárható gondossággal jártak el! Két, egymásnak ellentmondó táblát helyeztek ki azonos hatályossággal! A (szándékos?) tévedésbe ejtés kétségtelen! A teljes összeget visszaperelném és kovetelném a gondatlanul eljárók fellelősségre vonását! Bár, ez utóbbiak már most is jót röhögnek ezen. Szemétség!

  "A tévedéssel kapcsolatban azt kell kiemelni, hogy a Btk. alapján nem lehet felelősségre vonni azt sem, aki a cselekmény elkövetésekor tévedésben volt: részint a tőle elvárható gondosság ellenére sem volt tudomása valamely lényeges tényről, illetve a cselekményt abban a téves feltevésben követte el, hogy magatartása nem társadalomra veszélyes és erre a feltevésre alapos oka volt link: type="webcompass" target="1978. évi IV. tv. 27. §"]);"”
 • 151. bessy 2012. december 11. 06:21
  „Merthogy egyébként fizető a parkoló, de ha van rokipapírod,akkor nem kell fizetned, és ne hívatkozzon senki arra, hogy magasan van, mert felfelé is lehet nézni. és bocs de mindenki felnéz, mert kénytelen, ha meg akar győzödni, hogy milyen zónában parkol.
  Sajnos két roki is van a caládban, és 2x is előfordult, hogy elfelejtettük kirakni a roki kártyát, nem engedték el a büntit, úgy sem, hogy a kerekesszékes bement és megmutatta van kártyája és ki se tud máshol szállni, csak mulasztás történt. Fizessen! ez volt a válasz. Szemétségek történnek ebben az egész országban, de csak velünk kis emberekkel. A fiatal pár esete szomorú, ezt már tegnap is írtam, de sajnos ebben az országban van jogszabály, csak jogod nincs, lassan már élni se.”
 • 150. info 2012. december 10. 22:29
  „A parkoló társaság igazgatójának be kellene ülni egy kerekesszékbe, autóba és ott azon a helyen ahol a vitatott tábla ki van téve szálljon ki az autóból kerekesszékkel!! Vajon meg tudná-e tenni?, na erre lennék én kíváncsi.Ugyanis ha az első helyre beállt autó kicsit odébb áll mint a járda szegélye már nem négy hanem három vagy kettő és fél parkoló hely lesz a négyből. Amit ők mozgáskorlátozott parkolónak tituláltak! A fölfestett terület nem arányos a mai autók szélességével. Mi indokolja, hogy olyan szűk helyeket fessenek föl?”
 • 149. Utazo 2012. december 10. 22:18
  „Kulturaltabb vezetesu orszagokban ez ugy van, ha meg is buntetnek, tiltott helyen valo parkolasert, vagy ilyesmi, akkor nem az egesz havi fizetesedre utaznak, hanem azt irjak a bunticedulara, hogy TE szabalytalanul parkoltal, megbuntetunk 60 Font-re. DE! Ha befizeted 14 napon belul, akkor csak a birsag felet kell befizetned!
  Amugy egyszer engem is meg akartak buntetni tiltott helyen valo parkolasert, a Makoi Korhaz elott.Akkor meg nem volt kesz az uj , nagy parkolo. Csak bementem egy labor eredmenyert, es mire kijottem rajta volt a cetli, hogy ihaj-csuhaj, ejnye-bejnye! Kb 10 percig voltam bent, es mire kijottem,mar rajta is volt a cetli a kocsin, a ket rendor meg a kerites mellol figyelte a reakciot, ugyanis Ok tettek ra a kocsimra.
  Hat, nagyon merges lettem, mondtam ezt-azt, erre Ok odajottek, hogy mi a problema?!
  Haaat, en meg megmagyaraztam nekik, hogy KI vagy MI tiltja a varakozast az ut szelen, nem kapubejaroban, mikor MINDENKI IGY PARKOL OTT evek ota?!
  Erre Ok, ott a tabla! Na, ki tudja, hol volt kiteve a varakozni tilos tabla?! Hat persze, hogy a Korhaz utca vegen, az utolso haz utan, a mostani uj parkolo felol, ahol a foliasatrak kezdodnek, ahonnan nem jott forgalom, mert zsakutca, ott volt vege az utnak is! Na oda raktak, arra gondolva, hogy majd, ha kesz lesz a parkolo, majd akkor jo lesz.De ugy, hogy SENKI Se lathassa aki jon az uton, a masik iranybol!
  Ezt hal Istennek Ok is belattak, mert elmagyaraztam nekik mindezt, es akkor levettek a cetlit a kocsirol, hogy menjek a dolgomra, inkabb. :)”
 • 148. tol 2012. december 10. 21:15
  „ó, kedves macs, történetesen ismerem a csapatot...”
 • 147. igazságkereső 2012. december 10. 20:43
  „...az útburkolati jel alkalmazása azonban nem kötelező...De a bírságolás, a kasszírozás zajlik ezerrel! Na ez aztán a fene nagy tolerancia egy újszülött babáért és édesanyjáért érkező autóssal szemben!”
 • 146. info 2012. december 10. 20:11
  „143. ValakiaSOKKözül 2012.12.10. 19:56 -azért nincs az úttesten a fölfestés ! pénz visszajár, büntetés stornó”
 • 145. info 2012. december 10. 20:08
  „Majd elfelejtettem, a Kodály téri szökőkút mellett láttam nemrégen egy koszos lakókocsit,(néha almát néha zöldséget tárolnak benne néha alszanak benne)a járdán farönkökre állítva!Kicsit sem balesetveszélyes! csak arra lennék kíváncsi, hogy a közterület felügyelők látták-e és ha igen miért nem vitették el? Erre nem figyel a közterület felügyelet? hiszen a lakókocsitól nem messze van egy játszótér!”
 • 144. info 2012. december 10. 19:56
  „Nem lehet kérdés,az autók mögötti terület nem parkolásra van kijelölve!Vagy a parkolóhoz tartozik, vagy az úttesthez ami a forgalomra kijelölt hely.Mozgásában mindkettőt akadályozza, az úton közlekedőket is és a parkoló autóst is.”
 • 143. ValakiaSOKKözül 2012. december 10. 19:56
  „amúgy meg megtévesztő a kitáblázás..... Mert a fizető parkoló és roki parkoló tábla is kint van....namármost a roki parkoló nem fizetős...”
 • 142. ValakiaSOKKözül 2012. december 10. 19:48
  „Pénteken történt eset.
  7:50 perckor megállok egy fizető parkolóban. Pakolok az autóból, készülődök elmenni. Figyelmes lettem arra, hogy tőlem 20m-el arréb a sarkon 2 parkolóőr téblából. Majd odasiettnek egy autóhoz. Az egyik elkezd videózni, míg a másik töltögeti a papírokat. Odaszólok, hogy " nem kellene 5 percet várni, hátha parkolójegyért ment" ?
  Azt mondták flegmán, hogy már több is eltelt.... Mire én ránéztem a hiteles órámra, s közöltem, hogy 8:00 van...
  Ezt ők tagadták, szót szó követett.... 8:02 kor ért oda az autó gazdája...aki gyorsan tájékozódott a helyzetről és közölték vele, hogy bebukta...én lefényképeztem a szitut, a gps- es képen 8:03 van....
  Ennyire embertelen emberek dolgoznak parkolóőrként.....költsék gyógyszerre többszörösét a jutalékuknak”
161 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismerkedik az iskolákkal a szegedi tankerületi igazgató

Huszonhét év pedagógiai tapasztalattal foglalta el hivatalát Plesovszkiné Ujfaluczki Judit. Tovább olvasom